• Informacje na temat:

    zupy z groszkiem włoskie

Przepisy na temat: zupy z groszkiem włoskie
  • Zielona zupa minestrone - eliksir młodości na talerzu

    Odwiedzając Sardynię Dan Buettner, zajmujący się badaniem zjawiska długowieczności i tzw. niebieskich stref, odkrył, że jednym z sekretów długowieczności mieszkańców włoskiej wyspy jest zupa minestrone. Tradycyjny przepis można nieco unowocześnić, do czego zachęca Carole Bamford...

  • Zupa minestrone

    Zaskocz domowników specjałem włoskiej kuchni!

  • Mięsne pulpety w zupie jarzynowej

    Składniki: 30 dag piersi kurczaka, 1 jajko parmezan 4 ząbki czosnku, natka, olej bułka tarta 1 cebula 1,5 l rosołu, sól 2 marchewki pół kapusty włoskiej, pieprz 30 dag(...), szparagi) oczyść lub osącz z zalewy, dodaj do zupy. Gotuj 20 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z upieczonymi pulpetami i ugotowanym makaronem. Posyp 3 dag startego parmezanu.

  • Mięsne pulpety w zupie jarzynowej

    Składniki: 30 dag piersi kurczaka 1 jajko parmezan 4 ząbki czosnku, natka, olej bułka tarta 1 cebula 1,5 l rosołu, sól 2 marchewki pół kapusty włoskiej, pieprz 30 dag(...), szparagi) oczyść lub osącz z zalewy, dodaj do zupy. Gotuj 20 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z upieczonymi pulpetami i ugotowanym makaronem. Posyp 3 dag startego parmezanu.

Artykuły na temat: zupy z groszkiem włoskie
  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Dieta zupowa - najłatwiejsza pod słońcem

    ...dieta daje ci wybór i dużą swobodę. Zupy podstawą menu Możesz jeść je pięć razy dziennie albo zaplanować tylko na dwa posiłki - zależnie od tego, jak szybko chcesz chudnąć. Ważne, aby zupa była w twoim jadłospisie codziennie. Bazą każdej powinny być warzywa. To dzięki nim (a ściślej błonnikowi, który zawierają) zupy są niskokaloryczne i odchudzają. Urozmaicaj je Zupy wyłącznie warzywne...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Zupa czosnkowa

    Czosnek ugotowany lub upieczony traci swój ostry smak, więc nie musisz obawiać się, by jeść go w towarzystwie. Nie traci natomiast właściwości bakteriobójczych, przez co zupy na bazie czosnku są(...) kopru włoskiego (opcjonalnie), 2 liście laurowe, gałązka tymianku lub rozmarynu (ewentualnie zioła suszone), sól, pieprz, łyżka masła, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Ugotuj bulion. Do...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Sposoby na oponkę, czyli jak odzyskać talię

    .... Często jesz zupy błyskawiczne, gotowe makarony z sosami, drożdżówki. Są w nich tłuszcze trans. Badania pokazały, że to one najbardziej przyczyniają się do odkładania się tłuszczu w rejonie brzucha(...): Puszysty omlet z mleka wymieszanego z jajkami, żółtą papryką i groszkiem. Dwie przekąski: po śniadaniu i po obiedzie) Sałatka owocowa. Jogurt z natką i migdałami. 50+ Potrzebujesz wapnia i witaminy...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Dwa w jednym

    ...jeszcze 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu (lub najwyższych obrotach wolnowaru), aż śliwki zmiękną. Wyjmij z zupy łodygi tymianku. Podawaj ją z dodatkiem świeżego oregano i natki pietruszki(...) łopatki jagnięcej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju roślinnego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego kuminu...

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...