• Informacje na temat:

    zupy kapuśniak ze świeżej kapusty

Przepisy na temat: zupy kapuśniak ze świeżej kapusty
  • Słodki kapuśniak

    ..., dodaj do zupy. Kapuśniak dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz zmielonym kminkiem. Przed podaniem posyp świeżą natką.(...)Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół pora, olej kawałek selera 1,5 l bulionu warzywnego po 20 dag białej i kiszonej kapusty, mąka 2 pomidory sól, pieprz 3ziele angielskie...

  • Kapuśniak

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 główki świeżej kapusty, - 15 dag kapusty kiszonej, - 50 dag kości wołowych, - włoszczyzna, 4 ziemniaki, - sól, pieprz, listek laurowy, - majeranek, natka pietruszki(...). Kapustę kiszoną pokroić, wrzucić do garnuszka z małą ilością wrzącej wody, gotować do miękkości. Dodać ją do zupy, kiedy włoszczyzna i ziemniaki będą już miękkie. Dodać przyprawy, zasmażkę z masła i mąki...

Artykuły na temat: zupy kapuśniak ze świeżej kapusty
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ...kwaśnej zupy, na południu Polski, jest zakwas pszenny. W innych regionach barszcz ten robiony jest bez zakwasu. By zakwasić gotującą się w garnku zupę, dodaje się do niej ocet, sok z ogórków czy sok(...) świeżej. Danie obecnie zapomniane i wyparte przez lekki rosół zagotowany z czosnkiem i podawany z ziemniakami lub grzankami. Czosnianka to typowa potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej. Kwaśnica...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Pomysły na... żeberka!

    ...i ugotowaną fasolę. Doprawić. Kapuśniak na żeberkach Składniki na 4-6 porcji: 60 dag kiszonej kapusty, 60 dag żeberek (niezbyt tłustych), 20 dag boczku wędzonego, 2 litry wody, 1-2 średnie marchewki(...) cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie. Fasolę umyć, namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania osolić. Cebulę posiekać. Warzywa obrać...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Po które z nich powinniśmy sięgać, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów? Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Niestety, bardzo często zdarza się, iż tradycyjne dania kuchni polskiej są niezwykle kaloryczne. Do wielu zup dodaje się kaloryczną zasmażkę lub tłustą śmietanę. Czy na diecie powinniśmy zapomnieć o tego typu daniach? Nic z tych rzeczy! W końcu zupy...

  • ...ugotuje polska zupe, stosowna na taka sniezno- mrozna pogode. Inna sprawa, ze mam juz dosc klasycznej, jedynej wloskiej zupy czyli gestej naszej jarzynowej z parmezanem. Padlo na kapusniak z wloskiej swiezej kapusty, ktora sobie rosnie pod sniegiem. No to gotowalam z calym sercem i tylko jedno co mnie meczylo to proporcje. Bo tu sie gotuje gar zupy dla 8 osob. D. ( 17- letni syn...

  • Czy daliście sobie wmówić, że dieta musi wiązać się z wyrzeczeniami? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że do odchudzania podejdziecie z głową i zaopatrzycie się w kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel W przypadku skutecznego odchudzania, powinniśmy zadbać nie tylko o to, aby nie zjadać zbyt dużej ilości kalorii. Bardzo istotna jest regularności posiłków - niech będą mniejsze, ale za to częstsze. Szalenie ważnym jest również, aby na naszym talerzu znajdowały się tzw. „zdrowe kalorie",...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...