• Informacje na temat:

    zupy wielowarzywne

Przepisy na temat: zupy wielowarzywne
  • Dzisiaj zapraszam na placuszki wielowarzywne, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne i pożywne. Smaki użytych składników świetnie się komponują. Możemy wyczuć w nich delikatnie słodką nutę, którą nadaje marchewka, a z dodatkiem kwaśnej śmietany placuszki smakują jeszcze lepiej. Serdecznie polecam :D

  • Doskonały obiad!

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Tradycyjna zupa gołąbkowa to mięso mielone, kapusta i ryż. U mnie mięso mielone jest ale zamiast ryżu i kapusty są warzywa korzenne. Zupę możemy doprawić chili, dzięki czemu rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni:)

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

  • Najprostrzy sposób na wykorzystanie niezjedzonej zupy brokułowej.

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Szybkie do zrobienia a dodają zupie wyjątkowy smak

  • Alternatywa na piątkowy obiad;) Tanie, pożywne i smaczne. Można też wykorzystać resztki niedojedzonej zupy;)

Artykuły na temat: zupy wielowarzywne
  • ​W okresie jesienno-zimowym nie zapominajmy o zupach!

    Kiedy temperatury na zewnątrz spadają, nasz organizm wymaga ciepłego posiłku w ciągu dnia. Warto zatem jeść zupy przygotowane na bazie warzyw. Dawka witamin i składników mineralnych jest niezbędna dla układu odpornościowego.

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Zupa chroni przed przeziębieniem

    Kiedy temperatury na zewnątrz spadają, nasze ciało wymaga ciepłego posiłku w ciągu dnia. Warto zatem jeść zupy przygotowane na bazie warzyw, które mają ogromną dawkę witamin i składników mineralnych, są niezbędne dla naszego organizmu oraz zapobiegają przeziębieniom.

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Jaką wybrać dietę, by wytrwać w noworocznym postanowieniu?

    ...polecam gęste i sycące, wielowarzywne zupy z dodatkiem kasz lub roślin strączkowych. Warto dodać do nich np. imbir, który ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające. Dobrym wyborem będą też grillowane...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Produkty, które usprawnią pracę mózgu

    ...gotować i jadać jak najczęściej zupy wielowarzywne. Lecytyna Lecytyna jest najlepszym źródłem choliny potrzebnej do powstania acetylocholiny - jednego z neuroprzekaźników. Poprawia pamięć. Niedobór...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji...

  • Pomidorowa kuracja na piękną linię

    ..., a zawarte w nich białko oraz wapń dodatkowo pomagają chudnąć. Jadaj też pomidory na ciepło (zupy, sosy, przeciery), bo jest w nich najwięcej likopenu! Koktajlowe Stwierdzono w nich najwyższe stężenie(...) mniej likopenu i beta- karotenu niż żółte i czerwone, ale nadają się na przetwory. Przeznacza się je na pasteryzowane sałatki, zwykle wielowarzywne. Okazy z jaśniejszą skórką dojrzewają w temp. pokojowej...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...