• Informacje na temat:

    zwykle bulki

Przepisy na temat: zwykle bulki
  • Kanapki bez bułek i chleba

    ...przepisu podanego na opakowaniu (zwykle trzeba je upiec w piekarniku, ewentualnie usmażyć na patelni). Korniszony potnij w grubsze plasterki. Kalafiorowe kromki delikatnie zdejmij z blachy. Połowę...

  • Leniwe z bułką tartą

    Leniwe zwykle jada się na słodko, posypane cukrem, ale w wersji słonej też smakują wspaniale. Można dodać kleks kwaśnej śmietany.

  • Panierki inne niż zwykle

    Zazwyczaj mięso przed smażeniem panierujemy wykorzystując roztrzepane jajko i bułkę tartą. Aby nieco urozmaicić danie główne można zrezygnować z tego klasycznego wariantu i postawić na oryginalne dodatki.

  • Panierka inna niż zwykle

    Zazwyczaj mięso panierujemy wykorzystując roztrzepane jajko i bułkę tartą. Ten tradycyjny wariant można urozmaicić wybierając oryginalne dodatki. Będą pasowały m.in. do kurzych pałek czy filetów.

  • Muffinki na pikantnie zamiast kanapek

    Najlepsze drugie śniadanie? Zdrowe, dodające energii i... niebanalne. Zamień więc zwykłą bułkę z wędliną na ciastka o smaku pizzy.

  • Serowa zupa krem

    Niezwykle kremowa i sycąca zupa.

  • Pieczeń drobiowa z cukinią

    Możesz ją zaserwować zarówno na wyjątkowa okazję, jak i zwykły obiad. Świetnie sprawdzi się w czasie świąt wielkanocnych. Dodatek cukinii sprawi, że pieczeń będzie soczysta i wyjątkowo smaczna.

  • Ulubiony obiad Polaków?

    Kotlety schabowe od lat królują na polskich stołach i stanowią stały element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Jak je przyrządzić, by smakowały jeszcze lepiej niż zwykle?

  • Rolady z mielonego mięsa

    Zachwycają wybornym smakiem i apetycznym wyglądem. A jeśli kawałeczek pieczeni zostanie z obiadu, będzie smakowitym dodatkiem do kanapek, zamiast zwykłej wędliny

  • Kresowe cepeliny - krok po kroku

    Pod zagadkowo brzmiącą nazwą ukrywa się jeden z kulinarnych skarbów kresowej kuchni... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, to owalne, dużych rozmiarów kluski ziemniaczane nadziewane zwykle mięsem.

Artykuły na temat: zwykle bulki
  • Leniwe pierogi z bułką tartą

    ...masłem z bułką, udekorować natką pietruszki przed podaniem.  Nasza rada  Leniwe zwykle jada się na słodko, posypane cukrem, ale w wersji słonej też smakują wspaniale. Można dodać kleks kwaśnej śmietany...

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Ryby inaczej niż zwykle

    Przyrządź je tak, by nawet ci, którzy wolą mięso, zajadali się ze smakiem!

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Kanapki z pulled pork

    Lepsze od zwykłych burgerów

  • Menu wielkanocne w wersji ekologicznej? Czy to może się udać? Jak połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami eko? - Kiedy z przyczyn zdrowotnych podjęłam decyzję o prowadzeniu ekologicznej kuchni, byłam przekonana, że żywność bio jest droga i niesmaczna, a przygotowanie świąt w stylu eko to karkołomny wyczyn - mówi Patrycja, która od pięciu lat prowadzi swój dom zgodnie z zasadami ochrony środowiska. - Tymczasem wcale nie jest to takie trudne. Kuchnia bio i ekologiczny dom to coś, co polecam...

  • Ty nie jesteś zwykły menel, Baśka!

    Już szósty miesiąc tu przychodzę. Dokładnie od dnia, w którym Lucynka spytała, jak mi na imię.

  • Anyż gwiaździsty jest stosowany od stuleci, nie tylko ze względu na swoje lecznicze właściwości. To również doskonały dodatek do dań. Wiedzą o tym zarówno Chińczycy, którzy tej przyprawy używają na potęgę, jak i Europejczycy, stosując go w dżemach, pieczywie, ciastach i likierach. Fot. 123RF/Picsel Mieszkańcy Azji od setek lat wykorzystują tzw. "ośmiokątny koper" nie tylko w kuchni, ale również w celach leczniczych. Za sprawą kupców, przyprawa ta w XVII wieku dotarła do Europy i bardzo szybko...

  • Kluski ze szpinakiem i serem

    Takie kluski są niedrogie i przygotujesz je z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

Zdjęcia na temat: zwykle bulki
Wideo na temat: zwykle bulki
  • Przepis na tradycyjną chałkę

    Chałka, znana też jako plecionka, kukiełka czy strucla, zwykle pojawia się na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, zwykle są bułką w charakterystycznej postaci - zaplecionego warkocza z ciasta. To delikatne, słodkie, puszyste ciasto drożdżowe, które znane jest u nas od setek lat: świetnie sprawdza się jako przekąska z gorącymi napojami! W kilka minut można zrobić ją samodzielnie w domu - wtedy

  • Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?

    Kalafior to wyborna kapusta, która jest podstawowym składnikiem nie tylko surówek czy dodatków do dania głównego - zwykle w postaci gotowanej, ale również główny element zup, która zachwyca nas swoim smakiem. Z surowego kalafiora, który jest cennym źródłem mikro- i makroelementów, można również przyrządzić wyjątkowe danie. Poznajcie nasz przepis na pieczonego kalafiora! To pyszna i o wiele

  • Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?

    Kalafior to wyborna kapusta, która jest podstawowym składnikiem nie tylko surówek czy dodatków do dania głównego - zwykle w postaci gotowanej, ale również główny element zup, która zachwyca nas swoim smakiem. Z surowego kalafiora, który jest cennym źródłem mikro- i makroelementów, można również przyrządzić wyjątkowe danie. Poznajcie nasz przepis na pieczonego kalafiora! To pyszna i o wiele