• Informacje na temat:

    zupa z podgrzybkow

Przepisy na temat: zupa z podgrzybkow
  • Zupa grzybowa z orzechami pinii

    Zupa grzybowa, to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw, która króluje od wieków na polskich stołach. W zależności od regionu ulega różnym modyfikacjom: może być bardziej słodka lub kwaśna, ale za każdym razem jej podstawą są najlepsze grzyby z polskich lasów zbierane jeszcze jesienią. Dodatkowym urozmaiceniem mogą być np. dodane do zupy orzechy pinii.

  • Bardzo smaczna i aromatyczna zupa. Warto swojej rodzinie od czasu do czasu taką przygotować.

  • Zupa ze świeżych grzybów

    Z obranej i pokrojonej włoszczyzny ugotuj klarowny bulion.

  • Jesienna zupa - może nie rozgrzewająca, ale w sam raz na chłodny dzień. Sycąca, smaczna i pachnąca grzybami. Co można więcej chcieć od zupy?

  • 20 dkg świeżych grzybów (np. podgrzybek, borowik), 5 dkg cebuli, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, natka pietruszki, litr rosołu, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, papryka. Czas przygotowania - ok. 25 minut, z czego 16 min samego gotowania.

  • Aromatyczna i przesmaczna zupka,serdecznie polecam:)

  • Krupnik na skrzydełkach

    Prosty przepis na smaczną zupę

  • Aromatyczna zupa krem o mocno grzybowym smaku. Nie trzeba dodawać do niej żadnych wzmacniaczy smakowych. Sama w sobie smakuje nieziemsko. Przy podaniu można polać odrobiną oliwy truflowej, która dobrze podkreśli grzybowy smak.

  • Grzyby zamiast kiełków i kotleta

    Już w maju zaczyna się sezon na borowiki. Potem zbieramy kurki, podgrzybki, a jesienią – rydze i opieńki. Boczniaki i pieczarki dostępne są przez cały rok. Wbrew obiegowej opinii grzyby nie są niezdrowe – jest wprost przeciwnie!

  • Sycąca zupa idealnie nadająca się na przystawkę przed daniem głównym.

Artykuły na temat: zupa z podgrzybkow
  • Zupa krem z podgrzybków

    Kurki, maślaki, podgrzybki i borowiki – każdy ma na nie sekretny sposób. My proponujemy przepis na pyszną zupę krem.

  • Zupa z borowików i podgrzybków

    Możesz dodać jogurt zamiast śmietanę.

  • Aromatyczna zupa krem

    Borowiki, podgrzybki, kozaki i maślaki można mrozić na surowo (bez blanszowania).

  • Zupa grzybowa

    W Wigilię jedni jedzą barszcz z uszkami, inni grzybową.

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    ...- prawdziwy, wielkanocny żurek po prostu nie mógłby się obyć. A to dlatego, że zupa za sprawą przypraw i ziół zamkniętych w gotowanej w nim kiełbasie robi się, jak mawiały nasze babcie, "konkretna...

  • Wojciech Modest Amaro: Marzy mi się druga gwiazdka

    ...w formie talerza pełnego jesiennych liści. Najbardziej ekstremalne danie? - Tatarak, polski rak szlachetny i szczupak. Gdy je serwowaliśmy, kelner na oczach klientów wpuszczał do talerza kilka kropel kaczej krwi. A to dlatego, że obserwacja natury pokazuje, że szczupak potrafi zaatakować małe kaczki. Wtedy one puszczają do jeziora krew. Te kilka kropel przenosiło opowieść z jeziora prosto na talerz...

  • ...tradycyjnymi recepturami. Doskonały do mięs w każdej postaci: pieczonych, duszonych i smażonych. Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY wyróżnia się wyjątkowym, grzybowym smakiem, który przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa. Powstała ze składnikami doskonale znanymi z domowej kuchni – jak u mamy! Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY – Duże kawałki grzybów oraz idealne...

  • We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy

    W miniony weekend odbyły się dwa ostatnie finały regionalne konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce we Wrocławiu zajęła "Hubertówka na trójniaku" Marty Polińskiej z Wrocławia. W Łodzi zwyciężyła "Zupa z kaczki z pierożkami" Lidii Zengteler z Kalisza.

  • Witajcie w mojej bajce

    .... Przygotowuję śledzie według swoich przepisów, kluski z makiem to też moja działka. Własnoręcznie robię ciasto! Z kolei domeną mojej żony jest zupa grzybowa. Jesienią zbieramy u nas w ogrodzie małe grzyby, ponieważ tę zupę przygotowuje się wyłącznie z całych grzybów. Żona z podgrzybków i prawdziwków gotuje ją potem przez trzy dni na bardzo małym ogniu... I to jest najpyszniejsza zupa na świecie! Ja dekoruję...

  • Atmosferę przy stole tworzą ludzie

    .... Przyrządziłyście schab w sezamowej skorupce. Inne twoje danie popisowe to zupa grzybowa pod czepcem. - Tak, prawdziwa bomba kaloryczna! Zupa na samej śmietanie i wywarze z podgrzybków - jej smak wynagradza(...) kuchnię polską z inspiracjami zewsząd. Często wstaję rano, biorę kartkę, długopis i zapisuję co mi się przyśniło. Pomysły przychodzą same - to taki impuls. Zupa pekińska, która bardzo nam zasmakowała...