• Informacje na temat:

    zupa z pora duńska

Przepisy na temat: zupa z pora duńska
  • Pora na pora

    ..., dodając do starofrancuskiego przepisu paprykę. Nie wiadomo dlaczego, ale większość kucharzy chcąc popisać się swoim kunsztem, często wybiera pora jako główny składnik potrawy. Nie ma w tym oczywiście żadnej magii. Por po prostu jest jednym z najsmaczniejszych warzyw. Zajadał się nim cesarz Neron, bo ma podobno dobroczynny wpływ na głos. Napoleon Bonaparte uważał, że zupa z porów koi nerwy. Zupy...

  • Czasem warto próbować kuchni z innych krajów, bo a nuż okaże się, że coś nam z niej zasmakuje :)

  • Propozycja na smakowitą surówkę w stylu duńskim, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Świeże marchewki, czerwoną cebulkę i bazylię otula duński, tradycyjny sos majonezowy z warzywami o lekkim smaku curry.

  • Sałatka duńska to prosta do przygotowania sałatka na każdą okazję. Tę przygotowałam jak dowiedziałam się, że tego samego dnia mają mnie odwiedzić znajomi. Składniki nie są wyszukane i raczej dostępne w każdej lodówce. Proporcje podałam na salaterkę 1,5 l. Smaczna i banalna w wykonaniu.

  • Bardzo smaczna i syta, zupa z porów gotowana na rosole drobiowym. Polecam :)

  • najlepsza zupa jaką do tej pory jadłam i robiłam

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa z pora"

  • Pyszna zupa z grzankami

  • Zupa krem z pora to dobry pomysł na obiad. Robię ją bardzo często bo moja córeczka bardzo ją lubi. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Ponadto dzięki dodaniu do niej ziemniaków jest gęsta i sycąca. Kiedy jest zimno najlepiej rozgrzać się dobrą i zdrową zupą, polecam.

  • Lekka,smaczna i dietetyczna:)

Artykuły na temat: zupa z pora duńska
  • Sprawdzone kilkakrotnie, więc to pewne że warto się pokusić.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Co zyskałeś zostając tatą?

    ...reklamach (szczególnie tych, w których występują dzieci). Stałeś się lepszym pracownikiem Myślisz, że korporacje najchętniej zatrudniają na kierowniczych stanowiskach singli? To nieprawda. Bycie ojcem(...), czy nie kipi zupa. W pracy zaś staram się jak najszybciej wykonywać swoje obowiązki i wracam do domu – przyznaje. Nic dziwnego, że w sondażu przeprowadzonym w zeszłym roku wśród prezesów stu dużych...

  • Czy zawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to PORA NA LUNCH! Caroline Craig i Sophie Missing postanowiły „ugryźć" lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe. Wyjątkowe przepisy na...

  • Co zyskałeś zostając tatą?

    ...(szczególnie tych, w których występują dzieci). Stałeś się lepszym pracownikiem Myślisz, że korporacje najchętniej zatrudniają na kierowniczych stanowiskach singli? To nieprawda. Bycie ojcem(...) kipi zupa. W pracy zaś staram się jak najszybciej wykonywać swoje obowiązki i wracam do domu - przyznaje. Nic dziwnego, że w sondażu przeprowadzonym w zeszłym roku wśród prezesów stu dużych...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...