• Informacje na temat:

    zupa szczawiowa z

Przepisy na temat: zupa szczawiowa z
  • Zupa szczawiowa z jajkiem

    ...do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Tak przygotowaną zupę szczawiową można podawać także...

  • Szczawiowa z jajkiem

    Nie lubisz szczawiowej? Ten przepis cię do niej przekona!

  • Pora na szczawiową!

    Zupa szczawiowa, tradycyjna, zabielana śmietaną, podana z jajkiem na twardo jest stałym elementem wiosennego menu. Szczaw, ze względu na swój kwaśny smak można dodawać z powodzeniem do sałatek, sosów czy nadzienia pierogów. Hanna Szymanderska w swej książce "Z łąki na talerz" proponuje przepis na zupę pasterską, nieco odmienioną szczawiową. Zupa pasterska Składniki: szklankę...

  • Zupa z pokrzyw - nieoceniona po zimie

    ...zapewnia Agnieszka Maciąg, zupa ta "smakuje jak delikatna zupa szczawiowa, pełna najzdrowszych składników, naprawdę wyśmienita". Czy tak zachęceni, przyniesiemy ze spaceru kilka garści świeżej...

  • Szczawiowa  ze śmietaną

    ..., dodaj do niego szczaw. Poczekaj, aż zupa zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Zagęść mąką wymieszaną z wodą. 2. Jajka gotuj ok. 10 minut w posolonej wodzie. Do...

  • Pomysły na zielone dania

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka potraw, które zdominował kolor zielony. Polan przyrządził m.in. zupę ze świeżego ogórka, szczawiowe kopytka oraz tartę z kiwi i kremem cytrynowym. Zupa z zielonego ogórka 100 g serka mascarpone 300 g świeżych ogórków śmietana 30 proc. rzodkiewka kalarepka limonka koperek cebula...

  • Zupy dobre na wszystko

    ...składników, zupa to wyjątek. Dlaczego? Bo to, co wartościowe, nadal pozostaje w wywarze, który wraz z warzywami ląduje w dziecięcym brzuszku. Tradycyjną jarzynową gotuje się na rosole warzywno-mięsnym(...) skarżących się na ból gardła (np. przy anginie). Zupa krem w wydaniu podstawowym to zwykle zmiksowana jarzynowa. W wersji bardziej wykwintnej zwykle przygotowuje się ją na bazie rosołu. Najpierw podsmaża się...

  • Szczaw – doskonały wybór na wiosnę

    Najpopularniejszą propozycją serwowania szczawiu jest zupa szczawiowa. Nie oznacza to wcale, że szczawiu nie możemy wykorzystać do przygotowania sałatek i kanapek - z powodzeniem zastąpi liście sałaty czy domowego koktajlu owocowo-warzywnego. Warto uruchomić wyobraźnię i śmiało łączyć produkty, które lubimy. Korzystanie z cudzych przepisów niech będzie jedynie inspiracją. Ich odwzorowywanie jest...

  • Jaki jest przepis na tartę ze szczawiem i kozim serem?

    Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" udowodnił, że szczaw może mieć wiele zastosowań. Przygotował takie dania, jak: tarta ze szczawiem i kozim serem,...

Artykuły na temat: zupa szczawiowa z
  • Szczaw to nie tylko zupa szczawiowa

    Szczaw zwykle kojarzy się z niezbyt lubianą - zwłaszcza przez dzieci - zupą. Krem jarmużowo-szczawiowy, sos szczawiowy oraz majonez ze szczawiu, a także szczaw zamiast koperku do zupy ogórkowej - Tomasz Jakubiak podpowiada, jak wykorzystać szczaw.

  • Szczaw gości na naszych stołach zdecydowanie zbyt rzadko. Tymczasem okazuje się, że można przygotować z niego wiele zaskakująco smacznych dań. Fot. 123RF/PicselCzęsto zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny. Niewiele osób wie o tym, że szczaw był...

  • Szczawiowa z jajkiem

    Przygotowanie: Na patelni rozgrzej masło i wrzuć przecier szczawiowy. Dodaj koperek i całość podsmaż, aż odparuje woda. Do garnka z wodą wrzuć opłukane...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zupa z pokrzyw - nieoceniona po zimie

    ...minut. Jak zapewnia Agnieszka Maciąg, zupa ta "smakuje jak delikatna zupa szczawiowa, pełna najzdrowszych składników, naprawdę wyśmienita". Czy tak zachęceni, przyniesiemy ze spaceru kilka garści świeżej...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • 5 sposobów na przesoloną zupę

    ...1. Włóż do garnka  2 średniej wielkości ziemniaki, gotuj je w zupie 10-15 minut i wyjmij. Ziemniak działa jak gąbka, która wyciągnie nadmiar soli. 2. Dodaj do zupy 1-2 surowe białka jaja kurzego. Gdy białko się zetnie, wyjmij je łyżką cedzakową. Twoja zupa znacznie straci na słoności. 3. Wrzuć do potrawy woreczek białego ryżu, gotuj przez 10 minut, wyjmij i ciesz się odzyskanym smakiem dania...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...