• Informacje na temat:

    zupa z grochu luskanego

Przepisy na temat: zupa z grochu luskanego
  • Groch bez tajemnic

    Sprawdzone rady gospodyń domowych.

  • Jest, to zupka bardzo pyszna rozgrzewająca ,mocno sycąca

  • Zupa drwali

    Składniki na 8 porcji: - 2 l rosołu wołowego, - 3/4 szklanki fasoli, - 3/4 szklanki łuskanego grochu, - 1 jako, - 50 dag mieszanego mielonego mięsa, - 1/2 szklanki śmietany, - liść laurowy(...). Do każdej porcji włóż po kilka klopsików. Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany. Zupa smakuje najlepiej z ciemnym razowym pieczywem. Czas przygotowania: 90 minut. Wartość kaloryczna: 1 porcji: 520

  • Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na krem z grochu łuskanego. Była to totalna improwizacja, a wyszła lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Krem ma bardzo bogaty i głęboki smak, a boczek tylko go podkreśla i przyjemnie chrupie pod zębami. Mogę Wam obiecać niebo w gębie jeśli zdecydujecie się na zrobienie takiej zupy- kremu. ;)

  • Kremowa grochówka

    ...grochu po ok. 30 minutach gotowania. Ugotowane do miękkości warzywa zmiksuj na gładko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wrzątku albo gorącego bulionu. 3. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz(...)Składniki: 35 dag żółtego łuskanego grochu 6 szklanek bulionu warzywnego 1 cebula 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, biały pieprz gałka muszkatołowa 6 łyżek...

  • Sprawdzony przepis na "Duszona kapusta z łuskanym grochem"

  • Skarby ze strączka

    W rodzinie roślin strączkowych można wyróżnić dwie grupy. Nasiona strączkowe suche, czyli grochu, fasoli, soi, soczewicy i ciecierzycy, osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy wyschną w strąku(...) farszu do pierogów lub pasty do pieczywa. Groch - z powodu twardej łuski, która nie mięknie nawet po ugotowaniu, zwykle używamy grochu łuskanego (taki jest najczęściej w sprzedaży). • Soja - ze...

  • Cieciorka (ciecierzyca) - warzywo strączkowe z rodziny bobowatych. Zwana bywa także grochem włoskim, z wyglądu przypomina małe orzeszki laskowe. Pochodzi z Azji. Zawiera wiele składników odżywczych - cenne białka, witaminy minerały. Posiada wiele błonnika, ale nie jest zbyt kaloryczna. I, co ważne, ma ciekawy, lekko orzechowy smak, szczególnie lekko uprażona na patelni. U mnie ugotowana jak grochówka - smakuje znajomo, ale jednak trochę inna.

  • Modne diety dla malucha

    Są różne powody, dla których z jadłospisu dziecka wyklucza się jakieś składniki. Najczęstszym z nich jest alergia – wówczas lekarz doradza, aby z menu szkraba wykreślić np. mleko lub produkty zbożowe. Czasem to rodzice decydują, że ich pociecha np. nie będzie jadła mięsa. Czym wówczas zastąpić kluczowe składniki, aby malec rósł zdrowo? Oto rady eksperta.

  • Staropolski przepis na paluszki.

Artykuły na temat: zupa z grochu luskanego
  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Maria Banach: Strączki

    Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach(...), grochu, kolorowej soczewicy. Wyobrażacie sobie degustacyjną kolację opartą wyłącznie na warzywach strączkowych? Ja już tak! I po lekturze tej książki wiem, że zakończą ją soczewicowe lody! Agata Wojda...

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    ...nieprzyjemny smak i straci mnóstwo witamin. Groszek i groch Ma działanie zasadotwórcze. Wpływa nawilżająco na skórę. Wyjątkowa zaleta: regularne jedzenie grochu odkwasza organizm i ułatwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Odchudza, bo: zawiera aż 15 g błonnika (w 10 dag nasion), który pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Zastosowanie: z ugotowanego grochu można robić...

  • Skarby ze strączka

    W rodzinie roślin strączkowych można wyróżnić dwie grupy. Nasiona strączkowe suche, czyli grochu, fasoli, soi, soczewicy i ciecierzycy, osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy wyschną w strąku(...) farszu do pierogów lub pasty do pieczywa. Groch - z powodu twardej łuski, która nie mięknie nawet po ugotowaniu, zwykle używamy grochu łuskanego (taki jest najczęściej w sprzedaży). • Soja - ze...

  • Zdrowa dieta makrobiotczna

    ...słonecznika; ulubiona herbata ziołowa. Obiad: Zupa dyniowa (przepis obok). Na drugie danie gołąbki z nadzieniem z niełuskanego ryżu i gotowanej marchewki, selera i pietruszki, skropione sosem sojowym. Na...