• Informacje na temat:

    zupy krem z pora

Przepisy na temat: zupy krem z pora
  • Zupy oczyszczające

    ...połowę ciecierzycy i zagotuj. Zmiksuj całość na krem, dopraw do smaku sokiem cytrynowym i dodaj resztę ciecierzycy. Jeszcze raz zagotuj (zupa powinna być gęsta). Podawaj z listkami bazylii.  Zupa krem z zielonego groszku Sposób przygotowania Cebulę, czosnek oraz paprykę obierz i drobno pokrój. Na rozgrzany olej najpierw wrzuć cebulę oraz czosnek, a po chwili paprykę. Całość posól...

  • Krem ziemniaczany

    Gęsta, smakowita i sycąca zupa-krem, która powstaje z podstawowego zestawu warzyw, aromatycznych przypraw oraz... odrobiny serka kanapkowego. Trudno nie poprosić o dokładkę!

  • Zupy krem – trzy proste przepisy na jesienny obiad

    Zupa to danie, po które chętnie sięgamy przez cały rok. Latem na naszych stołach królują chłodniki oraz zupy jarzynowe przygotowywane ze świeżych warzyw, z kolei jesienią i zimą zdecydowanie częściej stawiamy na pożywne i rozgrzewające kremy. O tej porze roku warto dodawać do nich pestki dyni czy orzechy, które nie tylko wzbogacą ich smak, ale i sprawią, że uczucie sytości po posiłku pozostanie...

  • Rozgrzewające, gęste zupy

    ...pod przykryciem. Dorzuć smażony boczek i gotuj kolejne 10 minut. Wyjmij listki laurowe i większe kawałki pora. Śmietanę wymieszaj z 5 łyżkami ciepłej zupy, połącz z zupą w garnku. Przed podaniem ew(...)Pikantny krem z pulpecikami 1. Marchewki, por, cebulę, seler, fenkuł, papryczki i czosnek oczyść, opłucz, pokrój. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki. Razem z warzywami ułóż na blasze wyłożonej...

  • Krem z kukurydzy

    Kukurydziana zupa-krem wspaniale rozgrzewa, syci, poprawia nastrój, a nawet wygląda radośnie.

  • Wiosenne zupy

    Krem z zielonych jarzyn z szaszłykami Sposób przygotowania 1. Filet rozetnij na 2 płaty, rozbij je. Przypraw. Jeden z płatów posmaruj zielonym pesto, a drugi - czerwonym. Zwiń. Każdy rulon potnij na 6 plastrów. Przygotuj 4 wykałaczki. Nabij na nie po 3 ślimaczki. Piecz 20 minut w 180 st.  2. Por, szpinak i brokuł oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, potnij w kostkę. Warzywa...

  • Serowa zupa krem

    Niezwykle kremowa i sycąca zupa.

  • Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem

    ..., usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W rondlu rozpuść masło. Zeszklij na nim pora razem z drobno posiekanym czosnkiem. Dorzuć dynię, ziemniaki i jabłko, smaż razem kilka minut, następnie zalej bulionem. Dodaj szczyptę soli i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Wrzuć gałązki tymianku związane bawełnianym białym sznurkiem (dzięki temu łatwiej będzie go wyjąć przed miksowaniem zupy). Gotuj do momentu...

  • Krem z porów

    .... 2 Ostudź, po czym zmiksuj (zupę możesz także przetrzeć przez sitko). Do zupy dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, solą. Podaj np. z grzankami. Możesz serwować na ciepło i na zimno.

  • Krem z białych warzyw i "podpalane" banany - propozycja dla dwojga

    Walentynki to doskonała okazja do przygotowania romantycznej kolacji, a mężczyzna w kuchni to nie lada gratka dla zakochanej kobiety. Darek Kuźniarz, autor książki o zachciankach, proponuje zupę krem z białych warzyw i "podpalane" banany z migdałami.

Artykuły na temat: zupy krem z pora
  • Wiosenne zupy

    Krem z białych szparagów 1. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz pędy. Pędy zwiąż w pęczek, włóż do wrzącej, lekko posolonej wody. Gotuj 4-5 minut. Wyjmij, odcedź, przestudź(...). Dodaj kawałki pora, smaż 2-3 minuty. Dołóż szparagi i ziemniaki. Zalej mlekiem i bulionem. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dolej śmietanę. 3. Wyjmij...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Zupy na zdrowie

    Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. W niedziele na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego, od niemowlaka po seniora. Zupy są podstawą wielu diet, np. odchudzającej i oczyszczającej.  Lekkie, gotowane na wywarach warzywnych lub zmiksowane na krem, mogą jeść rekonwalescenci i osoby...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Kremowe zupy

    .... W mniejszym naczyniu rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mieloną paprykę (uwaga! nie za długo, żeby papryka nie zgorzkniała). Odstawić z ognia i wlać do zupy. Dymki i pora oczyścić, pokroić w talarki i dołożyć(...)Krem z marchwi i mango Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 400 g marchewki, 1 czerwona papryczka chili, 1 duże mango, 1 łyżka masła, 900 ml bulionu warzywnego, sok z 1/2 limonki, świeżo...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Krem z pora: Idealny na odkwaszenie organizmu

    .... Do porów dodajemy ziemniaki, mieszamy. Dusimy trzy minuty, po czym wlewamy bulion i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Gotujemy 20 minut.  Do zupy dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy np. blenderem na gładki krem.  Zobacz także:

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Sycące zupy

    Krem marchwiowy Składniki na 10 porcji: 1 kg marchewki, 1 pęczek dymek, 2 łyżki masła, 2 łyżki curry w proszku, 500 ml soku pomarańczowego, 2 l bulionu drobiowego, kawałek korzenia imbiru (3 cm), 1 limonka, 20 dag śmietany kremówki, sól, 2 łyżki cukru. 1Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Dymki oczyścić, opłukać, odciąć szczypior, a cebulki pokroić w plasterki. Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

Wideo na temat: zupy krem z pora
  • Krem z pora z fetą - szybki przepis

    Por to wyjątkowe warzywo, do którego jakby ciągle nie jesteśmy przekonani. Używany głównie jako dodatek do sałatek, niekiedy do zup, jest także doskonałym sposobem na przyrządzenie wybornej, aromatycznej zupy krem. Sycąca, ciepła, gęsta zupa z dodatkiem pysznej, intensywnie smakującej fety - ten przepis jest naprawdę prosty!