• Informacje na temat:

    żurawina do mięs przepisy

Przepisy na temat: żurawina do mięs przepisy
  • Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

    ...z żurawiną i listkami bazylii. Gulasz grzybowy 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostaw na kilka godzin. Obtocz(...). Wlej wino. Duś pod przykryciem. Gdy sos odparuje, dodaj pokrojone jabłko. Sos grzybowy wlej do mięsa, przypraw solą, pieprzem i duś przez godzinę. Podawaj z tymiankiem. Plastry wołowe...

  • Przepisy na dania, które leczą

    .... Kurczak z morelą przy anemii (po 7. miesiącu) Maluch, który ma niedobory żelaza, powinien jadać ryby, żółtko jaja, mięso i kasze. Potrzebuje także warzyw i owoców, bo zawarta w nich witamina(...) morele i ugotuj. Osobno ugotuj umyte i pokrojone mięso. Gdy obydwa składniki będą miękkie, odlej z mięsa wodę, a następnie zmiksuj je z owocami. Aby zagęścić danie, dodaj kaszkę ryżową i całość...

  • Co na świąteczny obiad?

    Przygotowaliśmy dla ciebie 10 wyjątkowych propozycji dań, które możesz podać na świąteczny obiad. Tylko wypróbowane przepisy!

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...morza, warzywa, a nawet sery (szczególnie oscypek) i owoce. Zawsze używaj tacek: Jeśli ułożysz mięso czy ryby bezpośrednio na ruszcie, tłuszcz i soki będą skapywały na żar. A wtedy pojawi się(...) stewią lub ksylitolem. Przysmaki z kurczaka, ryb i owoców morza Pachną tak pięknie jak karkówka, ale nie tuczą. Zamiast wieprzowiny wybierz mięso z kurczaka lub indyka. Drób ma dużo białka, a mało...

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    ...)   Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200ᵒC. Mięso myjemy i dobrze suszymy. Solimy, pieprzymy, obkładamy ziołami i czosnkiem (zioła mogą być świeże utuczone w moździerzu lub suszone(...) całość wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Przepisy pochodzą z książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" autorstwa Joanny Drzazgi. Smacznego!

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    .... Czasem wystarczy zmodyfikować przepisy na tradycyjne dania, by dopasować je do potrzeb dziecka. W doborze wigilijnego menu dla smyka pomogą ci wskazówki naszego eksperta żywienia dzieci - dr inż(...) dziecka zbyt ciężkostrawny. Jednak jeśli zdejmiemy z niego spieczoną skórkę, maluch może spróbować odrobinę mięsa (należy tylko uważać na ości!). Niemowlę można oprócz tego poczęstować zupką rybną...

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    ...). W doborze wigilijnego menu dla twojego smyka pomogą ci wskazówki dietetyka, dr Anny Stolarczyk z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Wypróbuj poniższe przepisy, a wasza kolacja będzie nie tylko(...). Zmiel w maszynce do mięsa marchew, bułkę oraz 120 g oczyszczonej ryby. Dodaj surowe jajko, posiekany koperek, wyrób masę. Uformuj małe klopsiki, obtaczaj je w mące i wkładaj do wrzątku z dodatkiem...

  • Made in USA

    ...ziaren kolendry, sól, pieprz, 4 patyczki długości 15 cm, olej do smażenia mięsa, konfitura cebulowa: 3 cebule czerwone, 80 ml czerwonego wina, 100 g cukru, 40 ml wody Zmiel mięso na średnim(...) g i grubości dwóch centymetrów. Rozgrzej dwie patelnie z grubym dnem - na jednej usmaż mięso, na drugiej jajka (sadzone). Na kotletach ułóż żółty ser i wstaw je do piekarnika, obok ułóż bułki, aby się...

  • Szaszłyki z dziczyzny - Maciej Kuroń

    ...; sól, pieprz. Oczyszczone i umyte mięso kroimy w plasterki o grubości 1 cm, boczek w podobne o grubości pół cm, jabłka w cząstki (bez gniazd nasiennych). Z miodu, musztardy, oleju, wina, posiekanego czosnku i przypraw robimy bejcę, w której trzymamy mięso około 12 godzin. Po wyjęciu z bejcy nakładamy na szpadki (patyki) na przemian: mięso, boczek, cebulę, jabłko itd. Szaszłyki pieczemy na grillu...

  • Pasztet z królika - Robert Sowa

    ...winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz z łopatką pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Słoninę i boczek pokroić, wytopić w rondlu na wolnym ogniu, a następnie na powstałym tłuszczu obsmażyć mięso. Dodać cebulę...

Artykuły na temat: żurawina do mięs przepisy
  • Damian Kordas „Superfood”

    ...​Jarmuż, czosnek, natka pietruszki, orzechy włoskie, kasza jaglana, żurawina... Co te pokarmy mają wspólnego? Wszystkie należą do superfood - superżywności.

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść orzechy włoskie i laskowe

    Jadamy je zwykle jako przekąskę lub dodajemy do ciast, ale orzechy pasują właściwie do wszystkiego. Można je dodawać do mielonego mięsa na kotlety, nadzienia do pierogów czy naleśników, a nawet do(...) przez kilkanaście minut. Odstaw do zupełnego ostudzenia. Płucz usta 2-3 razy dziennie, aż do zmniejszenia dolegliwości. Przepisy pełne witamin Babeczki marmurkowe Jajka ubij z cukrem. Ubijając...

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...w unikatowy jod, selen i kwasy omega-3 wspomagające pracę mózgu i serca, ile Polacy zjadają wieczorem 24 grudnia, nie jedzą przez cały rok! Pisząc książkę kucharską "Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy(...) zamiast z boczkiem i tłuszczem. Nadzienie daje nieskończone możliwości, mogą nim być wszystkie rodzaje mięsa, warzyw, kasz, serów. Jadłam pierogi z kaszanką i jabłkiem albo typowo świąteczne z rybą...

  • Stało się. Nadeszła jesień i powoli powinniśmy pożegnać się z deserami lodowymi oraz innymi, typowo letnimi, smakołykami. Nie powinniście się jednak martwić. Nasi użytkownicy znają ciekawe propozycje na każdą porę roku. Nie musimy zaglądać w kalendarz - wystarczy obserwacja najpopularniejszych przepisów na Smakerze, aby upewnić się, że jesień rozgościła się już u nas na dobre. Znacznie chętniej poszukujecie receptur na treściwe dania, które łączą w sobie najróżniejsze sezonowe smaki. W...

  • Smaczne propozycje dań dla osób z kamicą żółciową

    .... Podczas zaostrzenia choroby potrawy powinny być gotowane lub duszone bez dodatku tłuszczu. Najlepiej jest wybierać chude mięsa, wędliny oraz ryby, jasne pieczywo (pszenne), młode warzywa i owoce bez(...). Posypać listkami bazylii. Uwaga! Załączone przepisy są przykładami trzech głównych dań i nie są jednodniowym, pełnym jadłospisem - można je stosować razem lub osobno. * % wskazanego dziennego spożycia...

  • Czym jest kozieradka? Jaką rolę spełnia w naszym odżywianiu? Co smacznego można przygotować z jej wykorzystaniem? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Kozieradka zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. W naturalnym lecznictwie używana jest od wieków, a najczęściej stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przyprawa ta znalazła z zastosowanie nie tylko w kuchni, ale...