• Informacje na temat:

    zupy kuchnia włoska

Przepisy na temat: zupy kuchnia włoska
  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...beszamelem i piecze ok. 30 min w 180 st. Można go też smażyć w cieście naleśnikowym (bulwy kroimy w plastry ok. 1/2 cm grubości). Łodygi dodane do zupy razem z włoszczyzną sprawiają, że bulion jest(...) bulwy zmiksuj z 1/2 szkl. wody i 1/2 łyżeczki oleju - wypij od razu). Nasiona fenkułu To bardzo popularna przyprawa w wielu kuchniach. We Francji dodaje się je do sosów do ryb, zwłaszcza tych na...

  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    ...strukturę. Starty ser dodajemy do risotto z dynią, cukinią, szafranem. Kawałek skórki z parmezanu dodany do gotowania poprawi smak każdej gęstej włoskiej zupy warzywnej, minestrone. Doskonały jest też...

  • Jakie jedzenie przygotować na imprezę, aby zadowoliło zróżnicowane gusta kulinarne?

    ...latynoamerykańska kuchnia proponuje nie tylko tacos i burritos w różnych smakach i o różnym stopniu ostrości, ale również gulasze, zupy czy faszerowane papryki. Zamawianie jedzenia online prosto do domu Drugą(...) niecodziennym? Na przykład wypadem do restauracji egzotycznej? Wiele do zaoferowania ma kuchnia azjatycka. Wybierając restaurację turecką czy libańską, zadowolimy zarówno wielbicieli mięsnych przysmaków (różne...

  • Ulubiona zupa wszystkich dzieci?

    ...się też włoska passata. Rezultat? Zaskakujący i ciekawy. 1. Rozbratel oczyszczamy, wkładamy go garnka razem z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy(...), zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. 2. Obieramy pietruszki i seler, dodajemy do zupy. 3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do zupy. 4. Cebulę i czosnek kroimy drobno i dodajemy...

  • Wyzwania diety bezglutenowej

    ...i cukierniczych, w zdecydowanej większości, przeważa mąka pszenna: ciasta drożdżowe, słodkie bułki, pączki czy ciastka. Ale także dania obiadowe, czyli klasyczna pizza włoska, biały makaron pod każdą(...) misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal...

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    ...wyśmienity dodatek do wszelkich zup. Z dodatkiem jarmużu przyrządzana jest między innymi wywodząca się z Toskanii ribollita. Podstawą dla tej bardzo pożywnej i aromatycznej włoskiej zupy jest biała...

  • Wigilia po włosku

    Uczta Siedmiu Ryb Włoska wigilia różni się pod wieloma względami od tej, którą znamy z naszych domów. W tym kraju do wieczerzy zasiada się dopiero koło godziny 20 – tej, a na stole królują ryby(...) rodzimych świąt jest także brak wiodących potraw na stole. Polacy nie wyobrażają sobie przecież Wigilii bez barszczu lub zupy grzybowej, pierogów  z kapustą i grzybami czy uszek. We Włoszech z kolei...

  • Najcenniejsze ziółka

    ...posiekanym zielem możesz posypać młode ziemniaczki, jarzynkę, dodać go do białego sera lub zupy (idealnie komponuje się z chłodnikiem). • Melisa Jest znana przede wszystkim(...). Majeranek ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni polskiej i trudno wyobrazić sobie bez niego smak niektórych potraw. Możesz nim doprawiać zupy dla dziecka i całej rodziny (np. żurek, zupa z soczewicy...

  • Szczypta smaku

    .... niejadkom (wzmaga apetyt) i smykom trapionym chorobą lokomocyjną. • Bazylia - Nadaje przyjemny zapach takim potrawom jak np. duszone warzywa, zupy, sałatki, sosy. Mielone mięso czy...

Artykuły na temat: zupy kuchnia włoska
  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    ...warsztaty to 12 godzin kursu gotowania. Trzy razy po cztery godziny. Czasem trochę dłużej, bo zależy od tego, czy nie pojawi się jakieś dodatkowe danie. Kuchnia toskańska ma dwie niezaprzeczalne(...) nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Kolejnym daniem było pan cotto, czyli gęstej zupy toskańskiej na bazie czerstwego chleba i warzyw sezonowych, tym razem z karczochami. Ważne jest, by serca...

  • Jeżeli sądzisz, że wszystkie książki kucharskie są takie same, a każdy przepis można znaleźć w internecie, jesteś w błędzie... „Kuchnia włoska" z serii „Gotowanie krok po kroku", to książka, dzięki której gotowanie z codziennego obowiązku przerodzi się w prawdziwą sztukę i wielką przyjemność. Przygotowanie każdego przepisu zostało nie tylko krok po kroku dokładnie opisane, lecz także przedstawione na efektownych, kolorowych fotografiach, które rozwiążą kuchenne dylematy typu: co to znaczy „w...

  • Śmieszą mnie enuncjacje, iz kuchnia polska od francuskiej rózni się tym, ze w pierwszej serwuje się kotlety, a w drugiej ostrygi. I ze to jest przepasć,...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Światowy Dzień Pizzy w Twojej kuchni z marką WINIARY!

    ...gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant...

  • Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej przez nas gotowanych. Piotr Adamczewski poprzez swoja książkę daje nam możliwość jej lepszego poznania, ale w odsłonie toskańskiej. Więc jeśli naprawdę lubisz włoskie smaki to ta książka jest właśnie dla ciebie! Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii...

  • 9 pomysłów na oszczędności w kuchni

    ...zagęszczania zup i sosów. Pyszne są też kromki odsmażone na maśle lub smalcu albo pokrojone w kostkę, opieczone i dodane do kremowej zupy. 4. Resztę ususz Jeśli kupimy w nadmiarze koperek lub natkę(...) suchą wsypmy do słoiczka. Wykorzystamy ją np. do zupy. 5. Porównaj ceny Jeśli chcemy kupować tańszą żywność, musimy poświęcić trochę czasu na porównanie cen. Zróbmy listę najczęściej kupowanych...

  • Tę niezwykle prostą potrawę wymyślili biedacy. Dziś chyba nie ma na świecie nikogo, kto by chociaż raz w życiu jej nie skosztował. Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Historia pizzy ma grubo ponad tysiąc lat. Wcześniej pieczone placki powszechnie znane były w starożytnej Grecji; podawano je również z okazji urodzin faraonów w Egipcie. Po raz pierwszy słowo pizza (łacińskie...

  • Kuchnia Giuliany - jaskolcze gniazdka

    ...przystawkach zamiast naszej zupy. Najpierw byl przygotowany farsz z ricotty i szpinaku. Mniej wiecej 1/3 szpinaku 2/3 ricotty. Sol i pieprz do smaku. Szpinak uduszony na oliwie. Pozniej poszlo pod...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....