• Informacje na temat:

    żurek z kielbasa i jajkiem

Przepisy na temat: żurek z kielbasa i jajkiem
  • Tradycyjny żurek

    Żurek tradycyjny polecamy dzieciom po 3. roku życia.

  • to taki "mój" żurek, jak narazie nie było takiego któremu by nie smakował ;)))

  • Żurek z białą kiełbasą

    Jednak w tradycyjnej postaci, czyli z białą kiełbasą, wędzonką, śmietaną oraz chrzanem, żurek nie jest odpowiedni dla malucha. Te składniki są tłuste, ciężkostrawne i w dużych ilościach mogą smykowi(...). Natomiast zamiast śmietany do zabielania użyjmy jogurtu naturalnego. Tak przygotowany żurek może zjeść smyk po 1. roku.

  • Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    Chociaż święta wielkanocne będą w tym roku inne niż wszystkie, to o normalności mogą przypomnieć nam smaki tradycyjnych potraw. Do takich należy żurek – prawdziwy wielkanocny must-have.

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • Żurek wielkanocny

    Nie może go zabraknąć na świątecznym stole

  • Tradycyjny żurek na zakwasie, podany z jajkiem i tyle. My na Wiejskiej gotujemy 5-litrowy garnek żuru.

  • Żurek staropolski z białą kiełbasą

    .... seler - ¼  średniej szt. woda - ok. 3l liść laurowy - 3 szt.  ziele angielskie - 5-6 ziarenek gotowy zakwas żurek - 1 butelka ok. 500ml cebula - 1 szt. pieprz czarny, pieprz(...) w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. 2. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną...

  • Przepis wart wypróbowania: "Żurek z kiełbasą i jajkiem"

Artykuły na temat: żurek z kielbasa i jajkiem
  • Żurek z jajkiem i kiełbasą

    Wielkanocny klasyk.

  • Żurek z białą kiełbasą

    Sięgnij po tradycyjny przepis.

  • Żurek wiejski

    Przygotowanie: Kiełbasę zalej gorącym wywarem, dodaj podsmażoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30 min. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj przez 20 min. Wyjmij kiełbasę, a zupę przecedź. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Żurek podawaj z kiełbasą i jajkiem. Zobacz także:

  • Biała kiełbasa. Najlepsze pomysły na wykorzystanie jej w przepisach wielkanocnych

    ...tylko podstawowe składniki - mięso (aż 94 proc.!), sól, przyprawy. Próżno szukać tu glutaminianu sodu, fosforanów czy sztucznych barwników i konserwantów. Podstawa? Żurek! Jednym z głównych dań serwowanych podczas Świąt Wielkanocnych jest oczywiście żurek. W niektórych regionach zupa jest tak ważna, że podaje się ją już podczas niedzielnego śniadania. Ten tradycyjny przygotowywany jest...

  • Staropolski żur z kiełbasą

    Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

  • Tradycyjny żurek

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w większą kostkę. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę, mieszając, następnie dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć, aż stanie się chrupiący. Usmażony boczek przełożyć do garnka na zupę. Boczek zalać wodą, dodać listki laurowe, majeranek, lekko przyprawić. Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć...

  • Dobre pomysły na kiełbasę

    Tradycyjny żurek Składniki na 4-6 porcji:  1/2 litra gotowego zakwasu na żurek, 2 cebule, 20 dag wędzonego boczku, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, ok. 1 i 1/2 litra wody, 4 jajka(...). Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do zupy. Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...znaczenie. Odświętne spotkanie rodzinne wymaga znakomitej oprawy kulinarnej. Na pierwszy ogień idzie dumny żurek – niejako wielkanocny symbol. Oczywiście nie zapomnij podać do niego jajka i białej...

  • W Wielkanoc trzeba dobrze popić

    Według badań Barometr Providenta, ulubionymi wielkanocnymi potrawami Polaków są jajka (30 proc.) i żurek (36 proc.) z nieodzowną kiełbasą (stawianą przez 7 proc. respondentów na pierwszym miejscu). Wśród świątecznych przepisów znajdziemy również mnóstwo receptur na schab, pasztety i inne mięsne przetwory. W menu nie może zabraknąć też słodkości. Zasiadając do tak zastawionego stołu, trudno...

Wideo na temat: żurek z kielbasa i jajkiem
  • Czym faszerować wielkanocne jajka? Sekrety wielkanocnych potraw

    Mateusz Hładki z „Dzień Dobry TVN” odwiedził plebanię w Prószkowie, gdzie spotkał się z proboszczem tamtejszej parafii ks. Andrzejem Hanichem oraz gosposią Zenobią Lipińską. Wspólnie przygotowali schab ze śliwą, jajka nadziewane oraz tradycyjny żurek z kiełbasą. Zdradzili także sekrety podawania wielkanocnych potraw.