• Informacje na temat:

    zupy mamy

Przepisy na temat: zupy mamy
  • Domowe, rozgrzewające zupy

    Po gorącym lecie przyszedł czas na równie piękną porę roku – złotą jesień. Dni zaczynają robić się coraz chłodniejsze, a wracając do domu przemarznięci, mamy ochotę na pożywny, ciepły posiłek. Doskonale sprawdzi się wtedy talerz domowej, rozgrzewającej zupy, która jest sycącym, a zarazem lekkim i rozgrzewającym posiłkiem.

  • Rozgrzewające zupy

    ...kucharza Przed przygotowaniem zupy cebulę włóż na 5 minut do zamrażalnika. Dzięki temu unikniesz łez przy jej obieraniu i krojeniu. Pomidorowa na pikantnie Sposób przygotowania: 1. Papryki(...) wszystkie warzywa będą już miękkie, wyjmij kilka brukselek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj (niezbyt dokładnie). 2. Zmiksowaną zupę wymieszaj ze śmietaną. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę...

  • Kremowe zupy z klopsikami

    Uwielbiamy je, bo są pyszne, delikatne, pełne cennych wartości odżywczych i jednocześnie można się nimi najeść do syta.

  • Sprawdzone sposoby na zupy

    ...1. Zupa z buraków i botwiny zyska piękny kolor bordo, jeśli dodasz do niej odrobinę soku z cytryny. Gdy dolejesz go do zupy szczawiowej, nada jej kwaskowy, bardziej zdecydowany smak. 2. Możesz(...) pietruszki lub koperek do zupy, zazwyczaj zostaje Ci połowa pęczku. Posiekaj go, włóż do woreczka foliowego i zamroź, by wykorzystać w przyszłości do przygotowania zupy.

  • Wiosna - sezon na zupy

    .... szponder lub antrykot. 2. Gdy wiosna będzie już w pełni, możesz gotować zupy z dodatkiem pierwszych zielonych roślin, np. szczawiu, mleczu lub lebiodki. Trzeba je dodać pod koniec gotowania. 3. W gorące wiosenne dni warto robić zupy chłodniki na bazie jogurtu lub śmietany. Wystarczy zmiksować rzodkiewkę, świeży ogórek, paprykę i koperek, dodać jogurt i przyprawy. Taką zupę możesz podawać z ciepłymi...

  • Kaszowe porady dla mamy i taty

    ...jej bazie można przygotować zupy, dania jednogarnkowe, sałatki, przystawki, dania warzywne czy oryginalne desery. Nie należy bać się eksperymentowania w kuchni, ponieważ poszerzając jadłospis...

  • Meksykańska zupa z kukurydzianą tortillą

    ...​Unosząca się nad garnkiem para, uroczy dźwięk bulgotania i niepowtarzalne aromaty wypełniające cały dom - oto sekrety najbardziej rodzinnego dania, jakim są zupy. Pożywne, energetyczne i kuszące, zaskakują tradycyjnymi lub orientalnymi kompozycjami smakowymi. Uwielbiamy je jeść, ale nie wszyscy przepadają za ich kilkugodzinnym gotowaniem. Przyrządzenie zupy gęstej, bogatej w warzywa i inne...

  • Jeśli nie chłodnik litewski, to gazpacho

    Zimne zupy, chłodniki świetnie się sprawdzają latem, w porze upałów. O ile chłodnik z buraczków potrafi chyba zrobić każdy, o tyle gazpacho jest mniej popularne, a równie smaczne i łatwe w przygotowaniu.

  • Pieczarki na 10 sposobów

    Zupy, pyszne i eleganckie przekąski, aromatyczne zapiekanki, kanapki, sałatki... A wszystko to możesz wyczarować z dodatkiem tych grzybów!

  • Czas na chłodniki

    Masz ochotę na zdrową ochłodę w upalne dni? Postaw na zimne warzywne zupy na maślance i jogurcie. Nasycą na długo i jednocześnie pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Artykuły na temat: zupy mamy
  • Najsmaczniejsze zupy odchudzające

    ..., gdy sobie ich odmawiamy. Zupy bowiem, jak mało który posiłek, są pożywne, a równocześnie lekkostrawne i zapewniają nam uczucie sytości. Dzięki temu nie tylko zjadamy mniejsze drugie danie, ale także nie mamy apetytu na deser i nie podjadamy przed kolacją. Jeszcze innym korzystnym działaniem zup jest to, że dobrze nawadniają organizm i przeciwdziałają zatrzymywaniu wody w tkankach. Aby tak działały...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą. Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i...

