• Informacje na temat:

    żurek na boczku i kielbasie

Przepisy na temat: żurek na boczku i kielbasie
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    Chociaż święta wielkanocne będą w tym roku inne niż wszystkie, to o normalności mogą przypomnieć nam smaki tradycyjnych potraw. Do takich należy żurek – prawdziwy wielkanocny must-have.

  • Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy.

  • Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Żurek przygotowany według tego przepisu, smakuje pysznie!

  • Gdy tylko ugotuję boczek wg przepisu na moim profilu, nie może zabraknąć żurku na przepysznym wywarze, oczywiście na wcześniej przygotowanym zakwasie.

  • Żurek na serwatce

    Składniki: ●włoszczyzna ●500 g boczku wędzonego ●liść laurowy ●2 ziarenka ziela angielskiego ●litr serwatki ●2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej ●sól, majeranek ●2 ząbki czosnku ●1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany ●6 jajek ugotowanych na twardo ●200 g kiełbasy białej ●6 niedużych, okrągłych chlebków ●rzeżucha Przygotowanie: 1. Z warzyw, boczku i przypraw, zalanych ok...

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • Bardzo wyjątkowy smak,u mnie w domu znika do ostatniej kropli.

  • Rodzinne śniadanie

    Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.

  • Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny żurek na wędzonym boczku"

Artykuły na temat: żurek na boczku i kielbasie
  • Dobre pomysły na kiełbasę

    Tradycyjny żurek Składniki na 4-6 porcji:  1/2 litra gotowego zakwasu na żurek, 2 cebule, 20 dag wędzonego boczku, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, ok. 1 i 1/2 litra wody, 4 jajka(...). Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do zupy. Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę...

  • Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Fot. materiały prasowe Składniki:• biała kiełbasa JBB • 3-4 kawałki • 300 g wędzonego boczku JBB • 1/2 l zakwasu na żur • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 5 ząbków czosnku• 5 jajek • 4 ziarenka ziela angielskiego • 1 cebula • 2 liście laurowe • majeranek • świeży koperek • sól i pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy....

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Przepis na święta

    ...rodziny ani czasem obżarstwa, ani wyrzeczeń. Każdy może najeść się do woli na przykład tarty z kozim serem czy twarogu z rzeżuchą i orzechami. Ale na obiad jest tradycyjny żurek z białą kiełbasą(...), kilka suszonych grzybów, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 250 ml śmietany 18%, 1 kg ziemniaków, 200 g chudego wędzonego boczku, 6 jaj na twardo Do garnka...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...absolutnego zera. Otwarta paczka szynki i plastry boczku, którego nie zużyłaś? Nie marnuj ich - pomyśl, jak możesz je wykorzystać. Wykorzystane do ostatniego plasterka Wędliny w plastrach z powodzeniem(...) czekającej w lodówce szynki bądź boczku. Podczas tych szczególnych dni jeszcze bardziej niż zwykle dbamy o jakość serwowanych rodzinie produktów. Jajka od kur z wolnego wybiegu, sernik zrobiony z sera...

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    ...przez około 5 minut i zalewamy wywarem warzywnym. Krem gotujemy 15 do 20 minut i mielimy do konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku  i dekorujemy listkami świeżego oregano.   Żurek z białą kiełbasą i jajkami przepiórczymi Składniki: 1kg wędzonych kości wieprzowych, 2 litry wywaru drobiowo-cielęcego, 80 g wędzonego boczku, czosnek, 2 cebule, młoda marchewka, 1 por (białe części), 1 seler...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...