• Informacje na temat:

    zupa z zielonej cukinii

Przepisy na temat: zupa z zielonej cukinii
  • Zielona zupa na detoks

    Czasem potrzebujemy czegoś zdrowego, lekkiego i łatwego w przygotowaniu. Zupa odtruwająca z jarmużu - zielona, smaczna i zawierająca mnóstwo cennych składników - postawi nas na nogi.

  • Dużo witamin mało kalorii

  • Zupa z cukinią i bazylią

    Działa przeciwzapalnie, pobudza metabolizm, korzystnie wpływa na krew.

  • Zupa krem z zielonej soczewicy ijarmużu.

  • Zielona zupa minestrone - eliksir młodości na talerzu

    Odwiedzając Sardynię Dan Buettner, zajmujący się badaniem zjawiska długowieczności i tzw. niebieskich stref, odkrył, że jednym z sekretów długowieczności mieszkańców włoskiej wyspy jest zupa minestrone. Tradycyjny przepis można nieco unowocześnić, do czego zachęca Carole Bamford...

  • gęsta, pożywna zupa z soczewicy to klasyczny specjał bliskiego wschodu , którego dodatki zmieniają się w zależności od regionu. Zupę można gotować z różnych gatunków soczewicy

  • Zielona zupa z bekonem

    Nawet niejadki się jej nie oprą!!

  • Mała, zielona, niepozorna, a ma tyle cennych składników. Mowa oczywiście o soczewicy. Zawiera dużo białka, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny i jest zalecana podczas stosowania diety. U mnie dzisiaj sycąca i aromatyczna zupa grecka z soczewicą i pomidorami. Przepis z opakowania po produkcie. Polecam!

  • Ziołowa zupa, która może być również chłodnikiem

    Pyszna, pięknie zielona i łatwa w przygotowaniu. Oto ziołowa zupa z dodatkiem mięty i kolendry. Ma jeszcze jedną zaletę: dobrze smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Nowy chłodnik na naszych stołach? Spróbujmy.

  • Smaczna, pożywna zupa z soczewicy zielonej rozgrzewająca w sam raz na jesienne chłody.Można podać z makaronem lub pieczywem.

Artykuły na temat: zupa z zielonej cukinii
  • Ziemniaczana z cukinią

    Składniki na 4 porcje 50 dag ziemniaków, 1 średnia pietruszka, 1 por (biała część), ½ cukinii, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, ¼ szklanki śmietanki kremówki 30 proc., 3 łyżki masła, 2 kromki chleba tostowego, ½ strąka zielonej papryki, 4 łyżki startego sera żółtego, sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki i pietruszkę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz go...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Cukinia, dynia i spółka

    .... Dlatego zupa krem lub puree z dyni gwałtownie podbija poziom glukozy we krwi, co jest ważne w diecie osób otyłych, diabetyków, przy insulinooporności i w stanie przedcukrzycowym. Ale zupa krem lub puree...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Księga smaków: Cukinia

    ...na surowo. Świetnie komponuje się z większością serów, mięsem, ziołami, ostrymi przyprawami, pomidorami oraz czosnkiem i cebulą. Pyszna zupa Dwie duże cukinie umyj (nie obieraj), odkrój z nich(...) z kleksem kwaśnej śmietany, a jeśli lubisz, z grzankami. Placuszki z cukinii Obraną cukinię zetrzyj na tarce, posól i odstaw na 10 minut. Odsącz z nadmiaru wody. Dodaj jajko, 2 łyżki jogurtu greckiego...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zielono na stole

    ...(w 100 gramach jedynie 20 kcal!) sprawiają, że są doskonałym posiłkiem, gdy chcemy utrzymać linię przed wakacjami. Zupa ziołowa z fasolką Składniki (4 porcje): 4 ziemniaki, cukinia, cebula, 200

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • Gęsta włoska zupa z pieczonymi warzywami, bardzo sycąca i rozgrzewająca (zwłaszcza zimą)

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...