• Informacje na temat:

    zupy bałkańskie

Przepisy na temat: zupy bałkańskie
  • Odchudzone słodkości

    ...udekoruj wybranymi dodatkami, ew. oprósz pudrem. Bałkańskie ustipci z rodzynkami Sposób przygotowania 1. Rodzynki zalej wrzącą wodą i odstaw, aż woda ostygnie. Odcedź je na sitku i osusz(...).  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, ok. 1 l. Łyżką do zupy kładź po porcji ciasta. Na raz połóż 6-7 pączków wielkości dużego orzecha włoskiego. Zmniejsz ogień i smaż po 2-3 minuty z każdej strony...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Niewątpliwie najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecne mămăligă - wszystko to znaleźć(...) powstaje wyborna pasterska mamałyga, która podaje się z zsiadłym mlekiem i temeą. Wrzące ciorby Rumunii bardzo rzadko jedzą lekkie zupy. Dużo wyżej cenią sobie zawiesiste ciorby, często...

  • Jogurt pod lupą

    ...gardła. Można go użyć do zaprawiania zupy - TAK Jogurt jest lżej strawny, gdyż zawiera nie więcej niż 3 proc. tłuszczu, natomiast śmietana minimum 9 proc. Jogurt ma też mniej kalorii. Jednak...

  • Kuchnia turecka

    ...skosztować zupy z flaczkami jak i jelita owinięte na ruszcie i odpowiednio podsmażone. Porządny zakład işkembe oferue także głowę barana prosto z pieca. Na deser warto wybrać się do Pastahne...

Artykuły na temat: zupy bałkańskie
  • Likopen na zdrowie

    .... Możliwości przetwarzania pomidorów są niezliczone. Można z nich przygotować sosy, pasty, zupy i farsze. Doskonale nadają się do pieczenia i gotowania. Warto robić z nich przetwory na zimę i  kupować, dostępne przez cały rok, naturalne produkty gotowe, takie jak sosy i pasty  bałkańskie, np. ajvar, macedońska lutenica, pinjur bułgarskiej marki KonexFoods, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Jedzenie musi dawać szczęście

    ..., te składniki stały się już "nasze" i nie ma w tym nic dziwnego. Kuchnie się przenikają - tak było od zawsze. Przedwojenna kuchnia polska była bardzo bliska kuchni francuskiej, w kuchni bałkańskiej(...) - chcemy talerzy. Amerykanie doznali już absolutnego przesytu związanego z dziwnymi formami podawania jedzenia, np. serwowania zupy w kapeluszu, czy frytek na łopacie. U nas z kolei majaczy wciąż...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Bukiety młodych warzyw

    ..., kwaśny smak musi być wyczuwalny. Jeśli zupa nie ma zdecydowanego buraczanego koloru, możesz dolać 1-2 łyżki koncentratu buraczanego. Do zupy dodaj drobno posiekany koperek, natkę i szczypior. Na koniec dopraw ją śmietaną (połącz ją w kubku z 1/2 filiżanki ciepłej zupy i wymieszaj. Następnie wlej zawartość kubka do garnka z zupą i ponownie szybko wymieszaj). 3. W drugim garnku ugotuj jajka na...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Jogurt pod lupą

    ...gardła. Można go użyć do zaprawiania zupy - TAK Jogurt jest lżej strawny, gdyż zawiera nie więcej niż 3 proc. tłuszczu, natomiast śmietana minimum 9 proc. Jogurt ma też mniej kalorii. Jednak...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...

  • Jak przyrządzić tradycyjną zupę zacierkową? Jak najlepiej doprawić żurek? Co to jest maczanka? Odpowiedzi na te pytania związane z zupami regionalnymi znajdziecie w naszym nowym e-booku, pękającym w szwach od świetnych przepisów na najlepsze i tradycyjne zupy! W e-booku "Najsmaczniejsze zupy polskich regionów" znajdziecie ponad 30 przepisów na zupy z różnych zakątków Polski. Naszą darmową książkę możecie pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne...