• Informacje na temat:

    zupa ze slodka kapusta

Przepisy na temat: zupa ze slodka kapusta
  • Słodki kapuśniak

    Słodka wersja kapuśniaka idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory. Zupa jest wprawdzie łagodniejsza, ale też bardzo sycąca.

  • Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które dość szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. W Polsce kapusta zadomowiła się na stałe w XIV wieku. Kapusta jest leczniczym i niskokalorycznym warzywem. Posiada sporą ilość witamin i składników mineralnych, więc warto po nią sięgać w szczególności, że jest warzywem tanim i dostępnym przez cały rok. Wracając do tematu, nie wiem czy znacie zupę ze...

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

  • Co myślicie na temat kurzych łapek ? my bardzo lubimy robiłam już nawet z nich galaretę i rosół są pyszne ale wiem że dla większości łapki to " fuj ", " ble " itp. ale powiem szczerze teraz ludzie nie wiedzą co dobre, większość jada albo gotowce albo owoce morza, ja akurat nie lubię owoców morza. Lubię zjeść tak jak gotował mój dziadek a u niego zawsze było smacznie może nie koniecznie zdrowo ale kiedyś nie było tyle chemii ile jest teraz.

  • Zupa z wołowiną

    Może zastąpić dwudaniowy obiad.

  • Ta zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:).

  • Zupa babuni

    Nawet pomidorowa, czy rosół mogą się kiedyś znudzić, dlatego wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę. Będzie miłą odmianą w codziennym jadłospisie i z pewnością zagości w twojej kuchni na dłużej.

  • Zupa pekińska

    To nieprawda, że z kapusty pekińskiej można robić tylko sałatki. Dodana do zupy śmiało może konkurować z kapuśniakiem.

  • Bardzo lubię łazanki,te powstały z tzw.odzysku.Wcześniej robiłam gołąbki,została mi kapusta,szkoda wyrzucić..więc ugotowałam do miękkości...a dalej w przepisie. Serdecznie polecam:)

Artykuły na temat: zupa ze slodka kapusta
  • Słodkie, słone - bez cukru i soli

    Banany, daktyle i figi dodadzą słodyczy ciastom i deserom, a dzięki odpowiednim ziołom nikt się nie domyśli, że nie posoliłaś dania na obiad lub kolację.

  • Tradycyjna kapusta z grochem

    Trudno wyobrazić sobie bez niej święta.

  • Miniaturowa kuzynka kapusty

    ...200° C Zupa z grzankami Składniki na 4 porcje: 50 dag brukselki, 50 dag ziemniaków, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego...

  • Gorąca zupa to jest to!

    .... Ziołowe kluski gotować ok. dwie minuty w osolonym wrzątku. Podawać z zupą udekorowaną kleksami śmietany i listkami świeżych ziół. Zupa będzie gęsta i bardziej aromatyczna, jeśli zamiast koncentratu(...). Podsmażone na złoto na maśle pieczarki przełożyć do wywaru, zagotować. Jeśli zupa zostanie zjedzona w całości tego samego dnia, zabielić ją śmietaną. Jeśli nie, śmietanę dodawać do porcji. Makaron...

  • O zupach i cudach

    .... Najpierw była zupa, potem wynaleziono chleb. A dopiero później koło. Zupę można było zrobić ze wszystkiego, ale nierzadko trzeba ją było przyrządzić z czegokolwiek. W książce "Brewiarz śródziemnomorski(...), lecz smaku zupy, niestety, nie opiszę, bo jej nie jadłem, czego bardzo żałuję. Jednak ciekawi mnie, co to jest za "wszystko", które musi wyjść z kamieni, żeby zupa była dobra? Ile soli można z niego...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    ...z dodatkiem cebuli, czosnku i koperku pozwoli nadać odpowiedni smak naszej ulubionej ogórkowej! Wystarczą 2 litry wywaru bulionowego oraz obrane i pokrojone ziemniaki i pyszna zupa gotowa...

  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce - zdecydowanie pochodzą z... Ukrainy. To tylko początek sekretów ukraińskiej kuchni, które w...

  • Jesień, chce się jeść!

    ...warzywa i rybę z papieru i polej sosem. Zupa parmezanowa z popcornem z kaszy gryczanej Obierz i posiekaj drobno cebule oraz surowy czosnek. Podsmaż je w garnku na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaj...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...zostać zrealizowane bez korzennych zapachów cynamonu, imbiru czy goździków. Zupa cytrynowa liczba porcji: 4 czas przygotowania: ok. godziny stopień trudności: dla początkujących Składniki...