• Informacje na temat:

    zupa z fasoli czerwonej

Przepisy na temat: zupa z fasoli czerwonej
  • Zupa z czerwonej fasoli

    Składniki: 25 dag czerwonej fasoli 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 łyżki smalcu 1 cebula 2 łyżki mąki 1-2 łyżeczki mielonej papryki przecier pomidorowy 10 dag kwaśnej śmietany 2 proc. 2 ząbki czosnku, chili sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziarna czerwonej fasoli namocz. Najlepiej pozostaw je w naczyniu z wodą na całą noc. Następnego dnia zalej...

  • Zupa meksykańska z fasolą

    Kolejna zupa na niezbyt przyjazną jesienną aurę.

  • Zupa z czerwonej fasoli i soczewicy z tostami z manchego

    Oto francuska zupa cebulowa przekształcona w pełny posiłek!

  • Zupa gulaszowa

    Składniki: 40 dag łopatki wieprzowej cebula 5 ogórków kiszonych puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona papryka 3 łyżki oleju natka pietruszki łyżka koncentratu(...) zupy można dodać pokrojony i podsmażony boczek wędzony, szczyptę ostrej papryki, chilli i odrobinę czuszki. Dzięki temu powstanie ostra zupa węgierska, którą można podawać z chipsami lub razowym...

  • Trzy mniej znane gatunki fasoli

    ...sałatek i na kanapki. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest dobra dla osób, które mają problemy z cukrem. Wietnamska słodka zupa deserowa - szklanka fasoli mung  - 3 łyżki cukru  - szklanka mleka(...)) oraz więcej antyoksydantów od białej. Meksykańskie smarowidło - szklanka czarnej fasoli  - 2 łyżki oleju - cebula - 2 ząbki czosnku - po szczypcie pieprzu cayenne i kuminu  - sól, pieprz - 2 łyżki...

  • Gęsta zupa z włoszczyzną i fasolą

    Składniki: włoszczyzna 20 dag wędzonych żeberek puszka białej fasoli konserwowej 20 dag fasolki szparagowej czerwona papryka 3 ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżki majeranku sól pieprz Przygotowanie: 1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej 1,2 l zimnej wody. Gotuj...

  • Zupa meksykańska

    Rozgrzewająca, sycąca i dodająca energii. Znakomita na jesienne oraz zimowe posiłki.

  • Zupa gulaszowa

    ..., cukier oraz bulion warzywny. Gotuj całość około pół godziny. Umyj i oczyść fasolkę szparagową. Wylej na sitko fasolę z puszki i przelej wodą. Dodaj oba rodzaje fasoli do zupy i gotuj jeszcze chwilę, aż...

  • Zupa gulaszowa z grilowaną papryką

    ...gulaszową. Co potrzebujemy? 300-400 g wołowiny gulaszowej 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera naciowego 2 cebule 2 papryki czerwona puszka fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 1l...

  • Zupa meksykańska

    Cebulę obierz, pokrój i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Artykuły na temat: zupa z fasoli czerwonej
  • Zupa meksykańska

    Skład na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa, 2 cebule, 2 małe puszki koncentratu pomidorowego, puszka czerwonej fasoli, puszka soi, puszka kukurydzy, 2 łyżki majeranku, kostka rosołowa, łyżka ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy, pieprz, sól, 3 ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Dodajemy mięso i rozdrabniamy je widelcem. Obsmażamy i odstawiamy. W dużym...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

    ...właściwości, aby odżywić i ukoić wrażliwą cerę. Woda z fasoli na podrażnioną cerę: 2 garście czerwonej fasoli gotuj ok. 3 min w 2,5 szkl. wody. Odcedź, ostudź. Trzymaj wodę w lodówce. Pij po 1/2 szkl. 2 razy dziennie przez 5 dni. Po tygodniu powtórz. Maseczka regenerująca: 1/2 szkl. białej fasoli mocz przez 1-2 godziny w wodzie. Gotuj 1 godzinę. Odcedź. Rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj 1 łyżkę...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Gęsta zupa z klopsikami

    Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namocz w letniej wodzie. Poczekaj, aż zmięknie, odciśnij ją. Mięso połącz z surowym jajkiem, solą i pieprzem. Dołóż kajzerkę, dokładnie wymieszaj. Z masy ulep kuleczki.  2. Czerwoną fasolę namocz dzień wcześniej. Odlej, po czym wrzuć do garnka z wodą i gotuj około 15 minut.  3. Ziemniaki z marchewką obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do fasoli...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Zupa z chili

    Do bulionu wrzuć listek laurowy, ziele angielskie i mięso. Zagotuj na małym ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy, zmiksowaną z zalewą białą fasolę i odcedzoną...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Zupa meksykańska

    Rozgrzewająca, sycąca i dodająca energii. Znakomita na jesienne oraz zimowe posiłki.

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...