• Informacje na temat:

    zupa z młodych buraków

Przepisy na temat: zupa z młodych buraków
  • Krem z buraków

    ...kilka młodych listków bazylii do dekoracji Przygotowanie: 1. Umyj buraki. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż buraki na kawałkach folii aluminiowej. Oprósz je solą i zawiń folią. Piecz 40-50 minut. Owiń folią ząbek czosnku, dołóż do buraków i piecz 20 minut. 2. Pokrój w kostkę pozostałe warzywa i podsmaż w rondlu na łyżce oliwy (3-4 minuty). Obierz upieczone buraki i czosnek, pokrój...

  • Krem z buraczków prosto z Podlasia

    Niedroga, ale pyszna i elegancka zupa.

  • Botwinkowa z sokiem z cytryny

    Botwinę i buraki umyj i obierz. Buraki pokrój w kostkę, botwinę razem z łodyżkami pokrój na małe cząstki.

  • Smaczne posiłki na każdy dzień

    ...maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pieczarki i smaż. Pod koniec wlej śmietanę, a następnie wsyp posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kluskami.  Zupa(...) zieleninę. Gotuj ok. 20 min. Gdy warzywa zmiękną, dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 min. Zmiksuj i zapraw jogurtem.    Sałatka z młodych buraczków Sposób przygotowania 1. Buraki umyj, każdy...

  • Wiosenne abc

    Sosy i dipy do młodych warzyw Pokrojone w słupki, ugotowane na parze lub upieczone na grillu warzywa lepiej smakują "w towarzystwie". Przygotuj klasyczny sos tzatziki z jogurtu lub serka, czosnku(...) naciowego lub buraków. Wiosna na talerzu Kolorowe kwiatki to nie tylko dekoracja stołu, ale również... talerza. Jadalne pączki i płatki fiołków, bratków, mniszka lekarskiego, stokrotek, róż czy nagietków...

  • Nowalijki na ciepło

    Choć świeże warzywa mamy dziś przez cały rok, to te, które pojawiają się na wiosnę, smakują wyjątkowo. Warto wykorzystać je nie tylko do surówek.

Artykuły na temat: zupa z młodych buraków
  • Zupa krem z buraka

    Młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawierają mnóstwo witamin, żelaza oraz wapnia. Wypróbuj przepis na pyszny krem z buraka.

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Tarta z kozim serem i burakami

    Młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawierają mnóstwo witamin, żelaza oraz wapnia. Dodawaj je do zup, sałatek, burgerów.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Zupa z botwinki

    Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Botwinka na młodej włoszczyźnie

    Umyj i obierz marchew, pietruszki i seler. Oczyść bardzo dokładnie pora. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe....

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    ...​Botwina, botwinka czy boćwina...? Często te nazwy są mylone. Warto więc wyjaśnić, że botwina to młode liście buraka ćwikłowego z jego młodym korzeniem, z których może powstać zupa zwana botwinką.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...