• Informacje na temat:

    zupa krem grzybowa z suszonych grzybów

Przepisy na temat: zupa krem grzybowa z suszonych grzybów
  • Krem borowikowy ze śmietaną

    Propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle: jest gęsta, aromatyczna i bardzo smaczna. Przygotujesz ją na bazie suszonych i mrożonych grzybów.

Artykuły na temat: zupa krem grzybowa z suszonych grzybów
  • O zupach i cudach

    .... Zupa-krem to sposób na pogodzenie tych przeciwieństw. W kuchni polskiej występuje rzadko i chciałoby się powiedzieć: chwała naszej kuchni za to. Ale kiedy nastrój nie sprzyja żurkowi ani flaczkom(...) przybieramy pociętą w paski czerwoną bazylią. Zupa z grzybów leśnych i fasoli azuki Ta mała fasolka rodem z Japonii ma bardziej skoncentrowany smak niż biała, europejska. Dobór grzybów jest dowolny...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Smaki lata: złote kurki

    ...lasagne pokryte beszamelem i resztą sera. l Lasagne zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 170 st. C. Zupa-krem z kurek Składniki na 4 porcje: kostka bulionu grzybowego, kostka(...)Najpopularniejszą potrawą z kurkami jest jajecznica na maśle z dużą ilością tych właśnie grzybów. Chętnie jadamy je także ze śmietaną, jako dodatek do makaronu. Warto sięgać po kurki, bo są niezwykle...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Święta w wersji light

    Oszczędzasz 50 kcal! ZUPA GRZYBOWA Trochę kalorii zaoszczędzisz, jeżeli do zupy nie dodasz śmietany: Porcja zupy grzybowej zabielanej śmietaną (300g) - 140 kcal Porcja zupy grzybowej niezabielanej (300g(...) krem. Szykując świąteczny stół postaraj się by znalazło się na nim jak najwięcej warzyw. Możesz podać na półmiskach kawałki ogórka, papryki, rzodkiewek, a obok w miseczce sosy przygotowane na bazie...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Niewiele dań uzależnia tak jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych – od tych najprostszych do najbardziej złożonych – możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i w najmodniejszym w Los Angeles. Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak - od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby - i gładką powierzchnię z widocznymi okami. W głębokiej misce leżą zwinięte...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...