• Informacje na temat:

    zupa kiszona kapusta boczek

Przepisy na temat: zupa kiszona kapusta boczek
  • Zupa myśliwego

    ...1. Dziczyznę, boczek i kiełbasę kroimy, oprószamy przyprawą i smażymy na smalcu na niewielkim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 2. Podsmażone mięso zalewamy 1.5 l wody i gotujemy pod przykryciem.  3. Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy drobno, dodajemy do gotującego się mięsa. Razem powinny gotować się jeszcze ok. 40 minut. 4. Do zupy dodajemy grzybki, czosnek, koncentrat...

  • Zupa myśliwego

    ...1. Dziczyznę, boczek i kiełbasę kroimy, oprószamy przyprawą i smażymy na smalcu na niewielkim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 2. Podsmażone mięso zalewamy 1.5 l wody i gotujemy pod przykryciem.  3. Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy drobno, dodajemy do gotującego się mięsa. Razem powinny gotować się jeszcze ok. 40 minut. 4. Do zupy dodajemy grzybki, czosnek, koncentrat...

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    ..., gotuj kolejne 10 minut. Boczek pokrój w kosteczkę. Gałązki majeranku opłucz, osusz. Na patelni mocno rozgrzej pozostały olej, wrzuć kostki boczku, mieszając wysmaż go na chrupko. Oprósz mąką, zasmaż...

  • Najlepszy na jesień

    ...ogniu. Po tym czasie do garnka wrzuć podgotowane ziemniaki. Wymieszaj i gotuj już tylko 10 minut. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni mocno rozgrzej olej, wrzuć boczek, wysmaż go na chrupko. Oprósz mąką...

  • Aromatyczne kapuśniaki

    ...odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Dobrej jakości kapusta kiszona powinna być biała bez wyczuwalnej woni octu.(...) z powierzchni ziarenek. Kwaśnica z ogórkami Sposób przygotowania: 1. Włoszczyznę umyj, obierz, opłucz i grubo pokrój. W garnku rozgrzej olej  i zarumień pokrojony w kostkę boczek, pociętą...

  • Kapuśniak z pomidorami

    ...pieprzu. Gdy mięso zmięknie, dorzuć starte na grubych oczkach warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotuj ok. 10 minut. Boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Na wytopionym tłuszczyku zeszklij...

  • Kapuśniak

    ...laurowy, - ziele angielskie Przygotowanie: Boczek pokroić na małą kosteczkę, kapustę lekko wycisnąć z soku (sok zachować, gdyby zupa była za mało kwaśna, można go dolać do smaku). Cebulę posiekać(...) i gotować dalsze 20-30 minut. Jeśli zostały warzywa z gotowania wywaru można je pokroić lub zetrzeć i dodać do zupy. W tym samym czasie przesmażyć na rozgrzanym maśle cebulę i boczek, oprószyć mąką...

  • Kapuśniak z wkładką

    Pożywna i smaczna zupa.

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    ..., zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min., do miękkości. 2. W czasie, gdy kapusta się gotuje, zabieramy się za boczek - kroimy go i podsmażamy na patelni, wytapiając tłuszcz(...) myśliwską w kosteczkę, podobnie jak cebulę i boczek. Ząbek czosnku obieramy, oczyszczamy, rozgniatamy. 6. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy cebulę i kiełbasę...

  • Przysmaki zza wschodniej granicy

    Solanka Zupa solanka uchodzi za tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ale jest też obecna na ukraińskich i białoruskich stołach. Warto spróbować jej wyrazistego, słono-kwaśnego smaku, według naszego przepisu (uwzględniającego oliwki i cienkie kabanosy) - w wersji nieco unowocześnionej. 1. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w kostkę, a kabanoski w cienkie paseczki. Podsmażamy krótko na suchej...

Artykuły na temat: zupa kiszona kapusta boczek
  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ....  Drugie śniadanie  Koktajl na kefirze z mrożonymi truskawkami, szpinakiem, bananem i cynamonem. Albo: pięć biszkoptów, kisiel malinowy, herbatka z rozmarynem i jabłkiem. Obiad Zupa marchewkowa zabielana jogurtem z gałką muszkatołową, indyk pieczony, ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej i jabłka, kompot. Albo: zupa-krem z buraków z natką pietruszki, halibut pieczony w papilocie, kasza...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Kapuśniak słodko-kwaśny

    Lubisz tradycyjny kapuśniak? Dodaj boczek lub wędzone kości. Albo dopraw wędzoną papryką, świetnie imituje smak i zapach wędzonki!

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Kapuśniak

    Składniki 2 łyżki masła 1,5 l wywaru wołowego 4 ziemniaki ziele angielskie sól pieprz 15 dag wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki mąki 40 dag kiszonej kapusty liść laurowy Boczek pokroić w małą kosteczkę, kapustę lekko wycisnąć z soku (sok zachować, gdyby zupa była za mało kwaśna, można go dolać do smaku). Cebulę posiekać, ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę.  Do...

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...