• Informacje na temat:

    zupy z czerwonej fasoli

Przepisy na temat: zupy z czerwonej fasoli
  • Strączkowe zupy

    Sycące i pełne aromatu zupy. Możesz je przygotować w wersji z mięsem lub bez niego. Świetnie sprawdzą się w chłodne dni.

  • Smaczna pasta do pieczywa

  • Zupa z czerwonej fasoli i soczewicy z tostami z manchego

    ...ararutową z odrobiną wody do uzyskania gęstej pasty, następnie dodaj ją do zupy, mieszając energicznie, aż się rozpuści. 5. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika. 6. Ułóż kromki chleba na blasze, na każdej...

  • Wykonanie tej sałatki zajmuje ok 20 minut, jest tania, smaczna i pożywna. W sam raz na szybką kolację albo śniadanie.

  • Sycące zupy na jesień

    ...1. Jeśli zapomniałaś namoczyć fasolę dzień wcześniej, użyj do zupy białej fasoli z puszki. Wylej ją na sitko i przelej zimną wodą. Pod koniec gotowania zupy dodaj ją do garnka i gotuj jeszcze 10 minut. 2. Jeśli lubisz zupy z soczewicy, możesz je przygotować szybko. Użyj czerwonej soczewicy, której nie musisz wcześniej namaczać. Wystarczy, że ją opłuczesz, wrzucisz do gotującej się włoszczyzny...

  • Brownie z czerwonej fasoli i bananem z małą ilością cukru. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu

  • Gęsta zupa z włoszczyzną i fasolą

    Składniki: włoszczyzna 20 dag wędzonych żeberek puszka białej fasoli konserwowej 20 dag fasolki szparagowej czerwona papryka 3 ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela(...) około pół godziny. Dodaj wędzone żeberka. 2. Po 40 minutach gotowania dodaj do zupy fasolkę szparagową, pokrojoną czerwoną paprykę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj chwilę. Fasolkę z puszki odcedź...

  • Pyszna, pożywna zupa w 30 min? Da się zrobić ;)

  • Zupa gulaszowa z grilowaną papryką

    Jesienią i zimą lubię jeść zupy. Przede wszystkim dlatego, że rozgrzewają, ale także dlatego, że można je zrobić w miarę szybko, wrzucając wszystko do jednego gara.

  • Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli jest nie tylko smaczne, niezbyt słodkie i dzięki temu relatywnie zdrowe, ale też bezglutenowe. A przy tym smakuje jak najlepsza gorzka czekolada! Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! Proporcja na dwie małe keksówki albo jedną dużą.

Artykuły na temat: zupy z czerwonej fasoli
  • Trzy zupy, które ulżą, gdy dokuczają zatoki

    ...1 łyżce oleju. Dodajemy 40 dag mięsa mielonego, rumienimy. Przekładamy do garnka, wlewamy 4 szkl. bulionu. Gotujemy. Dokładamy przecier pomidorowy, po  5 łyżek czerwonej fasoli i kukurydzy (z puszki(...). jedząc gorące, parujące, pikantne zupy. Mocno przyprawione, rozrzedzą wydzielinę, odblokują zatkany nos i przyniosą doraźną, ale znaczną ulgę. Zupy najlepiej jeść małymi porcjami, np. po 200 ml...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

    ...właściwości, aby odżywić i ukoić wrażliwą cerę. Woda z fasoli na podrażnioną cerę: 2 garście czerwonej fasoli gotuj ok. 3 min w 2,5 szkl. wody. Odcedź, ostudź. Trzymaj wodę w lodówce. Pij po 1/2 szkl. 2 razy dziennie przez 5 dni. Po tygodniu powtórz. Maseczka regenerująca: 1/2 szkl. białej fasoli mocz przez 1-2 godziny w wodzie. Gotuj 1 godzinę. Odcedź. Rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj 1 łyżkę...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Co jeść, by złagodzić objawy reumatyzmu

    ...​Jadłospis powinien obfitować w pełnowartościowe białko - chude mięso (drób, królik, indyk), ryby, sery, twarogi, fermentowane produkty mleczne. By dieta dostarczała kolagenu i pobudzała jego produkcję, jedz wywary z kości - zupy, galaretki, galantyny mięsne.

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Soczewica - skarb na talerzu

    To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, ale ciągle nie dorównuje popularnością fasoli czy grochowi. A ma naprawdę wyjątkowy smak i zawiera cenne dla zdrowia składniki.

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji...

  • Na rozgrzewkę

    Gdy za oknem śnieżyca, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej zera, masz ochotę na coś, co cię natychmiast rozgrzeje. Takie właśnie są węgierskie gulasze i francuskie zupy cebulowe z ostrymi przyprawami. Do popicia doskonałe będą herbatki z cytrusami.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...