• Informacje na temat:

    zupa krem z białej kapusty

Przepisy na temat: zupa krem z białej kapusty
  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    ...brukselka, która była traumą z dzieciństwa - podobnie jak brokuły albo szpinak - jest jadalna, a nawet super smaczna. Na pewno znasz zupę krem z gruszki i pietruszki. Zdarza ci się w ogóle łączyć...

  • Zupa dla leniwych.

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    ...doskonały. Sądzę, że nie należy go niczym wzbogacać, choć czytelnik na pewno znajdzie przepisy zalecające użycie tymianku, liścia laurowego, a nawet pieczarek, albo białej cebuli. Wiejska zupa z boczkiem(...) homogenizowany i śmietanę, wsypać cukier, kaszę mannę i sól. Energicznie wymieszać składniki do uzyskania kremu. Na posypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno i boki formy. Na spód...

  • Zazwyczaj jak zostaje mi kawałek białej kapusty, robię taką swojską, prostą zupę.

  • Aromatyczna, lekka i pożywna...bezmięsna propozycja na przepyszną zupę.

  • Młoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:)

  • Aksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima.

  • Zupy, tym bardziej te kremowe od jakiegoś, dłuższego, czasu królują w naszej kuchni. Bez zbędnych dodatków, sam smak warzyw

  • Robiąc gołąbki zostało nam trochę młodej kapusty ,do tego zamrożone żeberka. Musimy przyznać ,że wyszło bardzo pysznie.

  • Zupa jest niskokaloryczna. Ma dużą dawkę witamin i składników mineralnych. Na dodatek jest smaczna i sycąca. Warto ją wprowadzić do codziennego jadłospisu.

Artykuły na temat: zupa krem z białej kapusty
  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...i będzie wyglądała, jakbyś ją zblanszowała. Zupa krem z kapusty, w sam raz na jesień Może przygotujesz pyszną zupę z kapusty? Do gotującego się rosołu drobiowego włóż ćwierć główki białej kapusty(...) i poszatkowane liście dodaje się do zupy grochowej. Kapustę można zasmażać, a jej liśćmi owijać inne, np. mięsne potrawy. Walory zdrowotne kapusty Kapusta skrywa w sobie duże ilości składników...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • O zupach i cudach

    .... Zupa-krem to sposób na pogodzenie tych przeciwieństw. W kuchni polskiej występuje rzadko i chciałoby się powiedzieć: chwała naszej kuchni za to. Ale kiedy nastrój nie sprzyja żurkowi ani flaczkom(...). 2. Rozsmarowujemy na grzankach żytniego chleba. Zupa z białej fasoli To zupa całoroczna, jednak wczesną jesienią lepiej przyrządzać ją ze świeżej, a nie suszonej fasoli. Również pieczarki można wówczas zastąpić...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Zaparcia -  pokonaj je naturalnie

    ...mieć zaparć, jedz codziennie miseczkę kiszonej kapusty lub pij szklankę soku na czczo albo wieczorem po kolacji. Sama przygotuj taki sok. Rozdrobnij kapustę w blenderze, zalej wodą (na szklankę kapusty  2 szklanki wody) i dodaj pół łyżeczki soli. Odstaw na 3 doby. Przecedź i przechowuj w lodówce. Pamiętaj o błonniku Bez niego nie uporasz się z problemem. Nie przesadzaj jednak z ilością, bo...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Co jeść, aby wzmocnić włosy i paznokcie

    .... Obiad Krem z brokułów, łosoś pieczony z cytryną, kasza gryczana, surówka z czerwonej kapusty, sok pomarańczowy. Albo zupa jarzynowa na wywarze z warzyw, szaszłyki z piersi z kurczaka, cebuli i papryki, brązowy ryż, surówka z białej kapusty i marchewki, sok z aronii. Podwieczorek Sałatka owocowa z pomarańczy, winogron, truskawek, borówek i kiwi z dodatkiem jogurtu naturalnego, woda...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...