• Informacje na temat:

    żurek z szybkowaru

Przepisy na temat: żurek z szybkowaru
  • Szybki prosty rosół gotowany w szybkowarze

  • Dobra zupa

  • Jeden z moich sposobów na żurek

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • to taki "mój" żurek, jak narazie nie było takiego któremu by nie smakował ;)))

  • Podam wam dziś przepis na zupkę jakiej mi się zachciało a mianowicie zupa żurek. Dodam że zupę gotowałam z żurku w torebkach, tak wiem zaraz będą zbędne komentarze jak na Facebook że to sama chemia, że fuj, że nie dobre. Tylko powiedzcie tak szczerze w czym teraz nie mamy chemii? Jest we wszystkim nawet jak wstawiam mięso ze swoich kur, gęsi czy kaczek również piszą mi fuj, ale już przestałam się tym przejmować po prostu dzielę się przepisem jeśli komuś nie pasuje niech robi według siebie...

  • Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

  • Ta zupa to poezja kultywowana od lat. Czasami lekko modyfikowana, jednak smak tej zupy jest niezmienny. Wielki szacuj kto wynalazł zakwas na żur. Na święta podawana jest z białą kiełbasą. Tym razem postanowiliśmy nieco urozmaicić jej aromat przez dodanie wędzonych akcentów. No i oczywiście, koniecznie jajko musi być.

  • Tradycyjna zupa wielkanocna

  • Staropolskie i pyszne danie.

Artykuły na temat: żurek z szybkowaru
  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Fot. materiały prasowe Składniki:• biała kiełbasa JBB • 3-4 kawałki • 300 g wędzonego boczku JBB • 1/2 l zakwasu na żur • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 5 ząbków czosnku• 5 jajek • 4 ziarenka ziela angielskiego • 1 cebula • 2 liście laurowe • majeranek • świeży koperek • sól i pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy....

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny? Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Odwieczny spór: barszcz...