• Informacje na temat:

    zupa ze swiezej fasolki

Przepisy na temat: zupa ze swiezej fasolki
  • Botwinka z fasolką

    Zupa dla całej rodziny.

  • Zupa fasolowa (po 2. roku)

    Składniki: 1/2 pęczka włoszczyzny 2 ziemniaki 2 łyżki fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 2 łyżeczki śmietany kilka gałązek koperku Sposób przygotowania: 1. Włoszczyznę i ziemniaki dokładnie oczyść, obierz oraz opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój warzywa w drobną kostkę. 2. Z fasolki szparagowej odetnij twarde końce i usuń włókna. Pokrój ją na drobne kawałki...

  • Rozgrzewające, gęste zupy

    Sycące i pożywne. W sam raz na obiad.

  • Nasze ulubione potrawy o właściwościach oczyszczających

    .... W naszej kuchni wykorzystujemy ją jako dodatek do zup warzywnych. Robimy również pyszne burgery z fasolki adzuki z dodatkiem pasty miso. Przepis na burgery z fasolki adzuki z mis: Składniki: Burgery: 3/4 szklanki fasolki adzuki 3 czubate łyżki mąki z ciecierzycy lub mąki grochowej 5 łyżek płatków drożdżowych (opcjonalnie, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością) 1 łyżka...

  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Jak gotować dla smyka?

    ​Przyrządzanie zdrowych posiłków dla dzieci to nie lada sztuka. Nasz ekspert podpowiada, jak je przygotowywać, by nie traciły wartościowych składników.

  • Najlepsze przepisy ze słonecznej Toskanii!

    ...rozmarynem i oregano.   Pappa al Pomodoro (Toskańska zupa pomidorowa)   Składniki na 4 porcje: 1,5 kg dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 czosnek gałązka rozmarynu kawałek czerstwej...

Artykuły na temat: zupa ze swiezej fasolki
  • O zupach i cudach

    .... Najpierw była zupa, potem wynaleziono chleb. A dopiero później koło. Zupę można było zrobić ze wszystkiego, ale nierzadko trzeba ją było przyrządzić z czegokolwiek. W książce "Brewiarz śródziemnomorski(...), lecz smaku zupy, niestety, nie opiszę, bo jej nie jadłem, czego bardzo żałuję. Jednak ciekawi mnie, co to jest za "wszystko", które musi wyjść z kamieni, żeby zupa była dobra? Ile soli można z niego...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Figi z serem roqueford, zupa z zielonego groszku, ruloniki z soli, rostbef z sosem rémoulade i lody migdałowe na ciepłych śliwkach - to przepisy Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef", którego finał obejrzeliśmy w niedzielny wieczór, 25 listopada, na antenie TVN. Dziś jej książka kucharska ukazała się w księgarniach. My już teraz prezentujemy jej fragmenty.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...z kuskusu (30 g) i warzyw, np. pomidora, ogórka, papryki lub postna zupa-krem (250 ml) z zielonego groszku z 2 łyżkami oliwy - kolacja: pół szklanki ugotowanej fasolki polanej oliwą lub pół ugotowanego(...) zeszczupleć i uniezależnić się od cukru. Zupa jaglana Moczymy i płuczemy 2/3 szkl. kaszy jaglanej. Gotujemy w 3 l wody z 1/2 łyżeczki kminku. Dodajemy pokrojoną cebulę, zmiażdżone 2 ząbki czosnku...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • ​Choroba trzustki: Jak przygotować delikatne i zdrowe posiłki

    ...składnikiem zwiększamy ilość cukru, w tym przypadku występuje on w postaci lekkostrawnych owoców i miodu. Zupa jest idealnym pomysłem na lunch. Ważne jest, aby zastosować lekki bulion warzywny, użyć(...). Doprawić miodem i cynamonem. Przepis na lunch Zupa koperkowa (1 porcja) Czas przygotowania: 25-30 min | Poziom trudności: łatwe Białko: 11,6g | Tłuszcze: 1,8g | Węglowodany: 62,0g...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Lekkie zupy warzywne

    .... Zielona zupa z ogórków Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych ogórków gruntowych, 1 litr wywaru drobiowego, 5 ziemniaków, 1 cebula, 1 pęczek koperku, 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki masła(...) gotowania dodać koncentrat pomidorowy, ponownie zagotować i zabielić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki pszennej. Zagotować. W czasie gdy zupa się gotuje, przygotować kluseczki. Twaróg dobrze odcisnąć...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...