• Informacje na temat:

    zupa z liści

Przepisy na temat: zupa z liści
  • Wiosenna zupa z rzodkiewek? Dlaczego nie?

    ...i paznokcie. Takie superfood jak rzodkiewka warte jest tego, by z aktora drugoplanowego w naszych popisach kulinarnych uczynić je aktorem pierwszoplanowym. Zupa z rzodkiewek i ich liści pozwoli odkryć(...) zarumienienia. Liście rzodkiewek umyj - mogą mieć dużo piasku. Posiekaj je drobno. Wrzuć do garnka i duś przez minutę. Ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku z pozostałymi rzeczami. Potem całość zalej...

  • Czerwona zupa

    Składniki Porcja dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych 2 pomarańcze z uprawy ekologicznej 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki 1 litr przetartych pomidorów 2 garście liści bazylii sól i pieprz cukier 4 łyżki śmietany 250 g mini kulek sera mozzarella Przygotowanie Czas przygotowania: 25 minutRazem około 1300 kcal, 64 g białka, 85 g tłuszczu, 65

  • Kwaśna zupa gulaszowa

    Sposób przygotowania Mięso pokrój w kostkę, przesmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj posiekane cebule i czosnek, smaż 5 minut. Wlej bulion. Gotuj zupę z dodatkiem 2-3 liści laurowych około 60 minut.  Dodaj posiekaną kapustę. Gotuj 30 minut. Pod koniec wrzuć pokrojone i ugotowane osobno ziemniaki oraz koncentrat. Dopraw solą, papryką i pieprzem. Podawaj ze śmietaną.

  • Zupa kalafiorowa

    Przygotowanie: Oczyść kalafior z liści, usuń łodygę. Kalafior podziel na równej wielkości różyczki. Zmiel czosnek i posiekaj cebulę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż na złoty kolor. Dodaj bulion warzywny i mleko. Gotuj do miękkości. Zmiksuj zupę blenderem, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dodaj przyprawy i jeśli chcesz, dodaj odrobinę oliwy truflowej do smaku. Krótko...

  • Zupa mniszkowa

    Składniki 20 dag młodych liści mniszka lekarskiego (przed kwitnieniem) marchewka pietruszka kawałek selera por cebula 2 ząbki czosnku listek laurowy ziele angielskie łyżka masła śmietana(...), smaż 10 minut, mieszając. Zalej trzema szklankami wody, dodaj przyprawy, gotuj 30 minut. Odstaw z ognia, przestudź, przecedź. 2 Liście mniszka opłucz, zalej wodą z łyżką soli, odstaw na 15 minut...

  • Zupa z czerwonej fasoli i soczewicy z tostami z manchego

    Oto francuska zupa cebulowa przekształcona w pełny posiłek!

  • Zupa z wołowiną

    Składniki 30 dag wołowiny (karczku lub mostka bez kości) 5 średnich pieczarek czerwona papryka 2 cebule kilka liści białej kapusty ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju liść laurowy ziele angielskie kminek sól  pieprz Przygotowanie 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, warzywa obierz, umyj i pokrój w cząstki. W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż wołowinę, dodaj...

  • Drobiowa zupa z porów

    Składniki: 100 g mięsa z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego puszka (400 g) ciecierzycy 3 duże pory (bez zielonych liści) marchewka cytryna ząbek czosnku 40 g masła 2 łyżki natki pietruszki szklanka liści młodego szpinaku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pory umyj, odetnij twarde zielone liście, zostaw tylko białe części...

  • Zupa z młodej cukinii

    Składniki: 3-4 młode cukinie 100 g kaszy perłowej 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 garście liści szpinaku 4 plastry szynki długo dojrzewającej 1 por 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinie i oczyszczonego pora pokrój w kostkę...

  • Zupa szczawiowa z jajkami w koszulce

    ... Przygotowanie:  Z liści szpinaku odłamać ogonki.  Ziemniaki obrać pokroić na małe kawałki, szczypior drobno pokroić, szalotki pokroić w kostkę. Szalotki zeszklić na maśle, dodać szczypior i ogonki liści szczawiu, wszystko razem przesmażyć i wlać bulion. Dodac ziemniaki i gotować 20 minut. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. ¾ liści szczawiu drobno zmiksować, pozostałe...

