• Informacje na temat:

    zupa jarzynowa ze szpinakiem mrożonym

Przepisy na temat: zupa jarzynowa ze szpinakiem mrożonym
Artykuły na temat: zupa jarzynowa ze szpinakiem mrożonym
  • Jesz przez 8 godzin, pościsz przez pozostałe 16

    ...z duszonej cukinii, papryki, cebuli, pomidora i czerwonej fasoli. Jarzynowa z klopsikami: Zupa ugotowana na porcji włoszczyzny, z kalafiorem i ziemniakami, z kilkoma klopsikami (drobiowe mięso, cebula, marchewka, jajko, bułka tarta). Gdy jadasz 4 posiłki Omlet z szynką i ze szpinakiem: Zrobiony z dwóch jajek, z dodatkiem zblanszowanego szpinaku i dwoma plasterkami szynki. Deser jogurtowy...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Obiad dla jarosza

    ...nadziewamy szpinakiem, podajemy posypane dymką lub szczypiorkiem. Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 399 kalorii Zupa ziemniaczana z kaszą Składniki: 5 dag kaszy jęczmiennej, 40 dag ziemniaków(...) szpinakiem Składniki: 15 dag płatków owsianych, 300 ml mleka, 1 jasna bułeczka kajzerka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 3 garście szpinaku świeżego lub opakowanie mrożonego...

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    .... Surówka z cykorii i jabłka, doprawiona sosem jogurtowo-ziołowym. II Śniadanie: Filiżanka maślanki, zmiksowana z zielonym ogórkiem i łyżką siekanej natki pietruszki. Obiad: Zupa jarzynowa, 6 łyżek(...) pomidorowy, wymieszany z łyżeczką zarodków pszennych i kroplą sosu Tabasco. Obiad: Zupa krem z dyni, z dodatkiem łyżki jogurtu naturalnego i pestek dyni. Pieczony w folii łosoś, makaron razowy...

  • Szczaw gości na naszych stołach zdecydowanie zbyt rzadko. Tymczasem okazuje się, że można przygotować z niego wiele zaskakująco smacznych dań. Fot. 123RF/PicselCzęsto zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny. Niewiele osób wie o tym, że szczaw był...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...