• Informacje na temat:

    zupa ze swiezej kapusty

Przepisy na temat: zupa ze swiezej kapusty
  • Sierpień pod znakiem papryki, kapusty i kalafiora

    ..., jako składnik sałatek, zup, zapiekanek warzywnych lub dodatek do mięsa. Zamrożony, nie traci swoich właściwości.   Kapusta - na włosy skórę i paznokcie Wszystkie odmiany kapusty są(...) przeziębień. Ostrego smaku i nieprzyjemnego zapachu można uniknąć dzięki odpowiedniemu sposobowi przyrządzania kapusty. We wstępnej fazie należy gotować ją bez przykrycia, by część zawartych w niej olejków...

  • Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:).

  • Zupa jarzynowa po włosku (po 9. miesiącu)

    Zupa jarzynowa po włosku to zupa wieloskładnikowa. Warto przyrządzić ją dla malucha ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które wspomagają odporność dziecka.

  • Zupa z kurczakiem i imbirem

    Doskonała zupa z makaronem.

  • Szybki obiad i bardzo pożywny.

  • Kapuśniak

    Tradycyjna zupa.

  • Jesień i zima to najlepszy czas na syte, rozgrzewające posiłki. Jednak wbrew ogólnemu myśleniu, nie muszą być one ani tłuste, ani wysokokaloryczne. Świetnymi posiłkami, które sprawdzą się podczas chłodniejszych dni, a jednocześnie nie przybędzie nam po nich dodatkowych kilogramów, są zupy. Oprócz tego, że są niskokaloryczne i rozgrzewają jest to, że sycą na długi czas.

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ....   Surówka z modrej kapusty Sposób przygotowania Kapustę umyj, usuń zewnętrzne liście (jeśli są uszkodzone). Potem główkę pokrój na cząstki, wytnij głąb. Liście drobno poszatkuj. Przełóż(...) oraz natkę dodaj do kapusty. Całość posyp solą oraz pieprzem. Mieszaj dosyć mocno rękoma, aż kapusta zacznie puszczać sok. Wtedy odstaw ją na bok na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeniknęły...

Artykuły na temat: zupa ze swiezej kapusty
  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...i będzie wyglądała, jakbyś ją zblanszowała. Zupa krem z kapusty, w sam raz na jesień Może przygotujesz pyszną zupę z kapusty? Do gotującego się rosołu drobiowego włóż ćwierć główki białej kapusty(...) i poszatkowane liście dodaje się do zupy grochowej. Kapustę można zasmażać, a jej liśćmi owijać inne, np. mięsne potrawy. Walory zdrowotne kapusty Kapusta skrywa w sobie duże ilości składników...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • O zupach i cudach

    .... Najpierw była zupa, potem wynaleziono chleb. A dopiero później koło. Zupę można było zrobić ze wszystkiego, ale nierzadko trzeba ją było przyrządzić z czegokolwiek. W książce "Brewiarz śródziemnomorski(...), lecz smaku zupy, niestety, nie opiszę, bo jej nie jadłem, czego bardzo żałuję. Jednak ciekawi mnie, co to jest za "wszystko", które musi wyjść z kamieni, żeby zupa była dobra? Ile soli można z niego...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Chore zatoki. Naturalne sposoby wspomogą terapię

    .... Podczas choroby jedz go na surowo. Wtedy najlepiej działa. Sok ze świeżej kapusty - zarówno białej, jak i czerwonej, to bogactwo witamin i mikroelementów. Pij przynajmniej szklankę dziennie na poprawę...

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Na szlaku smaku z marką WINIARY – odkrywaj zupy razem z nami!

    Rodzinna Zupa WINIARY – to garnek pysznej i pożywnej zupy dla całej rodziny. Przygotujesz ją w prosty sposób z użyciem świeżych składników, które masz w kuchni. Wystarczy do dwóch ziemniaków(...) produktów: Rodzinna Zupa WINIARY (1 sztuka) – ok. 2,49 zł Zupa Jak u Mamy WINIARY (1 sztuka) – ok. 2,70 zł Zupa Nasza Specjalność WINIARY (1 sztuka) – ok. 1,90 zł   Polacy...

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...