• Informacje na temat:

    zupy z fasolka szparagowa

Przepisy na temat: zupy z fasolka szparagowa
  • Zupa z fasolką szparagową

    Potas, wapń, fosfor to tylko niektóre składniki zawarte w fasoli. Wykorzystujmy ją w kuchni jak najczęściej, bo jest smaczna i zdrowa. Dzisiaj dodamy fasolkę szparagową do zupy.

  • Zawsze świeża fasolka. Wspaniała do sałatek i na gorąco.

  • Z fasolką szparagową

    ..., pieprz i sól. Gotuj 20 minut. 3. Do gotującej się zupy wrzuć makaron, fasolkę szparagową, posiekane suszone pomidory. Gotuj 20 minut. Włoszczyznę wyjmij. Dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki...

  • fasolka z mojej uprawy ... ;) czegóż chcieć więcej :)

  • Z fasolką i łososiem

    .... Dodaj fasolkę, przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj jeszcze przez 20 minut. 2. Łososia pokrój na cząstki, smaż na rozgrzanym maśle klarowanym około 3 minuty z każdej strony. Włóż do zupy, gotuj...

  • Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw. Kiedy tylko pojawia się na straganach, staje się jednym z cześciej pojawiających się dodatków do obiadów na moim stole. Przepis jest klasyczny, ale jak sami wiecie w klasyce tkwi cała siła ;)

  • Botwinka z fasolką

    .... 2 Buraki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Do wywaru dodaj namoczoną fasolę, kalafiora podzielonego na różyczki, fasolkę szparagową przekrojoną na pół i posiekaną botwinę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj łyżeczkę oleju i łyżeczkę masła. Gotuj na małym ogniu pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Żeberka wyjmij z zupy, oddziel mięso od kości, włóż znów do zupy, zamieszaj. Zupę podawaj...

  • Wypróbowany przepis na "Fasolka szparagowa z kalafiorem"

  • Zupy dobre na wszystko

    Są sycące, rozgrzewają i wzmacniają. Zimą nic tak nie poprawia samopoczucia, jak talerz smacznej, gorącej zupy. Choć w wielu domach to tylko wstęp do obiadu, właściwie przyrządzona, sprawdzi się także jako samodzielne, pełnowartościowe danie. W talerzu zupy przygotowanej na wywarze warzywnym lub mięsno--warzywnym maluch znajdzie węglowodany, białka, błonnik pokarmowy, potas, magnez, żelazo...

  • Z ulubioną zieleniną, u mnie z aromatyczną trybulą

Artykuły na temat: zupy z fasolka szparagowa
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Do zupy można też dodać szklankę zielonego groszku. A kto woli zupę gęściejszą, może wrzucić kilka pokrojonych młodych ziemniaków.

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Pyszna fasolka

    Zielona i żółta fasolka szparagowa właśnie teraz jest najtańsza i najpyszniejsza. Możesz przygotować ją tak, jak robiły to nasze mamy i babcie - ugotować do miękkości a na wierzchu polać podsmażoną na maśle bułką tartą. Ale warto też wykorzystać fasolkę w znacznie nowocześniejszych daniach.  Fasolka à la szparagi w szynce Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 20 dag plastrów szynki...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Zupa szparagowa

    ...średnim ogniu 15-20 min aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj pokrojone szparagi oraz groszek cukrowy lub fasolkę szparagową. Gotuj jeszcze 10-15 min. Do zupy wlej śmietankę, podgrzej, ale nie...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Zupa z fasolką i wołowiną

    Przygotowanie: Obierz cebulę, imbir i czosnek. Cebulę i imbir pokrój na drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż kawałki wołowiny. Dodaj cebulę, imbir, czosnek i duś, aż mięso będzie miękkie. Wsyp curry i wlej bulion. Zagotuj. Marchew umyj, drobno pokrój i dołóż do zupy. Gotuj powoli przez 15 minut. Ciecierzycę odcedź na sitku i wrzuć do garnka razem...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Lekkie zupy warzywne

    Doprawiaj je świeżymi ziołami i nie bój się nowych smaków!

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...