• Informacje na temat:

    zupa z algami

Przepisy na temat: zupa z algami
  • Portugalczycy gustują w smakowym pieczywie

    W portugalskich miastach przybywa minipiekarni oferujących smakowy chleb. Popularnym pieczywem jest chleb na bazie kapusty, dyni oraz pomidorów.

  • Zdrowe tajemnice ukryte w papryce

    ...i uczyniły z niej główny składnik swojej kuchni byli Węgrzy, których gulasz, leczo czy rozgrzewająca zupa rybna nie mogłaby istnieć bez tego warzywa. Jednak cudowne właściwości prozdrowotne papryki zostały...

Artykuły na temat: zupa z algami
  • Jarmuż nie gorszy niż algi

    Chlorofil, który nadaje piękny, zielony kolor koktajlom i sosom jest silnym antyoksydantem.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zimny makaron udon z sosem dipowym dashi

    ...· 2 łyżki sake · 5 małych cukinii · 1 łyżka mąki · 1 łyżka mąki kukurydzianej · 2 łyżki białych nasion sezamu Zupa udon · 200 ml sosu sojowego · 150 ml mirin (słodkie, japońskie wino ryżowe) · 100 ml(...) - na lodzie, który należy przykryć posiekanymi algami nori. W międzyczasie wyjmij plasterki wołowiny z marynaty i owiń nimi cukinię, użyj wykałaczek żeby się nie rozpadły. Zmiksuj dokładnie...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • Kolorowo na talerzu, czyli dieta na lato

    ŚNIADANIE: Serek i pomidory: Twarożek wiejski zjedz z sałatką z dwóch pomarańczowych pomidorów, skropionych oliwą i posypanych szczypiorkiem i suszonymi algami (np. chlorellą). OBIAD: Zupa...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Zawalcz o zdrowe kości

    ​Nazywana cichym zabójcą rozwija się przez lata, nie dając żadnych objawów. Do czasu, aż zaczyna dochodzić do złamań...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Wodorosty - włącz je do diety dla zdrowia i urody

    Wodorosty to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Pomagają zapobiegać rozmaitym chorobom oraz pozytywnie wpływają na wygląd skóry. Choć wydawać się mogą cokolwiek egzotycznym składnikiem diety, z łatwością włączymy je do swojego jadłospisu.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...