• Informacje na temat:

    zupa pasteryzowana

Przepisy na temat: zupa pasteryzowana
  • Zupa piwna „caseata”

    Choć piwo z zamierzchłych czasów całkowicie różniło się od tego, które obecnie znajdziemy na sklepowych półkach, do stworzenia zupy piwnej możemy zastosować zamienniki, które pozwolą nam przygotować zupę bardzo podobną do dawnej caseaty. Jeżeli więc zdecydujemy się na odtworzenie przepisu z XIV wieku, bez obaw możemy użyć piwa pszenicznego, niepasteryzowanego i mętnego.

  • Pomidory z natką i bazylią

    Idealne jako baza do zup i sosów.

  • Botwinka nie tylko w sezonie - zrób w słoiku na zimę

    Kiedy zimą zamarzy nam się odrobina lata, można sięgnąć po słoik z botwinką, który przygotowaliśmy w sezonie. Taka zupa robi się sama, a jej smak przypomni nam lipcowe czy sierpniowe obiady.

  • Karol Okrasa poleca grzyby... kiszone

    Grzyby suszone i marynowane znamy. A grzyby... kiszone? "Jak najbardziej, przygotowujemy je tak, jak kiszone ogórki - słona zalewa z odrobina cebulki w słoiku" - zachęca mistrz kuchni Karol Okrasa.

  • Karol Okrasa poleca grzyby... kiszone

    Grzyby suszone i marynowane znamy. A grzyby... kiszone? "Jak najbardziej, przygotowujemy je tak, jak kiszone ogórki - słona zalewa z odrobina cebulki w słoiku" - zachęca mistrz kuchni Karol Okrasa.

  • Kuchenne abc na listopad

    Rozgrzewające przepisy.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    .... 3. Taka konfitura doskonale nadaje się do ciast, naleśników lub pysznych rogalików z ciasta francuskiego! Zupa dyniowa z suszonymi morelami i pestkami dyni Składniki: 500 g dyni garść...

  • UNIKALNE ROZWIĄZANIE OD ŁOWICZA – SPRAWDŹ, JAK ŁATWO TERAZ WYCISNĄĆ POMIDOORA!

    Pomidorowa zupa "jak u mamy", aromatyczny sos do makaronu na romantyczną kolację we dwoje, pożywne leczo na co dzień, szybki dip albo salsa do przekąsek, gdy wpadają goście... Pomidorowe dania towarzyszą nam w kuchni często i przy wielu okazjach. Przywołują  ciepłe wspomnienia z dzieciństwa - np. wakacji u babci czy rodzinnych obiadów, jak też z ostatnich, szalonych imprez ze znajomymi. Aromat...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...zbyt kwaśny: Zupę możesz uratować, dodając odrobinę cukru i większą ilość śmietany. Gdy to nie pomoże, dosyp szczyptę sody oczyszczonej. Przesolona zupa: Jeśli żurek okazuje się zbyt słony, wrzuć...

  • Czas na leśne owoce

    Dojrzewające w letnim słońcu, w ciszy leśnych zakątków, są apetycznym źródłem witamin i minerałów. Jedyną ich wadą – a jednocześnie jedną z wielu zalet – jest delikatność.

Artykuły na temat: zupa pasteryzowana
  • Jogurt dla każdego

    Jogurt jest napojem fermentowanym, powstałym na bazie pasteryzowanego mleka zakwaszonego specjalnymi szczepami bakterii. Ten dodatek do diety można zrobić samodzielnie w domu, albo skorzystać z bogatej oferty dostępnych w sklepach. Warto jednak przeanalizować jego skład.

  • Marynowany czosnek z ziołami

    Wygląda niepozornie, ale jest prawdziwym pogromcą infekcji. Młody czosnek ma też wspaniałe walory smakowe. Warto go marynować oraz dodawać na przykład do zup i makaronów.

  • Jogurt w codziennej diecie

    Jogurt jest napojem fermentowanym, powstałym na bazie pasteryzowanego mleka zakwaszonego specjalnymi szczepami bakterii. Ten dodatek do diety można zrobić samodzielnie w domu, albo skorzystać z bogatej oferty dostępnych w sklepach. Warto jednak przeanalizować jego skład.

  • Ulotne chwile

    Jeśli zapytasz swoje dziecko, co zapamiętało z dzieciństwa powie: „kiedy gotowałam z Tobą zupę z dyni”, „kiedy pojechaliśmy tylko z tatą pod namiot”. Najważniejsze było RAZEM...

  • Zrób sama domową wegetę

    ​Kupne mieszanki oprócz suszonej włoszczyzny zawierają glutaminian sodu, skrobię kukurydzianą i cukier. Zdrowsza będzie wersja przygotowana w domu.

  • Przechowasz dłużej

    Zapasy nie mieszczą się w lodówce? Nie wszystkie musisz tam umieszczać. Niektóre produkty dobrze przechowają się w mieszkaniu, pod warunkiem że odpowiednio je zabezpieczysz.

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie i dodają energii podczas mroźnych, zimowych dni. Dlatego warto szukać sposobów, dzięki którym możemy jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Sięgając po soki oraz przetwory,...

  • Pomidory na zimę - jak je przechować

    Dojrzałe w słońcu i przetworzone latem są bardziej wartościowe od szklarniowych.

  • Życiu ze zgagą powiedz nie

    Palenie w przełyku to żadna przyjemność. Ale zanim zaczniesz nadużywać tabletek, spróbuj się ratować tym, co dała natura.

  • Pomidory w każdej postaci

    Świeże czy przetworzone – są pyszne w każdej postaci.