• Informacje na temat:

    zupy na miesie

Przepisy na temat: zupy na miesie
  • Rozgrzewające zupy

    ...kucharza Przed przygotowaniem zupy cebulę włóż na 5 minut do zamrażalnika. Dzięki temu unikniesz łez przy jej obieraniu i krojeniu. Pomidorowa na pikantnie Sposób przygotowania: 1. Papryki(...) wszystkie warzywa będą już miękkie, wyjmij kilka brukselek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj (niezbyt dokładnie). 2. Zmiksowaną zupę wymieszaj ze śmietaną. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę...

  • Podstawa udanej zupy

    Czasami chcąc zaoszczędzić trochę czasu sięgamy po sklepowe kostki rosołowe. Trudno jednak nazwać je zdrowymi. Jak przygotować zdrowy bulion, który będzie bazą smacznej i pożywnej zupy dla całej rodziny?

  • Strączkowe zupy

    Sycące i pełne aromatu zupy. Możesz je przygotować w wersji z mięsem lub bez niego. Świetnie sprawdzą się w chłodne dni.

  • Zupy idealne na lato

    Zupy goszczą na naszych stołach na co dzień, skradając serca i rozpieszczając podniebienia. Lato to idealny moment na przygotowanie aromatycznych kremów czy bulionów z sezonowych warzyw.

  • U podstawy dobrej zupy

    Francuskie słowo bouillon oznacza m.in. wywar z mięs, warzyw bądź kości, będący podstawą zup lub zawiesistych sosów. Prawdziwy aromatyczny bulion ma niewiele wspólnego z tym powstałym po rozpuszczeniu w wodzie sklepowej kostki.

  • Kremowe zupy z klopsikami

    Uwielbiamy je, bo są pyszne, delikatne, pełne cennych wartości odżywczych i jednocześnie można się nimi najeść do syta.

  • Zupy z kaszą

    ...wykorzystaj np. do farszu na pierogi albo pokrój i dodaj do zupy. Minestrone z kaszą perłową Sposób przygotowania 1. Mięso mielone wyrób z płatkami i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. Z masy(...). Gotuj 20 min.  2. Jabłka obierz, oczyść, dodaj do zupy. Wsyp bulion. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Wyjmij trochę dyni, resztę zupy zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Posyp kaszą...

  • Rozgrzewające, gęste zupy

    ...pod przykryciem. Dorzuć smażony boczek i gotuj kolejne 10 minut. Wyjmij listki laurowe i większe kawałki pora. Śmietanę wymieszaj z 5 łyżkami ciepłej zupy, połącz z zupą w garnku. Przed podaniem ew(...) pieczarek i ziemniaków. Resztę zupy zmiksuj, połącz z jogurtem. Podaj z pieczarkami i koperkiem, oprósz pieprzem.

  • 3 najlepsze zimowe zupy odchudzające

    ..., grejpfrut); ● na obiad i kolację - duży talerz zupy według naszych sprawdzonych przepisów (lub innej ulubionej - ważne, żeby była na lekkim bulionie, ugotowanym na piersi drobiowej i z dużą ilością warzyw). Takie zupy dostarczą ci dużo białka, zestaw odpowiednich składników mineralnych i błonnik. Pikantna dyniowa Odchudza dzięki dużej ilości błonnika i dodanym przyprawom, jak: imbir, cebula...

  • Aromatyczne zupy dyniowe

    ...bulion, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz kuminem. Rozlej do miseczek. Resztę pasty paprykowej wymieszaj z 3 łyżkami wody. Polej tym każdą porcję zupy. Posyp mieszanką...

Artykuły na temat: zupy na miesie
  • Dynia faszerowana mięsem

    Przepisy na dania z tym warzywem to nie tylko pomysły na rozgrzewające zupy. Mamy dla Was inspiracje na koniec lata!

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Zupy na zdrowie

    Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. W niedziele na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego, od niemowlaka po seniora. Zupy są podstawą wielu diet, np. odchudzającej i oczyszczającej.  Lekkie, gotowane na wywarach warzywnych lub zmiksowane na krem, mogą jeść rekonwalescenci i osoby...

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, wrześniowe wieczory. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne części pokarmów, takie jak kości. Co więcej, opracowanie...

  • Najsmaczniejsze zupy odchudzające

    ..., gdy sobie ich odmawiamy. Zupy bowiem, jak mało który posiłek, są pożywne, a równocześnie lekkostrawne i zapewniają nam uczucie sytości. Dzięki temu nie tylko zjadamy mniejsze drugie danie, ale także(...) zamiast nawadniać, odwadniają). Poniżej podajemy podstawowe przepisy na zdrowe i pomocne w odchudzaniu zupy mięsne, rybną i warzywną. W tabelce zaś znajdziesz składniki, z którymi najlepiej je łączyć...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji...

  • Jak gotować dobre zupy

    Zupę przykrywaj pokrywką dopiero wtedy, gdy się zagotuje. Nie rób tego wcześniej, ponieważ warzywa tracą walory smakowe. Zupy bez ziemniaków solimy pod koniec gotowania, tak by warzywa nie chłonęły soli. Zupy z ziemniakami posól od razu po ich dodaniu. Pieprz dodawaj do zup najlepiej pod koniec gotowania. W ten sposób unikniesz gorzkiego posmaku w zupie. Wywar z mięsa i warzyw możesz odparować...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Przeziębienie? Jedz więcej mięsa

    ...z przeziębieniem i grypą. Potrawy spożywane w trakcie infekcji powinny być lekkie (czyste buliony i wywary, zupy-kremy) i zawierać mięso oraz warzywa. Lepiej, aby jedzenie miało temperaturę pokojową. By nie...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

Wideo na temat: zupy na miesie
  • W czym najzdrowiej odgrzewać jedzenie?

    jedzenia, takie jak zupy, sałatki i drugie dania, są zdrowe?

  • Jak zrobić żeberka w miodzie? Szybki sposób na obiad

    Żeberka to wyjątkowa część półtuszy wieprzowej, która świetnie sprawdza się nie tylko jako podstawa wywaru do zupy - choć żeberka to w większości kości, to jednak ta niewielka ilość soczystego mięsa pomiędzy nimi ma niesamowity smak i aromat! Żeberka można przygotować na wiele sposobów - przepisów jest mnóstwo, jednak może najpyszniejsze są te w przyrządzone po leżakowaniu w odpowiedniej