• Informacje na temat:

    zupy z fasola biała

Przepisy na temat: zupy z fasola biała
  • Sycące zupy na chłodne dni

    Tradycyjna polska kuchnia aż kipi od przepisów na pyszne, rozgrzewające zupy.

  • Sycące zupy na jesień

    ...1. Jeśli zapomniałaś namoczyć fasolę dzień wcześniej, użyj do zupy białej fasoli z puszki. Wylej ją na sitko i przelej zimną wodą. Pod koniec gotowania zupy dodaj ją do garnka i gotuj jeszcze 10 minut. 2. Jeśli lubisz zupy z soczewicy, możesz je przygotować szybko. Użyj czerwonej soczewicy, której nie musisz wcześniej namaczać. Wystarczy, że ją opłuczesz, wrzucisz do gotującej się włoszczyzny...

  • Gęsta zupa z włoszczyzną i fasolą

    ...około pół godziny. Dodaj wędzone żeberka. 2. Po 40 minutach gotowania dodaj do zupy fasolkę szparagową, pokrojoną czerwoną paprykę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj chwilę. Fasolkę z puszki odcedź, przelej wodą, dodaj do zupy. Przypraw majerankiem, solą, pieprzem. Możesz dodać łyżeczkę masła. Całość gotuj jeszcze 15 minut. 3. Z zupy wyjmij żeberka, obierz je z mięsa. Mięso włóż do miseczek...

  • Minestrone z kapustą i bazylią

    Koniecznie spróbuj tej zupy...

  • Barszcz zabielany z ziemniakami i jajkiem

    Nie znam zupy bardziej uniwersalnej niż barszcz. Może być podawany solo, z krokietami, albo dużą, białą fasolą nazywaną Jasiem. W naszym przepisie występuje z jajkiem i ziemniakami.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    ...wyśmienity dodatek do wszelkich zup. Z dodatkiem jarmużu przyrządzana jest między innymi wywodząca się z Toskanii ribollita. Podstawą dla tej bardzo pożywnej i aromatycznej włoskiej zupy jest biała fasola oraz czerstwe pieczywo, dzięki którym nabiera ona swojej charakterystycznej, gęstej konsystencji. Poza liśćmi jarmużu dodawane są świeże pomidory, seler naciowy, marchew, cebula i ziemniaki...

  • Botwinka z fasolką

    .... 2 Buraki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Do wywaru dodaj namoczoną fasolę, kalafiora podzielonego na różyczki, fasolkę szparagową przekrojoną na pół i posiekaną botwinę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj łyżeczkę oleju i łyżeczkę masła. Gotuj na małym ogniu pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Żeberka wyjmij z zupy, oddziel mięso od kości, włóż znów do zupy, zamieszaj. Zupę podawaj...

  • Aromatyczne kapuśniaki

    ...minut. 2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dołóż do zupy  i gotuj 10 minut. Włóż kapustę. Gotuj 35 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodaj mięso  z żeberek. Śmietanę połącz(...), zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść potnij na kawałki i wrzuć do zupy. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem i chili. Gotową zupę posyp natką pietruszki. Rada...

  • Majowa botwinka z jajkiem

    Składniki: pęczek młodej botwiny włoszczyzna 2 jajka na twardo 4 ziemniaki sól pieprz ocet winny słodka śmietanka czosnek koperek 1/3 puszki drobnej białej fasoli Sposób przygotowania: Ugotować włoszczyznę z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dodać 1 łyżeczkę octu winnego. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodać pokrojoną botwinkę. Gotować razem. Do zupy dodać osączoną...

Artykuły na temat: zupy z fasola biała
  • Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

    ...w kostkę. Dodaj do garnka, gdy fasola jest już prawie miękka. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i po około 15 minutach również dodaj je do zupy. Wsyp przyprawy i zioła. Gotuj zupę do czasu, aż wszystkie(...)Fasola jest cennym źródłem białka. Zawiera witaminy (A, B, E, PP) i minerały (wapń, magnez, cynk, fosfor, potas, selen, żelazo). Znajdziesz w niej lekkostrawną skrobię, fitohormony i duże ilości...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Fasolka po myśliwsku

    Podstawowym składnikiem zupy fasolowej jest biała fasola, a do tego zawiera mieszankę pokrojonych warzyw – marchewkę, seler, por i pietruszkę.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Sycące zupy na chłodne dni

    Tradycyjna polska kuchnia aż kipi od przepisów na pyszne, rozgrzewające zupy.

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Zupa z biala fasola i z szalwia

    .... Gotowac pod przykryciem okolo 20 minut. Na 5 minut przed koncem dodac biala fasole.  zupa jest pyszna, aromat szalwi mocny, fasola w sporej ilosci pozywna. A cala kolacja skladala sie z : zupy...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Na rozgrzewkę

    Gdy za oknem śnieżyca, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej zera, masz ochotę na coś, co cię natychmiast rozgrzeje. Takie właśnie są węgierskie gulasze i francuskie zupy cebulowe z ostrymi przyprawami. Do popicia doskonałe będą herbatki z cytrusami.

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...