• Informacje na temat:

    zupa z zoltej fasoli szparagowej

Przepisy na temat: zupa z zoltej fasoli szparagowej
  • Zupa z fasolką szparagową

    Potas, wapń, fosfor to tylko niektóre składniki zawarte w fasoli. Wykorzystujmy ją w kuchni jak najczęściej, bo jest smaczna i zdrowa. Dzisiaj dodamy fasolkę szparagową do zupy.

  • Zupa z fasoli

    Dzisiaj na obiad proponujemy zupę z fasoli. Gdy spróbujesz, wprowadzisz ją do swojego jadłospisu na stałe.

  • ​Doskonały składnik diety

    Dla kogo żółta, dla kogo zielona? Dostępne w Polsce odmiany fasoli szparagowej różnią się odrobinę właściwościami. Żółta zawiera znacznie więcej potasu odpowiedzialnego przede wszystkim za(...) energetyczna fasoli szparagowej oraz równie niski indeks glikemiczny stawiają ją w pierwszym szeregu warzyw odchudzających. Dzięki wysokiej zawartości błonnika jest warzywem bardzo sycącym. Z powodzeniem można...

  • Dobra praktycznie dla każdego

    ...​Z każdym dniem staje się tańsza. Wkrótce zagości w większości polskich domów. Mowa o fasolce szparagowej, która występuje najczęściej w dwóch odmianach. Ta roślina strączkowa aż kipi od witamin i składników mineralnych. Jest doskonała w kuchni, wspomaga odchudzanie i ciążę.

  • Warzywo prawie doskonałe

    Króluje na bazarach i w warzywniakach. Z nich trafia do większości polskich domów. Mowa tu o fasolce szparagowej, która występuje najczęściej w dwóch odmianach. Ta roślina strączkowa aż kipi od witamin i składników mineralnych. Jest doskonała w kuchni, wspomaga odchudzanie i zawiera składniki potrzebne kobietom w ciąży.

  • Skarby ze strączka

    W rodzinie roślin strączkowych można wyróżnić dwie grupy. Nasiona strączkowe suche, czyli grochu, fasoli, soi, soczewicy i ciecierzycy, osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy wyschną w strąku(...) przygotować np. purée z zielonego groszku lub zupkę jarzynową z dodatkiem fasolki szparagowej. Z kolei przedszkolaki zwykle lubią marchewkę z groszkiem i fasolkę szparagową polaną masłem. Dla zdrowia...

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    ...propozycja: Fasolowa • 1/2 szklanki fasoli • 1/2 piersi kurczaka • 2 marchewki • 3 ziemniaki • 1/4 selera Fasolę zalej na noc wodą. Dodaj do niej liść laurowy i ziele...

Artykuły na temat: zupa z zoltej fasoli szparagowej
  • Co należy jeść, żeby zwiększyć ilość białka?

    ...​Dobre źródło łatwo przyswajalnego białka stanowi chude mięso drobiowe, cielęcina, wieprzowina, wołowina, a także jajka. Dieta powinna również zawierać dużo roślin strączkowych: grochu, fasoli, cieciorki oraz soczewicy.

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Strączkowe na zdrowie

    Szybka sałatka fasolowa Składniki na 4 porcje: 1 główka kruchej sałaty, 1 puszka fasoli białej, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy, 3 grube parówki, 1 pęczek dymki, sól, pieprz, 2 łyżki(...) sosem sałatkę. Posypać zielonym pieprzem. Lekka zupa jarzynowa Składniki na 3-4 porcje : 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) l 1/2 kalafiora, 1 mały brokuł, 20 dag żółtej fasolki...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Kolorowy talerz

    ...się nowymi barwami talerz z drugim daniem. A jeśli zupa wyszła nam w niezbyt ciekawym, krupnikowym kolorze - poprawmy to odrobiną żółtej jak słońce kurkumy. Do ziemniaków pasuje każde danie mięsne...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Z polskiej łąki

    ..., 20 dag liści buraka, 20 dag bobu, 20 dag żółtej fasoli szparagowej, 1 marchewka, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól, 25 dag steku wołowego, czarny pieprz. Domowy majonez:   2 żółtka, 200 ml(...) podpowie, jakich roślin unikać. Obowiązuje tu taka sama zasada, jak przy zbieraniu grzybów - nie znasz, nie zrywaj. A to co jadalne bierz śmiało, sezon jest krótki.  Zupa szczawiowa na zimno...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Letni jadłospis maluszka od A do Z

    ...homogenizowane (naturalny możesz wymieszać z dowolnym musem, syropem lub malinami czy pokrojonymi brzoskwiniami). Warto również wypełnić je wytrawnym farszem, np. z fasoli, pomidorów, cukinii z dodatkiem(...) chrupki. Z jak zupa krem Do wytrawnej zupki dla szkraba, w zależności od tego, co najbardziej lubi, możesz dodać marchewkę, ziemniaki, brokuły, fasolkę szparagową, buraczki, pomidora czy...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...