• Informacje na temat:

    żurek z chrzanem i śmietaną

Przepisy na temat: żurek z chrzanem i śmietaną
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    Chociaż święta wielkanocne będą w tym roku inne niż wszystkie, to o normalności mogą przypomnieć nam smaki tradycyjnych potraw. Do takich należy żurek – prawdziwy wielkanocny must-have.

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat?

  • Żurek z białą kiełbasą

    Jednak w tradycyjnej postaci, czyli z białą kiełbasą, wędzonką, śmietaną oraz chrzanem, żurek nie jest odpowiedni dla malucha. Te składniki są tłuste, ciężkostrawne i w dużych ilościach mogą smykowi(...). Natomiast zamiast śmietany do zabielania użyjmy jogurtu naturalnego. Tak przygotowany żurek może zjeść smyk po 1. roku.

  • Żurek śląski na wędzonce

    .... Gotuj jeszcze 20 minut. Jajka gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, obierz. Kiełbasę i jajka pokrój w plasterki. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą i dodaj do zupy. Przypraw chrzanem, solą i pieprzem. Zupę wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż jajka i białą kiełbasę. Posyp suszonym majerankiem. Wersja odchudzona Podgrzewaj 1 litr maślanki...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Żurek gaździny

    Sztuką jest zrobić dobry żurek. Podobno najlepszy przepis znają górale. Nam udało się go zdobyć od gaździny - sprawdźcie koniecznie, jak smakuje.

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...z białą kiełbasą. Dobrze komponuje się również z wielkanocnym żurkiem lub białym barszczem. Na polskich stołach królują także chrzan połączony ze śmietaną, ćwikła z chrzanem lub ostry sos chrzanowy na...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem. Dzięki tym sposobom będzie jeszcze lepszy! Idealny zakwas Do zakwasu na żurek najlepiej dodawać mąkę żytnią razową 2000, ale jeśli masz jaśniejszą, po prostu dodaj do niej otrąb. Zakwas nastaw w wyparzonym słoiku i mieszaj go tylko drewnianą łyżką, najlepiej...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...wielkanocnej potrawy. Żur jak z Kujaw Choć żurek to staropolska zupa podawana na wielkanocne śniadanie w całym kraju (a także w wielu innych słowiańskich państwach), to przepis pochodzący z Kujaw został(...) chrzanu, z dodatkiem wędzonych wędlin i białej kiełbasy, zagęszczana mąką i kwaśną śmietaną z dodatkiem czosnku, kopru i ćwiartowanych jajek. Równie bogata w aromatyczny chrzan jest zupa gotowana na...

Artykuły na temat: żurek z chrzanem i śmietaną
  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...śmietaną, ćwikła z chrzanem lub ostry sos chrzanowy na zimno. Gdzie oprócz naturalnej medycyny i kuchni używany jest jeszcze chrzan? - Oprócz naturalnej medycyny i kuchni, chrzan stosowany jest także...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem. Dzięki tym sposobom będzie jeszcze lepszy! Idealny zakwas Do zakwasu na żurek najlepiej dodawać mąkę żytnią razową 2000, ale jeśli masz jaśniejszą, po prostu dodaj do niej otrąb. Zakwas nastaw w wyparzonym słoiku i mieszaj go tylko drewnianą łyżką...

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    Parfait z wędzonego łososia, placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną Składniki: placki ziemniaczane 2 szt 50 g., rukola 5 g, łosoś wędzony 30, śmietana z sokiem z cytryny 10 ml, dressing winegret 15(...) przez około 5 minut i zalewamy wywarem warzywnym. Krem gotujemy 15 do 20 minut i mielimy do konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku  i dekorujemy listkami świeżego oregano.   Żurek z białą kiełbasą...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    Żurek, wędliny, pieczenie, faszerowane jajka... I oczywiście serniki, babki, mazurki... Choć bardzo smaczne, mogą być prawdziwym wyzwaniem dla naszego układu krążenia oraz wątroby. Wszystko przez(...) warzywkami (unikaj tych konserwowanych). Przyprawione lekkim sosem winegret, świeżymi ziołami i posypane kiełkami zamienią się we wzorowe dietetyczne danie! Żurek: Tradycyjna zupa na medal Ugotowany na...

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...