• Informacje na temat:

    zupa kapuśniak

Przepisy na temat: zupa kapuśniak
  • Słodki kapuśniak

    Słodka wersja kapuśniaka idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory. Zupa jest wprawdzie łagodniejsza, ale też bardzo sycąca.

  • Dobra syta przykwaskowa zupa. W sam raz na zimę:))

  • Kapuśniak

    Boczek pokroić w małą kosteczkę, kapustę lekko wycisnąć z soku (sok zachować, gdyby zupa była za mało kwaśna, można go dolać do smaku). Cebulę posiekać, ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pokrojone ziemniaki, gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać kapustę i gotować dalsze 20-30 minut. Jeśli zostały...

  • Dziś podam wam przepis na zupę kapuśniak jaką nam mama gotowała jeszcze wtedy gdy mogła hodować swoje świnki, a mianowicie kapuśniak na skórach wieprzowych. Wiem że zaraz mnie ocenicie że taka zupa to fuj, ble a nawet inne komentarze. Nie martwię się tym ja tak byłam wychowana w biedzie aby się najeść i nie chodzić głodnym, mój mąż również uwielbia skóry wieprzowe więc chętnie wracam do wspomnień z dzieciństwa co do gotowania.

  • Kapuśniak

    Kapuśniak na żeberkach będzie wyjątkowo pysznym i sycącym daniem.

  • Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

  • Kapuśniak z wkładką

    Składniki dla 4 osób: Zupa: mała główka młodej kapusty młoda włoszczyzna 2 cebule łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pierś z kurczaka łyżka soku z cytryny gałązki czerwonej bazylii sól pieprz Marynata: pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki oleju ząbek czosnku sól  pieprz Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj...

  • Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca, pełna witamin i smaku.

  • Tradycyjny kapuśniak

    Nasz organizm wciąż potrzebuje dodatkowych źródeł witamin. Kapuśniak może być rozwiązaniem.

  • Super zupa.

Artykuły na temat: zupa kapuśniak
  • Kapuśniak

    Polecamy pyszny kapuśniak...

  • Kapuśniak z młodej kapusty

    Kapusta biała, kapusta włoska – do wyboru, do koloru. Dla mnie najważniejsza jest jednak konsystencja kapusty. Lekko blanszowana, chrupka – taki kapuśniak mogłabym jeść codziennie. Przygotujcie tę zupę w zaciszu domowym i dodajcie do niej pomidory, koper i dużą ilość pietruszki. Tradycyjny kapuśniak jest dość ciężkostrawny, głównie ze względu na bogactwo mięsnych dodatków. Natomiast moja...

  • Zupa ogórkowa

    Nic tak nie rozgrzewa, jak talerz gorącej zupy. Odpowiednio gęsta może zastąpić drugie danie. Polecamy ogórkową i kapuśniak!

  • Tradycyjny kapuśniak

    Nasz organizm wciąż potrzebuje dodatkowych źródeł witamin. Kapuśniak może być rozwiązaniem.

  • Kapuśniak słodko-kwaśny

    Lubisz tradycyjny kapuśniak? Dodaj boczek lub wędzone kości. Albo dopraw wędzoną papryką, świetnie imituje smak i zapach wędzonki!

  • Zupa nad zupami

    ...dobrze. Zupa to szybkie danie, może stać w lodówce wiele dni, a kapuśniak, żurek czy barszcz czerwony smakują nawet lepiej na drugi dzień. Rozgrzewa nasz organizm w zimne dni, ale i chłodzi (nie zapominajmy o chłodnikach i zupach owocowych!) w upał. Może być potrawą jednogarnkową, jeśli są w niej węglowodany złożone - makaron pełnoziarnisty, kasza czy brązowy ryż, oraz białko - sztuka chudego...

  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • Kremowy kapuśniak z pierożkami

    Udekorujmy bazylią i posypmy pieprzem.

  • Kapuśniak z kiełbaską

    ...kolejne 10 minut. 3. Na oleju obsmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę. Oprószyć mąką, zamieszać. Powstałą w ten sposób zasmażką zagęścić zupę. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Nasza rada Kapuśniak...

  • Kapuśniak na żeberkach

    Przygotowanie: Kapustę pokrój na krótsze wstęgi.Gdyby była bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać. Ziemniaki pokrój w kostkę,a pozostałe warzywa w półplasterki....

Wideo na temat: zupa kapuśniak
  • Przepis na kapuśniak z frankfurterkami

    Kapuśniak to jedna z najprostszych i najzdrowszych zup kuchni polskiej. Jej wyjątkowy smak - intensywny, lekko pikantny i kwaśny, z dodatkiem mocnego mięsnego wywaru - na długo pozostaje na podniebieniu! Kapuśniak z młodej kapusty nie wymaga specjalnych przygotowań - wystarczy parę godzin, by cieszyć się tą wyborną zupą. U nas prosty przepis na kapuśniak, którego smak urozmaicą frankfurterki