• Informacje na temat:

    zupa kuchnia arabska

Przepisy na temat: zupa kuchnia arabska
  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane od ponad dwóch tysięcy lat).

  • Karnawał w klimacie orientu!

    Każdy, kto organizuje imprezę karnawałową chce, aby była ona wyjątkowo udana. Przyjęcie na długo pozostanie we wspomnieniach uczestników, jeżeli zaplanujemy spotkanie w klimacie orientu. Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski to pyszne i proste w przygotowaniu menu, dlatego bez problemu wykonamy...

  • Kuskus: Czym naprawdę jest?

    W tradycji muzułmańskiej jest przede wszystkim symbolem, a dopiero później produktem odżywczym. To on gra pierwsze skrzypce na uroczystościach rodzinnych jako atrybut szczęścia i dostatku. Kuskus coraz częściej gości na polskich stołach. Dlaczego warto się nim zainteresować?

  • ​Właściwość bobu są nie do przecenienia

    ...go przyrządzić? Egipcjanie gotują nadal medamis, czyli bób duszony, kuchnia arabska oferuje falafele - kulki z mielonego grochu, ciecierzycy lub bobu. A w niektórych regionach Włoch piecze się...

  • Skarby ze strączka

    Niektóre z nich znamy dobrze, inne tylko ze słyszenia. Sprawdź, które rośliny strączkowe mają wstęp na talerzyk małego dziecka i dlaczego warto, by się na nim znalazły.

Artykuły na temat: zupa kuchnia arabska
  • Kuchnia Maroka

    Kuchnia Maroka jest uważana za najciekawszą i najbardziej aromatyczną spośród wszystkich arabskich tradycji kulinarnych. Kuchnia marokańska powstała w wyniku kontaktów i wymian kulturowych Maroka z innymi krajami... Co sprawia, że potrawy przyrządzane przez Marokańczyków są źródłem tak wielu inspiracji? Przede wszystkim fakt, że kraj ten już w dawnych czasach wywierał bardzo duży wpływ na...

  • Frikeh - z czym to się je?

    Frikeh - pod tą egzotycznie brzmiącą nazwą, kryje się kasza uzyskiwana z zielonej pszenicy. Jest szczególnie ceniona w kuchni krajów arabskich, a ze względu na liczne właściwości odżywcze docenią ją również propagatorzy zdrowego stylu życia.

  • Jerozolima. Książka kucharska

    ..., a nawet kuchni gruzińskiej. To książka, którą można czytać do poduszki, nieporównywalna z żadną encyklopedią skarbnica wiedzy przekazanej tak lekko, jak lekko smakuje żydowska (albo arabska) siekana...

  • Zmysłowe granaty

    ​Granaty to chyba jedne z najpiękniejszych owoców, jakie mogą pojawić się w naszej kuchni. I choć są dziś coraz łatwiej dostępne, to wiele osób boi się po nie sięgnąć. A przecież by pozbyć się pestek, wystarczy przekroić granat na pół i łyżeczką wyjąć nasiona. Wspaniale smakują w połączeniu ze słodkimi deserami i wytrawnymi daniami.

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    ...zjada kurczaka w zielonej masali. Ale jej największą miłością jest kuchnia tajska. - Znajomy przywiózł mi z wycieczki przyprawy. Olśniło mnie, że tych smaków szukałam całe życie. Ale prawdziwym cudem(...) mamy ambicje wypróbowywać nawet skomplikowane przepisy w domu. Ponieważ wyjątkowo przypadła nam do gustu kuchnia japońska (miłość do niej deklaruje co czwarty Polak), a cena sushi jest bardzo wysoka...

  • cranachan

    ...i polozenie geograficzne. Pogoda dlatego ze klimat jest dosc surowy, zimno, wietrznie i pochmurno. No i jest to teren gorzysty. Laczac wszystko razem, kuchnia musi byc krzepiaca, rozgrzewajaca, dosc(...) ulubiona przez tubylcow zupa z soczewicy, czy barszcz warzywno-fasolowy. Duzo uzywa sie ziemniakow (najlepiej pieczonych w piekarniku, specjalnej duzej odmiany, podawany ze startym serem lub tunczykiem...

  • Księga smaków: Mięta

    ...listkami mięty. Zupa groszkowo-miętowa Subtelna, ale i sycąca, kwintesencja lata i prostoty w kuchni. Użyj groszku świeżego lub mrożonego. Cebulę i obrane ziemniaki pokrój. Miętę opłucz, listki...

  • Trendy na 2018 rok, które warto znać

    Koniec roku to dobry moment, by rozstać się z tym, co przejrzałe i spojrzeć świeżym okiem w przyszłość. Z nowymi inspiracjami spieszą projektanci i trendsetterzy, którzy już wiedzą, co będzie rządziło gustami ludzi na całym świecie w nadchodzącym roku. Być może wybierzesz coś ekstra dla siebie?

  • Orzechy włoskie – właściwości lecznicze ze smakiem

    ...ciast. Doskonale sprawdzi się również np. zupa z orzechów włoskich czy sałatka z kozim serem i orzechami. [1] Badanie zostało przeprowadzone w Holandii, a obserwacje trwały nieprzerwanie od...

  • Fuczki, mace braj i uszy słonia: Jajko niejedno ma imię

    .... Przepis zaczerpnęłyśmy z książki "Zupa z granatów" Marshy Mehran. Opowiada ona o siostrach z Iranu, które otwierają restaurację w Irlandii. Te uszy słonia są dla nas wskazówką, że należy szukać inspiracji...