• Informacje na temat:

    zupy leczo

Przepisy na temat: zupy leczo
  • 3 najlepsze zimowe zupy odchudzające

    ..., grejpfrut); ● na obiad i kolację - duży talerz zupy według naszych sprawdzonych przepisów (lub innej ulubionej - ważne, żeby była na lekkim bulionie, ugotowanym na piersi drobiowej i z dużą ilością warzyw). Takie zupy dostarczą ci dużo białka, zestaw odpowiednich składników mineralnych i błonnik. Pikantna dyniowa Odchudza dzięki dużej ilości błonnika i dodanym przyprawom, jak: imbir, cebula...

  • Przepisy na dania, które leczą

    ...do mięsa. Kiedy składniki zupy będą miękkie, wyjmij pora, cebulę i czosnek, a resztę zmiksuj z wywarem. Dodaj ugotowany makaron. Kasza przeciw zaparciom (po 12. miesiącu) Kasze (jak jaglana(...) i uzupełnij wodą tak, by uzyskać litr zupy. Dodaj szczyptę soli i zagotuj. Przechowuj w lodówce do 24 godzin. Bananowy mus po antybiotyku (po 9. miesiącu) Kuracja antybiotykowa niszczy florę...

  • Dania, które leczą

    ...mięsa. Kiedy składniki zupy będą miękkie, wyjmij pora, cebulę i czosnek, a resztę zmiksuj z wywarem. Dodaj ugotowany makaron. Kasza przeciw zaparciom (po 12. miesiącu) Kasze (jak jaglana, gryczana(...) i uzupełnij wodą tak, by uzyskać litr zupy. Dodaj szczyptę soli i zagotuj. Przechowuj w lodówce do 24 godzin. Bananowy mus po antybiotyku (po 9. miesiącu) Kuracja antybiotykowa niszczy florę bakteryjną...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Wiosna na talerzu

    ...odżywczych, które pozytywnie pobudzają organizm po okresie zimowym. Proste historie - czyli lekkie zupy urzekają aromatem i smakiem, przywołując na myśl przyrodę budzącą się do życia. Naturalnie i wiosennie(...) mielonym pieprzem i solą. Pęczek rzodkiewek umyj, liście drobno posiekaj, a rzodkiewkę zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do zupy i serwuj.  

  • Jaką zupę pani lubi?

    Obiad bez zupy nie istnieje. To prawda leżąca u podstaw domowej gastronomii. Dziś nasze propozycje tego dania.

  • Styria - "spiżarnia" Austrii

    ...styryjskich tłoczniach oleju produkuje się rocznie dwa miliony litrów oleju z pestek dyni. Od jajecznicy przez zupy aż do potraw słodkich - olej poprawia smak jedzenia. Aby uzyskać jeden litr cennego oleju...

  • Mniej znane rodzaje ryżu

    ...kaloryczny. Ma neutralny smak i dobrze wchłania inne aromaty. Doskonale zagęści i zwiąże sosy, zupy, pulpety czy gołąbki. Najlepszy do risotto i zapiekanek. Nadaje się także do sushi. Cena 9 zł/kg(...). Po ugotowaniu jest sypki. Pasuje jako dodatek do mięs i ryb oraz do potraw typu leczo. Cena 6 zł/kg.

  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ...i zdrowe są zupy kremy z miąższu dyni, sałatki i pieczona dynia. Melony jemy same lub robimy z nich różne surówki. Z kolei cukinie i kabaczki najsmaczniejsze są nadziewane, zapiekane, dodawane do...

  • Zupa z czerwonej fasoli i soczewicy z tostami z manchego

    ...ararutową z odrobiną wody do uzyskania gęstej pasty, następnie dodaj ją do zupy, mieszając energicznie, aż się rozpuści. 5. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika. 6. Ułóż kromki chleba na blasze, na każdej...

Artykuły na temat: zupy leczo
  • Zupy: odchudzają i leczą

    ...​Czy ty też za swój główny cel w nowym roku postawiłaś sobie zrzucenie paru kilogramów? A może postanowiłaś zdrowo się odżywiać i wprowadzić na stałe do swojej diety zupy? I bardzo dobrze. To ma sens.

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • 10 powodów, dla których warto jeść zupy

    Dietetycy alarmują: jemy coraz mniej zup, a szkoda! Chociaż wielu osobom zupy kojarzą się jedynie z tradycyjną, ciężką kuchnią to w rzeczywistości są one niezwykle wartościowym posiłkiem, który sprzyja szczupłej sylwetce, zdrowiu, wygodzie i dobremu smakowi.

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Lecz alergię i... uważaj na inne schorzenia

    ...wykluczają możliwości, że alergia, gdy nie jest leczona, sprzyja innym chorobom. A to dlatego, że regularnie (np. każdej wiosny) pobudzany układ odpornościowy może być bardziej skłonny do innych "zawirowań(...) pokarmowego gotowane warzywa (np. ziemniaki, marchewkę), pieczone owoce (np. jabłka), czerstwe pieczywo, kleiki, zupy przecierane. Zalecana jest dla ciebie zwiększona aktywność fizyczna, np. spacery.

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy

    W miniony weekend odbyły się dwa ostatnie finały regionalne konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce we Wrocławiu zajęła "Hubertówka na trójniaku" Marty Polińskiej z Wrocławia. W Łodzi zwyciężyła "Zupa z kaczki z pierożkami" Lidii Zengteler z Kalisza.

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Skąd się biorą niejadki

    Wieczorne fochy przy kolacji? Twój maluch znowu nie chce spróbować nowej zupy? To nie dlatego, że wam chce sprawić przykrość, lecz kwestia wrodzonego temperamentu. Na szczęście można go nauczyć jeść nowe rzeczy.

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

Wideo na temat: zupy leczo
  • Zupy idealne na jesień

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" zupy na jesień. Na stole pojawiły się zupy takie jak: kalafiorowa z jabłkami, krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami, pomidorowa z cieciorką, chili i limonką oraz wege leczo z ogórkami. Co jest podstawą dobrej zupy?