  • Odkryj zupy na nowo

    Zupa to doskonały pomysł na obiad, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewająca, prosta w przygotowaniu... Z zupami WINIARY możesz szybko zrobić obiad dla swoich bliskich. Rodzinne Zupy WINIARY pomogą Ci sięgnąć po prawdziwie domowe smaki, a zupy Jak u Mamy przywołają wspomnienia z dzieciństwa.

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Noworoczne postanowienia – pyszne, pożywne zupy na cały rok!

    ...dietę, inni chcą poświęcać więcej czasu na czytanie książek, czy też aktywne spędzanie czasu. Jeśli jednak wciąż nie mamy własnego postanowienia noworocznego, marka WINIARY zachęca do wyzwania aktualnego nie tylko przez pierwszą część roku – wprowadzenia do naszego codziennego menu zup. Dlaczego? Bo zupy kryją w sobie wiele zalet!

  • Oto plan oczyszczania i regeneracji organizmu za pomocą lekkich i pożywnych zup. Dieta bazująca na zupach jest zdrową alternatywą dla wysokocukrowych diet sokowych i dobrym pomysłem dla tych, którzy nie gustują w zimnych sokach i koktajlach, zwłaszcza w chłodne dni. Co ważne, ten program oczyszczania i szybkiego odchudzania gwarantuje jednocześnie prawidłowe odżywianie. Utrata wagi uzyskiwana jest w zdrowy, harmonijny sposób, bez uczucia głodu i pustki w żołądku. Ten kompaktowy poradnik...

  • Jak gotować dobre zupy

    Zupę przykrywaj pokrywką dopiero wtedy, gdy się zagotuje. Nie rób tego wcześniej, ponieważ warzywa tracą walory smakowe. Zupy bez ziemniaków solimy pod koniec gotowania, tak by warzywa nie chłonęły soli. Zupy z ziemniakami posól od razu po ich dodaniu. Pieprz dodawaj do zup najlepiej pod koniec gotowania. W ten sposób unikniesz gorzkiego posmaku w zupie. Wywar z mięsa i warzyw możesz odparować...

  • Czy daliście sobie wmówić, że dieta musi wiązać się z wyrzeczeniami? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że do odchudzania podejdziecie z głową i zaopatrzycie się w kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel W przypadku skutecznego odchudzania, powinniśmy zadbać nie tylko o to, aby nie zjadać zbyt dużej ilości kalorii. Bardzo istotna jest regularności posiłków - niech będą mniejsze, ale za to częstsze. Szalenie ważnym jest również, aby na naszym talerzu znajdowały się tzw. „zdrowe kalorie",...

  • Na szlaku smaku z marką WINIARY – odkrywaj zupy razem z nami!

    Pyszny, pożywny, sycący.. Kto z nas nie marzy o takim posiłku zaraz po powrocie do domu z pracy czy szkoły? Wszystkie te cechy łączą w sobie zupy, które jesienią i zimą skutecznie rozgrzewają(...) wiadomo, że nic nie jednoczy rodziny przy wspólnym stole lepiej niż talerz pysznej domowej zupy. Marka WINIARY zachęca, więc do celebrowania wspólnie spędzanego czasu przy stole nie tylko podczas obiadów...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

Wideo na temat: zupy mamy
  • Piotr Kędzierski: Jestem fantastycznym twórcą zupy ogórkowej

    Agnieszka Jastrzębska z "Dzień Dobry TVN" zapytała gwiazdy, obecne na Charytatywnych Kulinarnych Zawodach Dziennikarzy, o ich smaki z dzieciństwa. - Wszystko, co jest z truskawkami jest dla mnie wielką radością - zdradziła dziennikarka Odeta Moro. - Jak jadę do mamy, to uwielbiam serniki, kotlety, bigosy - wyliczyła dziennikarka Katarzyna Zdanowicz. Dlaczego dziennikarz Piotr Kędzierski zgodził