• Informacje na temat:

    żurek na wędzonce przepis

Przepisy na temat: żurek na wędzonce przepis
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    Chociaż święta wielkanocne będą w tym roku inne niż wszystkie, to o normalności mogą przypomnieć nam smaki tradycyjnych potraw. Do takich należy żurek – prawdziwy wielkanocny must-have.

  • Najlepszy na Sylwestra ale i na Noworoczną ...niedyspozycję...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Prosty w przygotowaniu żurek na wędzonce i zakwasie.

  • Żurek gaździny

    Sztuką jest zrobić dobry żurek. Podobno najlepszy przepis znają górale. Nam udało się go zdobyć od gaździny - sprawdźcie koniecznie, jak smakuje.

  • Pyszny domowy żurek na kościach wędzonych z białą kiełbasą. Idealny nie tylko na święta.

  • Zdarza mi się gotować często z tego co mam akurat w lodówce. Ten żurek powstał właśnie z takich składników. Skromna ilość składników a jak pysznie!

  • Oj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha!

  • Dawno nie dodawałam przepisu na zupę. Dlatego dzisiaj umieszczam wpis z pysznym daniem jakim jest żurek. Smaczna staropolska zupa , lekko kwaśna z aromatem czosnkowym.Podana z kiełbasą , boczkiem , chrzanem i jajkiem smakuje wyśmienicie. W żurku najbardziej uwielbiam połączenie wędzonego boczku i i lekko kwaśnego chrzanu . Ponadto zupa jest sycąca , więc nie podaję już drugiego dania. Mimo iż żur kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi , ja podaję go znacznie częściej :) Zakwas do żurku możemy...

  • Sprawdzony przepis na "Żurek na wędzonce z dymkami i jajkiem"

Artykuły na temat: żurek na wędzonce przepis
  • Biała kiełbasa. Najlepsze pomysły na wykorzystanie jej w przepisach wielkanocnych

    ...tylko podstawowe składniki - mięso (aż 94 proc.!), sól, przyprawy. Próżno szukać tu glutaminianu sodu, fosforanów czy sztucznych barwników i konserwantów. Podstawa? Żurek! Jednym z głównych dań serwowanych podczas Świąt Wielkanocnych jest oczywiście żurek. W niektórych regionach zupa jest tak ważna, że podaje się ją już podczas niedzielnego śniadania. Ten tradycyjny przygotowywany jest...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Na szlaku smaku z marką WINIARY – odkrywaj zupy razem z nami!

    ...i marchewki dodać ulubiony smak Rodzinnej Zupy WINIARY i 6 porcji domowej zupy gotowych! Dostępna aż w pięciu smakach: Barszcz biały, Żurek, Kartoflanka, Grochówka i Krupnik w bardzo atrakcyjnej cenie(...) na co dzień goszczą w naszej kuchni. Możemy wybierać między 5 pysznymi smakami: Barszczem Białym z grzybami, Ogórkową, Żurkiem na wędzonce, Borowikową lub Pieczarkową. Wybierz swój smak i poczuj się...

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • W tym roku pierwszy raz robie sniadanie Wielkanocne u siebie. Sama   Czyli sama gotuje i wszystko przygotowuję. Zakwas od niedzieli stoi na oknie, pięknie podszedl plenią więc wszystko jak nalezy. Jutro sprzątam. Bede piekła baby i gotuję wędzonke.  w sobotę od rana żurek( pierwszy w moim zyciu, mam przepis aby był dobry...)   , sernik z melonem, kajmak,przygotowanie koszyczka młodemu do...

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...