• Informacje na temat:

    zupa z fasolki szparagowej żółtej

Przepisy na temat: zupa z fasolki szparagowej żółtej
  • Zupa z fasolką szparagową

    Potas, wapń, fosfor to tylko niektóre składniki zawarte w fasoli. Wykorzystujmy ją w kuchni jak najczęściej, bo jest smaczna i zdrowa. Dzisiaj dodamy fasolkę szparagową do zupy.

  • Zupa jarzynowa  z zasmażką

    Składniki: po 25 dag zielonej i żółtej fasolki szparagowej 20 dag młodego bobu 6 szkl. bulionu warzywnego 4 spore ziemniaki 2 pomidory 2 plasterki szynki cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...) bobu i fasolki. Gotuj jeszcze 5–7 minut. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę dodaj do zupy i gotuj dalej 2–3 minuty. Pomidory oraz szynkę...

  • Zupa z fasoli

    Dzisiaj na obiad proponujemy zupę z fasoli. Gdy spróbujesz, wprowadzisz ją do swojego jadłospisu na stałe.

  • ​Doskonały składnik diety

    Dla kogo żółta, dla kogo zielona? Dostępne w Polsce odmiany fasoli szparagowej różnią się odrobinę właściwościami. Żółta zawiera znacznie więcej potasu odpowiedzialnego przede wszystkim za(...) energetyczna fasoli szparagowej oraz równie niski indeks glikemiczny stawiają ją w pierwszym szeregu warzyw odchudzających. Dzięki wysokiej zawartości błonnika jest warzywem bardzo sycącym. Z powodzeniem można...

  • Dobra praktycznie dla każdego

    ...​Z każdym dniem staje się tańsza. Wkrótce zagości w większości polskich domów. Mowa o fasolce szparagowej, która występuje najczęściej w dwóch odmianach. Ta roślina strączkowa aż kipi od witamin i składników mineralnych. Jest doskonała w kuchni, wspomaga odchudzanie i ciążę.

  • Warzywo prawie doskonałe

    Króluje na bazarach i w warzywniakach. Z nich trafia do większości polskich domów. Mowa tu o fasolce szparagowej, która występuje najczęściej w dwóch odmianach. Ta roślina strączkowa aż kipi od witamin i składników mineralnych. Jest doskonała w kuchni, wspomaga odchudzanie i zawiera składniki potrzebne kobietom w ciąży.

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    Smaczne i pożywne propozycje!

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    ...pizzy i zapieczonych pod serem żółtym makaronów. Ponadto praktycznie każda zupa, również kapuśniak i ogórkowa, smakuje lepiej, jeśli w roli uzupełnienia zaserwujemy grzanki czosnkowo-serowe – podpowiada...

  • Trzy dania z bobu

    ...fasolki szparagowej 1/2 strączka papryki czerwonej 1/2 strączka papryki żółtej natka pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny sól do smaku Bób umyć, ugotować, obrać(...)Zupa z bobu Składniki : 0,5 kg bobu 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 2 łyżki śmietany 1 l wywaru mięsnego sól, pieprz 3 łyżki oleju 1/2 pęczka natki pietruszki  Cebulę...

  • Pomysły na letnie obiadki

    .... Trzy pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój na plasterki. Posiekaj w kostkę 15 dag białego sera i 20 dag szynki (lub gotowanego drobiu). Umyj garść żółtej fasolki szparagowej(...) posmarować domową konfiturą lub gotowym musem dla niemowląt. Spróbuj też przyrządzić nadzienie z sezonowych warzyw: np. fasolki szparagowej, kalafiora, brokułów, marchewki. Będą wyśmienite, jeśli do farszu...

Artykuły na temat: zupa z fasolki szparagowej żółtej
  • Pyszna fasolka

    ...na maśle bułką tartą. Ale warto też wykorzystać fasolkę w znacznie nowocześniejszych daniach.  Fasolka à la szparagi w szynce Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 20 dag plastrów szynki(...), 20 dag fasolki szparagowej, 1 żółtko jajka, 1 całe jajko, 1 szklanka bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Schab pokroić na porcje, każdą rozbić. Fasolkę szparagową oczyścić...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • W poniedziałek Dzień Wegetarian

    ...świeżą kolendrą. Wegetariańska i rozgrzewająca zupa gotowa. Smacznego!

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Dieta dla oczu

    Osoby po 65 roku życia zmagają się ze zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD) i stopniową utratą widzenia. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów zawierających luteinę i zeoksantynę. Dietetyk Alicja Kalińska proponuje posiłki, które zawierają te karotenoidy.

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Co należy jeść, żeby zwiększyć ilość białka?

    ...i pomarańcza, woda albo sałatka z ryżu brązowego z tuńczykiem, ogórkiem, herbata. >>Na następnej stronie znajdziesz kolejne propozycje dań

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Strączkowe na zdrowie

    ...sosem sałatkę. Posypać zielonym pieprzem. Lekka zupa jarzynowa Składniki na 3-4 porcje : 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) l 1/2 kalafiora, 1 mały brokuł, 20 dag żółtej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 15 dag groszku, sól, pieprz . Kalafiory podzielić na małe różyczki, opłukać. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, podzielić na mniejsze kawałki. Obrać marchewkę, pokroić w dość drobną...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...