• Informacje na temat:

    zupa z grzybów mun

Przepisy na temat: zupa z grzybów mun
  • ..., - 2 duże liście kapusty włoskiej, - 2 marchewki, - por, - pędy bambusa (mogą być z puszki – mała puszka), - 2 łyżki zielonego groszku, - papryka czerwona i zielona, - 15 g. grzybów Mu-Err (w Polsce znane bardziej jako Mun – mogą być suszone), - 15 g. grzybów Nameko (łuskwiak nameko – mogą być suszone), - 6 chińskich kasztanów wodnych (mogą być z puszki), - 1 duża cebula, - korzeń...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...suszonych grzybów mun, kukurydzę, pędy bambusa, tofu, jajko, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, biały pieprz, pastę chili, ocet ryżowy i przyprawy. Następnie należy zagotować rosół i kolejno dodawać(...) i szalotką.  Na pikantnym zachodzie Zachodnią kuchnię charakteryzuje ostry, wyrazisty smak. Pikantna zupa syczuańska pod względem ostrości nie ma sobie równych. Mieszkańcy tego regionu są dumni ze...

Artykuły na temat: zupa z grzybów mun
  • ORIENTALNA ZUPA Z GRZYBAMI MUN

    Grzyby mun namoczyć przez co najmniej 40 min w gorącej wodzie, następnie ugotować je wraz z pokrojoną w słupki marchewką. Podczas gotowania dodać kukurydzę i gotować całość, dodając sosu sojowego. Sezam lekko uprażyć na teflonowej patelni. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu. Do miski nałożyć makaron, nalać zupę, a całość skropić sosem z limonki i posypać sezamem...

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Miałam ochotę na zupę o orientalnym smaku, więc przeszukiwałam Internet i książki kucharskie w poszukiwaniu inspiracji. Ostatecznie z różnych kombinacji i proporcji wyszła moja zupa z Krainy Czerwonego Smoka ;)

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Miałam ochotę na zupę o orientalnym smaku, więc przeszukiwałam Internet i książki kucharskie w poszukiwaniu inspiracji. Ostatecznie z różnych kombinacji i proporcji wyszła moja zupa z Krainy Czerwonego Smoka ;) Smak jest rewelacyjny-nie przesadzam! Zwłaszcza na drugi dzień, kiedy smaki wzajemnie się nasycą. Mój Mąż określił zupę „rosołkiem orientu” i coś w tym jest :) Jeśli macie ochotę na...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Miałam ochotę na zupę o orientalnym smaku, więc przeszukiwałam Internet i książki kucharskie w poszukiwaniu inspiracji. Ostatecznie z różnych kombinacji i proporcji wyszła moja zupa z Krainy Czerwonego Smoka ;) Smak jest rewelacyjny-nie przesadzam! Zwłaszcza na drugi dzień, kiedy smaki wzajemnie się nasycą. Mój Mąż określił zupę „rosołkiem orientu” i coś w tym jest :) Jeśli macie ochotę na...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Orientalne przysmaki

    ..., na gorąco. Lekka zupa z kurczakiem Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka, 2 marchewki, 1 pęczek dymki, 5 dag suszonych grzybów shitake, 10 dag makaronu ryżowego, 1 jajko, 3-5 cm kłącza(...)Tradycyjne sajgonki Składniki na 4-6 porcji: 16-20 arkuszy papieru ryżowego, 30 dag mięsa mielonego, 7 grzybków mun, garść makaronu sojowego, 1 marchew, 1 cebula, 4 liście kapusty pekińskiej...

  • Niewiele dań uzależnia tak jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych – od tych najprostszych do najbardziej złożonych – możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i w najmodniejszym w Los Angeles. Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak - od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby - i gładką powierzchnię z widocznymi okami. W głębokiej misce leżą zwinięte...