• Informacje na temat:

    żur na żeberkach

Przepisy na temat: żur na żeberkach
  • Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Żurek przygotowany według tego przepisu, smakuje pysznie!

  • Żur, to kwaskowa, orzeźwiająca zupa na zakwaszonej mące żytniej.

  • Żurek w chlebie

    Rozkosz podniebienia i prawdziwa ozdoba stołu - nie tylko świątecznego. Prawie każda polska gospodyni ma swój przepis na żur w chlebie, my prezentujemy wersję dość klasyczną.

  • Żur

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    Chociaż święta wielkanocne będą w tym roku inne niż wszystkie, to o normalności mogą przypomnieć nam smaki tradycyjnych potraw. Do takich należy żurek – prawdziwy wielkanocny must-have.

  • zupa nie tylko na Wielkanoc.

  • Typowe danie kuchni polskiej na Wielkanoc

  • biały barszcz musi być i już ;-) szczególnie jak tak zimno...brrrrr smacznych świąt dla wszystkich ;-)

  • Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim stole! :) Żeniaty żur zawdzięcza swoją nazwę dodatkowi ziemniaków, ale nie pokrojonych w kostkę i dodanych do zupy, tylko podawanych jako dodatek na przykład z podsmażoną cebulką - choć i z tym wiąże się wiele historii... W moim rodzinnym domu zawsze był spór o to jak powinno się podawać żeniaty żur - Mama nakładała tłuczone ziemniaki i zalewała je żurem, a Tata jadł je na osobnym talerzu. A ja - chcąc być lojalna wobec każdego z nich - co...

  • tradycyjnie ....

Artykuły na temat: żur na żeberkach
  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie(...) sprawdzić, co powinno się obowiązkowo znaleźć w wielkanocnym żurku.

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ...rosół podaje się również z kluskami wątrobianymi, a na Podkarpaciu z kołdunami. Barszcz i żur - to nie to samo Barszcz to drugie mocno osadzone w polskiej tradycji kulinarnej danie. Podstawą tej(...) z cytryny. Kolejną tradycyjną polską zupą, często myloną z barszczem białym, jest żur. Zupa przyrządzana jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, ma charakterystyczny kwaśny smak. Żur zabiela się...