• Informacje na temat:

    zupa minestrone przepis krótki

Przepisy na temat: zupa minestrone przepis krótki
  • Zupy z kaszą

    ...wykorzystaj np. do farszu na pierogi albo pokrój i dodaj do zupy. Minestrone z kaszą perłową Sposób przygotowania 1. Mięso mielone wyrób z płatkami i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. Z masy uformuj małe pulpeciki. Włóż je do lodówki. Kaszę opłucz na sitku, osącz. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, umyj i pokrój na kawałeczki.  2. Bulion...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa minestrone"

  • Wypróbowany przepis na "Zupa minestrone"

  • Wypróbowany przepis na "Zupa minestrone"

  • Sprawdzony przepis na "Zupa minestrone"

  • Sprawdzony przepis na "Minestrone"

  • Kuchnia włoska. Minestrone przyrządza się w całych Włoszech. Najbardziej znane jest minestrone po genueńsku, które podaje się z ekstra dużą porcją gotowanych warzyw i ziołowym pesto. Te ziołową pastę można zamiast ziół i czosnku dodać również do tej w/w zupy. W Toskanii do minestrone dodaje się gotowaną, białą fasolę i grzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o...

  • Znana na całym świecie włoska zupa.

  • Pyszna! rozgrzewająca.. nic więcej nie powiem :)

Artykuły na temat: zupa minestrone przepis krótki
  • Dieta zupowa - najłatwiejsza pod słońcem

    Pamiętasz słynną dietę kapuścianą? Przepis na nią wciąż można znaleźć w internecie. Był to sposób na szybkie schudnięcie w ciągu tygodnia. Zgubione kilogramy wracały z nawiązką, gdy zaczynałyśmy jeść(...) dieta daje ci wybór i dużą swobodę. Zupy podstawą menu Możesz jeść je pięć razy dziennie albo zaplanować tylko na dwa posiłki - zależnie od tego, jak szybko chcesz chudnąć. Ważne, aby zupa była...

  • Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Fot. 123RF/Picsel Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże...

  • Obiad po włosku

    Warzywna zupa "minestrone" Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 35 dag porów, 30 dag selera naciowego, 40 dag marchewki, 50 dag ziemniaków, 2 kiełbaski, pieprz, 1 łyżka oliwy, sól, 2 łyżki(...) szynki w plasterkach, sól, pieprz, bazylia 1. Makaron spaghetti ugotować w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać. Listki bazylii drobno posiekać (kilka odłożyć do dekoracji...

  • Szczaw gości na naszych stołach zdecydowanie zbyt rzadko. Tymczasem okazuje się, że można przygotować z niego wiele zaskakująco smacznych dań. Fot. 123RF/PicselCzęsto zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny. Niewiele osób wie o tym, że szczaw był...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw....

  • Tajemniczy – bo pijał go James Bond, mocny – czego wyjaśniać nie trzeba, elegancki – bo z oliwką i seksowny – bo w smukłym kieliszku. Koktajl z klasą i historią. Albo historiami… Fot. 123RF/Picsel Początki martini są niejasne... Oczywistym skojarzeniem jest nazwa najsłynniejszego wermutu - wzmocnionego wina, z ziołowymi aromatami, czyli Martini & Rossi produkowanego od 1863 roku. Jest trop nowojorski, prowadzący do hotelu Knickerboker i barmana Martini di Arma di Taggia, włoskiego imigranta,...

  • Kiedy temperatury spadają poniżej zera, chętnie sięgamy po zupy, które rozgrzewają i sycą. Takie dania nie muszą być nudne i doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera. Oto najciekawsze z ich propozycji. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Fot. 123RF/Picsel Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię...

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...