• Informacje na temat:

    żurek na zeberku

Przepisy na temat: żurek na zeberku
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    Chociaż święta wielkanocne będą w tym roku inne niż wszystkie, to o normalności mogą przypomnieć nam smaki tradycyjnych potraw. Do takich należy żurek – prawdziwy wielkanocny must-have.

  • Żurek w chlebie

    Rozkosz podniebienia i prawdziwa ozdoba stołu - nie tylko świątecznego. Prawie każda polska gospodyni ma swój przepis na żur w chlebie, my prezentujemy wersję dość klasyczną.

  • Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Żurek przygotowany według tego przepisu, smakuje pysznie!

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat?

  • Żurek śląski na wędzonce

    ...i pieprzem. Zupę wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż jajka i białą kiełbasę. Posyp suszonym majerankiem. Wersja odchudzona Podgrzewaj 1 litr maślanki(...). Dodaj cebulę zeszkloną na oleju. Przypraw solą i majerankiem. Żurek zamiast z kiełbasą i jajkiem, podaj z wędzonym indykiem.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Przepis na żurek z jajkiem i frankfurterkami

    Wielkanoc bez żurku? Trudno to sobie wyobrazić, prawda? Producent z branży mięsnej i laureat programu „Doceń polskie” proponuje wariację na temat tego specjału - żurek z jajkiem i… frankfurterkami. To idealna propozycja dla osób, które choć nie przepadają za białą kiełbasą, nie chcą rezygnować z tradycyjnej świątecznej potrawy.

  • Przepisy na Wielkanoc

    ...powstałym sosie ułóż karkówkę i piecz 60-90 minut, w temperaturze 150 st. C. Obracaj mięso co 30 minut. Gotowe pokrój i polej odparowanym sosem.  Przepis autorstwa Karola Okrasy.  Żurek na zakwasie...

Artykuły na temat: żurek na zeberku
  • Żurek beskidzki z kiełbasą lisiecką

    Składniki na 4 porcje: 0,5 kg kiełbasy lisieckiej 200 g wędzonych żeberek 2 marchewki pokrojone na kawałki 2 pietruszki pokrojone na kawałki 1/4 selera pokrojonego na kawałki 1 średnia posiekana cebula 3-4 suszone grzyby 0,5 l zakwasu na żurek 2-3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry 1 gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego...

  • Święta na końcu świata

    ...złudzenia przypominało nasz polski żurek. Zastanowiło mnie to, bo byłam przecież kilkanaście tysięcy kilometrów od domu, gdzie nikt nigdy nie słyszał o Polsce, ani o naszych zupach czy tradycjach(...). Zajrzałam do niego i nagle zobaczyłam znajomy mi żurek! Okazało się, że to jest indiańskie piwo o nazwie masato, robione z ugotowanego i przeżutego manioku. Tamte święta spędziłam więc pijąc indiańskie piwo...