• Informacje na temat:

    zupa z kaszą gryczaną przepis

Przepisy na temat: zupa z kaszą gryczaną przepis
  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    Sposób przygotowania 1. Kaszę gotuję w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Cukinię kroję w plastry, czerwoną paprykę w kostkę. Warzywa skrapiam olejem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na(...) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą na tarce o dużych oczkach marchewką.  3. Dodaję podroby i kaszę gryczaną, posypuję całość przyprawami i smażę ok. 5 min. Dodaję namoczone grzyby (z wodą...

  • Co kryje w sobie kasza jaglana?

    O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest zagadką, choć(...) także w marketach. Co z nią zrobić? Można ją podawać do duszonych mięs, sosów, w zupach, zapiekankach. Dobrze smakuje też na słodko z dodatkiem owoców. Można przygotować z niej kleik dla osób...

  • Wartościowy składnik codziennej diety

    ...się w codzienne, prawidłowe nawyki żywieniowe. Przepis na smoothie bowl z kaszą manną Wykonanie 1. Płyn zagotuj wraz z wanilią lub cynamonem i substancją słodzącą. Dodaj kaszę mannę(...) dodatek do pieczeni, farsz do pierogów czy gołąbków,  świetnie też sprawdzą się w zupach i sałatkach, jak również  w wersji na słodko - np. kasza jaglana z mlekiem, owocami i orzechami to smaczne...

  • Wigilia dla brzdąca

    ...krowie mleko), z kaszą gryczaną czy ze szpinakiem. Takie pierożki będą lekkostrawne dla brzdąca, pod warunkiem że podgrzejesz je w gorącej wodzie lub podpieczesz, zamiast podsmażać. Kapusta z grochem(...) skosztować. Czasem, aby było to możliwe, warto nawet odrobinę zmienić tradycyjny przepis, by dostosować świąteczne dania do wymagań małego brzuszka. Czym można poczęstować starsze niemowlę lub...

Artykuły na temat: zupa z kaszą gryczaną przepis
  • Ewa Wachowicz: Przepis na szczęście

    Ma 46 lat i uważa, że wygląda lepiej niż gdy miała 20. Przyznaje też, że nigdy nie czuła się tak dobrze! Ewa Wachowicz zdradza nam sekrety doskonałej formy i samopoczucia.

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Co kryje w sobie kasza jaglana?

    O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest zagadką, choć jeszcze 100(...) nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Stąd właśnie obecność kaszy jaglanej w codziennym menu ludzi chorujących na nowotwory. Co z nią zrobić? Można ją podawać do duszonych mięs, sosów, w zupach...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • W poniedziałek Dzień Wegetarian

    Nawet mięsożercy powinni jeść warzywa. "Dieta wegetariańska jest pełna niespodzianek i pysznych smaków" - przekonuje dietetyk Magdalena Makarowska i podaje przepis na rozgrzewającą zupę z trawą cytrynową, tofu i kolendrą. Poniedziałek jest Dniem Wegetarian.

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    Propagatorka zdrowego odżywiania i kreatorka smaków, które niejednego mogą zaskoczyć. Twardo stąpa po ziemi, choć nie brak jej entuzjazmu i pasji, by spełniać się w roli kochającej mamy. O tym, jak spędzać więcej czasu z przyjaciółmi i sprawić, by w oczach ukochanego pojawił się żar namiętności, rozmawiam z Moniką Mrozowską, aktorką i autorką książek z bardzo smacznymi przepisami.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zima w kuchni pięciu przemian

    Ponad 100 przepisów nie tylko wzbogaci twój zimowy jadłospis, ale będzie także idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian.

  • Szczaw gości na naszych stołach zdecydowanie zbyt rzadko. Tymczasem okazuje się, że można przygotować z niego wiele zaskakująco smacznych dań. Fot. 123RF/PicselCzęsto zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny. Niewiele osób wie o tym, że szczaw był...