• Informacje na temat:

    zupa z grochu łuskanego przepis

Przepisy na temat: zupa z grochu łuskanego przepis
  • Jest, to zupka bardzo pyszna rozgrzewająca ,mocno sycąca

  • Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na krem z grochu łuskanego. Była to totalna improwizacja, a wyszła lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Krem ma bardzo bogaty i głęboki smak, a boczek tylko go podkreśla i przyjemnie chrupie pod zębami. Mogę Wam obiecać niebo w gębie jeśli zdecydujecie się na zrobienie takiej zupy- kremu. ;)

  • Sprawdzony przepis na "Duszona kapusta z łuskanym grochem"

  • Staropolski przepis na paluszki.

  • Wypróbowany przepis na "Zupa krem z grochu i kalafiora"

  • Groch to nie tylko grochówka, bardzo ciekawy przepis na poznanie grochu pod inną postacią

  • Cieciorka (ciecierzyca) - warzywo strączkowe z rodziny bobowatych. Zwana bywa także grochem włoskim, z wyglądu przypomina małe orzeszki laskowe. Pochodzi z Azji. Zawiera wiele składników odżywczych - cenne białka, witaminy minerały. Posiada wiele błonnika, ale nie jest zbyt kaloryczna. I, co ważne, ma ciekawy, lekko orzechowy smak, szczególnie lekko uprażona na patelni. U mnie ugotowana jak grochówka - smakuje znajomo, ale jednak trochę inna.

  • Na początku XX wieku często duszone, smażone lub gotowane warzywa , takie jak jarmuż, kalarepa, marchewka, brukiew, szpinak, podawano z grzankami lub smażonymi we fryturze kuleczkami i pasztecikami. Również kulki z grochu Monatowa zaleca podawać jako garnitur do warzyw. Ja natomiast polecam zastąpić nimi tradycyjne kulki z ziemniaków lub frytki. Są całkowicie uzależniające, doskonale pasują do nich najróżniejsze sosy i dipy. Smakują fenomenalnie. Taki staropolski fast food. Więcej prostych...

  • Dziś zupkę ugotowałam z grochu kupionego prosto od gospodarza bez chemii i konserwantów. U mnie w domu bardzo lubią grochówkę czy z grochu całego czy też połówek, w sumie za każdą zupą wręcz szaleją. A tak na poważnie ja też bardziej najadam się zupom niż drugim daniem.

Artykuły na temat: zupa z grochu łuskanego przepis
  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Maria Banach: Strączki

    Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo!

  • Zdrowa dieta makrobiotczna

    ...słonecznika; ulubiona herbata ziołowa. Obiad: Zupa dyniowa (przepis obok). Na drugie danie gołąbki z nadzieniem z niełuskanego ryżu i gotowanej marchewki, selera i pietruszki, skropione sosem sojowym. Na...