• Informacje na temat:

    żurek na zakwasie

Przepisy na temat: żurek na zakwasie
  • Zakwas na żurek

    Nic nie smakuje tak dobrze, jak żurek na zakwasie własnej roboty. Zaskocz swoich bliskich i wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege". Zupa, którą na nim przygotujesz, zniknie w kilka minut!

  • Żurek na zakwasie

    Jak zrobić idealny żurek dla całek rodziny? Oto najlepszy przepis.

  • Żurek na zakwasie

    Sposób przygotowania 1. Zakwas: mąkę wymieszaj w glinianym albo szklanym naczyniu z otrębami oraz łupinami cebuli. Dodaj obrane ząbki czosnku i przyprawy. Naczynie przykryj i odstaw na 4 dni. Po tym czasie zakwas będzie gotowy. Wtedy przecedź go, zlej do butelki i przechowuj w lodówce.  2. Wywar na żurek: warzywa z włoszczyzny dokładnie oczyść, obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Zalej 5-6 szkl...

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    Chociaż święta wielkanocne będą w tym roku inne niż wszystkie, to o normalności mogą przypomnieć nam smaki tradycyjnych potraw. Do takich należy żurek – prawdziwy wielkanocny must-have.

  • Żurek na zakwasie (po 12. miesiącu)

    Nawet roczny brzdąc może się cieszyć smakiem świątecznego żurku lub ciasta. Pod warunkiem, że będą odpowiednio przygotowane. Oto przepis na pyszny żurek.

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat?

  • Żurek z białą kiełbasą

    Jednak w tradycyjnej postaci, czyli z białą kiełbasą, wędzonką, śmietaną oraz chrzanem, żurek nie jest odpowiedni dla malucha. Te składniki są tłuste, ciężkostrawne i w dużych ilościach mogą smykowi zaszkodzić. Dietetyk radzi: Jeśli chcemy poczęstować dziecko żurkiem, ugotujmy go na naturalnym zakwasie i wywarze z jarzyn. Wystrzegajmy się kostek rosołowych i zupy w proszku. Produkty te...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Żurek w chlebie

    Rozkosz podniebienia i prawdziwa ozdoba stołu - nie tylko świątecznego. Prawie każda polska gospodyni ma swój przepis na żur w chlebie, my prezentujemy wersję dość klasyczną.

  • Żurek wielkanocny

    Nie może go zabraknąć na świątecznym stole

Artykuły na temat: żurek na zakwasie
  • Zakwas na żurek

    Przygotowanie: Do dużego słoika wsyp mąkę. Wlej 600 ml letniej wody. Dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj, a następnie wrzuć liście...

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Jak zrobić dobry zakwas na żurek

    Przepis jest całkiem prosty. Przygotuj zakwas już dziś!

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Żurek wiejski

    Przygotowanie: Kiełbasę zalej gorącym wywarem, dodaj podsmażoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30 min. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj przez 20 min. Wyjmij kiełbasę, a zupę przecedź. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Żurek podawaj z kiełbasą i jajkiem. Zobacz także:

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Żurek z białą kiełbasą

    Sięgnij po tradycyjny przepis.

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Żurek z jajkiem i kiełbasą

    Wielkanocny klasyk.

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

Zdjęcia na temat: żurek na zakwasie
Wideo na temat: żurek na zakwasie
  • Jak zrobić zakwas na żurek?

    Piotr Ogiński, autor vloga „Kocham Gotować", pokazał jak samodzielnie zrobić idealny zakwas na jedną z ulubionych zup Polaków, czyli tradycyjny żurek.

  • Przepis na tradycyjny żurek

    Żurek - z jednej strony świąteczne danie, z drugiej - zupa, która kojarzy się z powszedniością. Ta jedna z najlepszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup najlepsza jest w wersji z zakwasem. Zobaczcie, jak prosto ją przyrządzić - już nigdy nie zrobicie tego inaczej!

  • Przepis na tradycyjny żurek

    Żurek - z jednej strony świąteczne danie, z drugiej - zupa, która kojarzy się z powszedniością. Ta jedna z najlepszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup najlepsza jest w wersji z zakwasem. Zobaczcie, jak prosto ją przyrządzić - już nigdy nie zrobicie tego inaczej!