• Informacje na temat:

    zupa kapuśniak z mlodej kapusty

Przepisy na temat: zupa kapuśniak z mlodej kapusty
  • Parzybroda z młodą kapustą

    Wiosenny kapuśniak z pomidorami.

  • Lekka,mało kaloryczna,pożywna zupa z młodych warzyw.

  • Kapuśniak z wkładką

    Składniki dla 4 osób: Zupa: mała główka młodej kapusty młoda włoszczyzna 2 cebule łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pierś z kurczaka łyżka soku z cytryny gałązki czerwonej bazylii sól pieprz Marynata: pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki oleju ząbek czosnku sól  pieprz Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj...

  • Z młodej kapusty zupa gotuję się o wiele szybciej.

  • Dziś na obiad zupkę ugotowałam ponieważ małą kapustkę w Biedronce dostałam. Teraz puki nie ma swojej trzeba swój głód zaspokoić kapustką kupną lecz wszystko inne w zupie mam swoje z działki ( mrożone ). Zupka wyszła smaczna, kolorowa do zjedzenia już gotowa. Uwielbiam zupy nawet bardziej niż drugie dania, ponieważ bardziej się najadam jak to powiedzieć ? Po prostu jestem zupo - maniaczką.

  • Kaloryczna zupa dla ciężko pracujących.

  • Kapuśniak z młodej kiszonej kapusty ugotowany na boczku wędzonym i kiełbasie śląskiej, nawet latem smakuje. Polecam.

  • Nareszcie pojawiły się nowalijki! Nie mogłam się już doczekać na świeże warzywa prosto z targu. Dzisiaj na Kleparzu udało mi się zakupić młodą kapustę, ziemniaczki, botwinkę i koperek. Z kapusty zdecydowałam się przyrządzić kapuśniak, za którym bardzo się stęskniłam. Zaraz po powrocie do domu, ruszyłam do kuchni, aby go przyrządzić. Wyszło pysznie! ;)

  • Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

  • Dziś podam wam przepis na zupę kapuśniak jaką nam mama gotowała jeszcze wtedy gdy mogła hodować swoje świnki, a mianowicie kapuśniak na skórach wieprzowych. Wiem że zaraz mnie ocenicie że taka zupa to fuj, ble a nawet inne komentarze. Nie martwię się tym ja tak byłam wychowana w biedzie aby się najeść i nie chodzić głodnym, mój mąż również uwielbia skóry wieprzowe więc chętnie wracam do wspomnień z dzieciństwa co do gotowania.

Artykuły na temat: zupa kapuśniak z mlodej kapusty
  • Kapuśniak z młodej kapusty

    Kapusta biała, kapusta włoska – do wyboru, do koloru. Dla mnie najważniejsza jest jednak konsystencja kapusty. Lekko blanszowana, chrupka – taki kapuśniak mogłabym jeść codziennie. Przygotujcie tę zupę w zaciszu domowym i dodajcie do niej pomidory, koper i dużą ilość pietruszki. Tradycyjny kapuśniak jest dość ciężkostrawny, głównie ze względu na bogactwo mięsnych dodatków. Natomiast moja...

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • Trzy kapuśniaki

    Zupa z kapusty na trzy sposoby - łagodny warzywny kapuśniak, aromatyczna kwaśnica na wędzonce i zupa z młodej kapusty. Wybierz swoją ulubioną.

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...? Jaki smak kojarzy się pani z dzieciństwem? - Jajecznica z cebulą. W PRL-u nie jadało się jajecznicy z boczkiem czy kiełbasą, bo ich po prostu nie było. Kapuśniak mojego taty, genialny. Kapusta...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

Wideo na temat: zupa kapuśniak z mlodej kapusty
  • Przepis na kapuśniak z frankfurterkami

    Kapuśniak to jedna z najprostszych i najzdrowszych zup kuchni polskiej. Jej wyjątkowy smak - intensywny, lekko pikantny i kwaśny, z dodatkiem mocnego mięsnego wywaru - na długo pozostaje na podniebieniu! Kapuśniak z młodej kapusty nie wymaga specjalnych przygotowań - wystarczy parę godzin, by cieszyć się tą wyborną zupą. U nas prosty przepis na kapuśniak, którego smak urozmaicą frankfurterki