Artykuły na temat: zupa z liści
  • Wiosenna zupa krem ze szparagów

    Sposób przygotowania: 1. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić. Zalać 5 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, gotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, aż warzywa będą miękkie.  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć (zielonych nie trzeba obierać), odciąć zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek...

  • ​Nie wyrzucaj liści młodej marchwi! Wykorzystasz je w kuchni

    Zielone liście młodej marchwi, nać, możemy z powodzeniem wykorzystać w zupach, potrawkach a nawet pesto.  - Zielone liście marchwi, podobnie jak wiele innych zielonych warzyw liściastych, zapewniają(...) bakteryjną jelit - zachwala liście marchwi dietetyk Elizabeth Boham. Zatem, znając ich właściwości zdrowotne, warto wykorzystać je w kuchni. Aby zmniejszyć ich goryczkę, dietetyk Mascha Davis radzi je...

  • Ostra zupa z fasolą

    Zupa powinna być gęsta i przypominać gulasz (jeśli jest za rzadka, płyn trzeba odparować). Można też dodać do niej ugotowane, pokrojone mięso, a także cebulę, czosnek, chili.

  • Zupa krem z grzankami

    Sposób przygotowania: Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy głąb i płuczemy w wodzie. Obraną cebulę drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy.  W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Wlewamy bulion, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy brukselkę, natkę i gotujemy 7 minut...

  • Zupa czereśniowa pomoże, gdy cierpisz na bezsenność

    ...również zupę. Uwaga! Z owoców bez pestek możesz przygotować zupę czereśniową, a z pestek, liści i ogonków ugotować kompot i popijać go w ciągu dnia i przed snem (ok. szklanki dziennie). Możesz...

  • Zupa dyniowa z masłem szałwiowym

    Dynię obierz, przekrój na pół i wyjmij środek. Resztę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć ją do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości. Zmiksuj blenderem, aż uzyskasz gładki krem. Następnie dodaj śmietankę, masło orzechowe oraz przyprawy. Całość zagotuj. W tym czasie w rondelku rozpuść masło, dodaj kilka liści szałwii i całość podgrzej krótko na bardzo małym ogniu (dopraw jeszcze...

  • Zupa z porów z kaszą jęczmienną

    Składniki: 300 g pora cebula 100 g boczku 100 g masła  100 g kaszy jęczmiennej  1/2 litra rosołu drobiowego żółtko 150 ml śmietany 12%  biały pieprz gałka muszkatołowa Pory obierz z zewnętrznych liści, umyj i pokrój w cienkie krążki. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Roztop w garnku masło i zrumień na nim boczek. Zmniejsz płomień i na tym samym tłuszczu duś pory. Dodaj cebulę i kaszę...

  • Lasagne z kapustą i łososiem

    Sposób przygotowania: 1. Kapustę dokładnie oczyścić, zdjąć 10 ładnych liści z wierzchu, grube nerwy ściąć. Liście włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 minuty, wyjąć, osączyć.  2. W garnku roztopić połowę masła, dodać mąkę, zasmażyć, powoli wlać bulion, zagotować, często mieszając. Dodać śmietanę i starty na tarce ser, doprawić solą i pieprzem.  3. Duże żaroodporne naczynie wysmarować...

  • Pokrzywa dla zdrowia i urody

    ..., wymieszaj. Na cieście rozłóż listki pokrzywy oraz kawałki łososia. Polej sosem i posyp startym serem. Piecz 30 min w temperaturze 180° Wiosenna zupa Składniki na 4-5 porcji: 30-40 dag żeberek wieprzowych, 3 średnie marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 4-5 średnich ziemniaków, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego, 4-5 garści liści młodych pokrzyw, 2-3 jajka...

  • Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

    Chyba każdy miłośnik zdrowego stylu życia słyszał o jarmużu. To „rozczochrane” zielone warzywo, o charakterystycznej kędzierzawej strukturze liści, ma ogromny ładunek dietetyczny, a do tego świetnie smakuje i może być przygotowywane na wiele sposobów.

Zdjęcia na temat: zupa z liści