• Informacje na temat:

    zupa z lisci winogron

Przepisy na temat: zupa z lisci winogron
  • Z garnków świata - Grecja

    Oliwa z oliwek i stoły zastawione ogromną ilością talerzyków - z zupami, drugimi daniami, sałatkami, sosami, przekąskami, winem i ouzo (wódką anyżkową) to charakterystyczne cechy kuchni greckiej.

  • Najczesciej dodajemy rzodkiewki do salatek albo twarozków, a mozemy wykorzystac ich liscie równiez do salat, pesto, sosów i zup. Kremowa zupa rzodkiewkowa przyrzadzona z rzodkiewek i ich lisci jest prostym, szybkim i bardzo smacznym daniem.

  • Szwajcarskie smaki

    ...zupa minestrone i różne rodzaje risotto. Słodkowodne ryby, drób, wołowina i dziczyzna przyrządzane są na wiele sposobów, a szwajcarscy kucharze nie bez powodu cieszą się międzynarodową sławą. Z dań(...) zera, zbierane są winogrona, z których powstaje eiswein. Wino gletscherwein, dosł. Lodowcowe dojrzewa w drewnianych beczkach blisko lodowca w dolinie Val d'Anniviers. Także w tym regionie znajduje się...

  • Ciekawe czy uda nam się zaskoczyć Was takim połączeniem? Od razu mówimy, wyszło niespodziewanie smacznie

  • Boćwina to inna nazwa buraka liściastego. Zjadamy ją w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Buraki liściowe o ogonkach koloru zielonego, pomarańczowego i purpury... idealne jako zamiennik zwykłego buraka. Na jarzynkę i surówki oraz na zupy. Ich liście cały czas są soczyste i kruche. Ogonki lisciowe mięsiste a blaszki liscia duże i pełne witamin. Korzeń buraka liściowego nie tworzy zgrubienia, bo ta roslina "nie rośnie w korzeń" tylko "w liście". Pyszna zupa, polecam :-)

  • Nie tylko różyczki mogą być jadalne, wszak bardzo lubimy. Produkt wykorzystany na 100 %. Głąb można zetrzeć na grubych oczkach, powstaną pyszne placki ;) A tu liście…mega

  • Słodkie galaretki na jeden kęs, z ciemnych winogron

  • Z dodatkiem jabłek lub gruszek.

  • prosta sałatka na imprezkę,do lampki wina...

  • Pyszne domowe :)

Artykuły na temat: zupa z lisci winogron
  • Żeby wzmocnić kości, jedz... liście

    ..., 4,50 zł). Zaś marynowane (np. liście winogron, w sklepach typu Kuchnie Świata, 15 zł/700 g) można jeść w sałatkach (siekane) lub gołąbkach (zastąpią kapustę).  Mają różną zawartość wapnia, więc warto jeść je na zmianę (codziennie garść innych). Np. liście rzepy, rukoli i mniszka lekarskiego (w 200 g) mają tyle wapnia, co 1,5 szkl. mleka. Tyle samo liści winogron to 3 szkl. mleka, a pokrzywy - aż...

  • Dieta na dobry wzrok

    ...żółtej i zaćmy. Pilnuj więc, aby nie zabrakło ich w twojej diecie. Często jedz jagody, ciemne winogrona, jarmuż, szpinak, dynię, pomidory, awokado oraz żółtka jaj. Na śniadanie przynajmniej dwa razy(...) z liści świeżego szpinaku albo sałaty i pomidora z łyżką posiekanej natki pietruszki. Polej ją oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na przekąski - kiść ciemnych winogron, chrupkie pieczywo z powidłami...

  • Kaszel, który nie ma końca

    .... Znajdziesz je w jarmużu, szpinaku, sałatach, kapuście, brukselce, brokułach, marchwi, burakach i cebuli oraz owocach o ciemnych kolorach - np. malinach, jeżynach, ciemnych winogronach, jagodach, aronii...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    Sarma - faszerowane liście winogron Składniki na 40-50 sztuk: 40-50 marynowanych liści winogron, 1 szklanka ryżu, 20 dag mielonego mięsa wołowego, 1 duża cebula, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego(...). Liście winogron wyjmij z solanki. Włóż do miski i zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilkanaście minut. Czynność powtórz kilkakrotnie. Cebulę drobno posiekaj. Ryż wypłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Na...

  • Kolorowo na talerzu, czyli dieta na lato

    ...surowo. Wybieraj: Sałatę, szpinak, jarmuż, rzeżuchę, brokuły, natkę, algi (np. chlorellę), kiwi, zielone winogrona. Menu ŚNIADANIE: Zielony koktajl: Zmiksuj mały jogurt naturalny, 1/2 pęczka natki(...), bo zakwaszenie spowalnia rozkład antocyjanów. Wybieraj: Pomidory, czerwoną paprykę, bakłażany, truskawki, czerwone i czarne porzeczki, arbuzy, jagody, aronię, żurawinę, ciemne winogrona. Menu...

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    .... ★ KREM Z GROSZKU: Zalej litrem wody pokrojone: marchewkę, pietruszkę, selera i 2 szklanki mrożonego zielonego groszku. Gotuj 30 minut. Przypraw i zmiksuj na krem. ★ ZUPA POROWA: Ugotuj w litrze(...) też, jeśli będziesz kierowała się zasadą: nic słodkiego! Rezygnujesz więc nie tylko z cukru i słodyczy, ale też gotowanej marchewki, buraków, ziemniaków, słodkich owoców (np.: bananów, winogron...

  • Dobrana para

    ...się w winogronach, truskawkach). Są dowody, że substancja obniża poziom czynnika wzrostu komórek tzw. VEGF (zbyt wysoki grozi powstawaniem nieprawidłowych komórek i naczyń). A to, jak wynika z badań uczonych z University of Florida, może też znaczyć, że zapobiega nowotworom. Na deser: Sałatka owocowa z malin, pokrojonych w kostkę jabłek i połówek winogron skropionych sokiem z cytryny. Fasola...

  • Jak uchronić się przed rakiem?

    ..., kapusta, białe winogrona) zaś białe i brązowe obfitują w plifenole i związki siarki ( grzyby, kalafior, gruszki). • jako źródło białka wybieraj ryby, drób i warzywa strączkowe • wybieraj tłuszcze(...): pomidor, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek. Zupa ziemniaczano-pomidorowa Składniki: 3 pomidory, 10 średniej wielkości ziemniaków, 1 cebula, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, natka...

  • Grecki słownik smaków

    Oliwa z oliwek i stoły zastawione ogromną ilością talerzyków - z zupami, drugimi daniami, sałatkami, sosami, przekąskami, winem i ouzo (wódką anyżkową) to charakterystyczne cechy kuchni greckiej.

  • Grecki słownik smaków

    Oliwa z oliwek i stoły zastawione ogromną ilością talerzyków - z zupami, drugimi daniami, sałatkami, sosami, przekąskami, winem i ouzo (wódką anyżkową) to charakterystyczne cechy kuchni greckiej.