• Informacje na temat:

    zupa grzyby

Przepisy na temat: zupa grzyby
  • Chodź na grzyby!

    A potem delektuj się przy stole. Grzybowa tarta czy risotto nie mają sobie równych, a zupa z borowików to po prostu crème de la crème!

  • Rozgrzewająca zupa

    Sposób przygotowania 1. Do 3 szklanek wody dodaj skrzydełka i pokrojoną pierś kurczaka. Gotuj 30 minut.  2. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, suszone grzyby i zmiażdżony ząbek czosnku.  3. Zupę gotuj 30 minut, dodaj sól i pieprz. Przed podaniem wyjmij z niej seler, pietruszkę i listki laurowe. Posyp natką pietruszki lub siekanym...

  • Zupa borowikowa

    Sposób przygotowania 1. Cebule i selera posiekaj, przesmaż na 3 łyżkach masła. Dodaj rozmrożone grzyby. Duś 10 min. Wlej bulion. Dodaj suszone grzyby i liść laurowy. Gotuj 30 min.  2. Kremówkę wymieszaj z 2 łyżkami mąki, zapraw zupę. Wkrusz ser. Gotuj do rozpuszczenia. Zupę dopraw solą i pieprzem, udekoruj ziołami.

  • Szybka zupa borowikowa

    Sposób przygotowania Grzyby oczyść, obierz i pokrój na kawałki. Cebule obierz i posiekaj. Podsmaż na maśle z oliwą cebule i dodaj grzyby. Bulion zagotuj i trzymaj na małym ogniu. Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione ziarna ziela angielskiego i liście alurowe, wlej bulion, całość zagotuj. Odstaw garnek i wlej śmietankę. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką...

  • Wietnamska zupa Pho

    Przygotowanie Na kilka godzin przed gotowaniem zupy zalej wrzątkiem grzyby shitake, niech napęcznieją. Uyj i osusz mięso. Pokrój je w cienkie plasterki. Cebule w łupinach opal nad gazem, przełóż do garnka. Na suchej patelni upraż goździki, anyż i połamane laski cynamonu. Przełóż do cebuli. Zalej to wodą (ok. 2,5 l) i wstaw do gotowania. Podpiecz obraną włoszczyznę w piekarniku, aż się dobrze...

  • Zupa krem z kurek i czosnku

    Sezon na grzyby trwa. Przygotuj z nich pyszną i aromatyczną zupę...

  • Kiedy podawać dzieciom grzyby?

    ...​Gdy tylko rozpoczyna się sezon na grzyby, pojawiają się pytania czy można je podawać dzieciom. Te ciężkostrawne dary lasu nie powinny się pojawić w diecie maluchów przed siódmym rokiem życia. Niektórzy mówią, że nawet przed pełnoletnością.

  • Zupa grzybowa z orzechami pinii

    Zupa grzybowa, to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw, która króluje od wieków na polskich stołach. W zależności od regionu ulega różnym modyfikacjom: może być bardziej słodka lub kwaśna, ale za każdym razem jej podstawą są najlepsze grzyby z polskich lasów zbierane jeszcze jesienią. Dodatkowym urozmaiceniem mogą być np. dodane do zupy orzechy pinii.

  • Zupa grzybowa z orzechami pinii

    Zupa grzybowa, to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw, która króluje od wieków na polskich stołach. W zależności od regionu ulega różnym modyfikacjom: może być bardziej słodka lub kwaśna, ale za każdym razem jej podstawą są najlepsze grzyby z polskich lasów zbierane jeszcze jesienią. Dodatkowym urozmaiceniem mogą być np. dodane do zupy orzechy pinii.

  • Zupa z borowików

    Sposób przygotowania 1. Suszone kapelusze borowików opłucz. Następnie zalej je 1,5 l wody i mocz przez ok. 3 godziny. 2. Namoczone grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły (ok. 40(...) staną się miękkie. 4. Gotowy wywar przecedź. Ugotowane grzyby pokrój następnie na średniej grubości kawałki i włóż je z powrotem do wywaru (włoszczyznę możesz później użyć np. do sałatki jarzynowej...

Artykuły na temat: zupa grzyby
  • Góralska zupa

    Grzyby zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj.  Obierz włoszczyznę, zalej 3 szklankami wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut. Wrzuć pokrojone żeberka i gotuj, aż(...) około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w paseczki grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Przed podaniem zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zobacz także:

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zupa z grzybami

    Ta zupa to symbol lata.

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Kremowa zupa z kawałkami grzybów

    Aromatyczna i smakowita - taka jest właśnie kremowa zupa grzybowa. Idealna na każdą okazję!

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Tajska zupa Tom Yum Kung

    Sposób przygotowania: 1. Zagotuj 2 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć liście limonki, pokrojony imbir oraz rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej. Po chwili wlej mleczko kokosowe.  2. Gdy całość ponownie się zagotuje, dodaj pokrojone cebulę, pomidora oraz grzyby. Po chwili - papryczki chilli i pastę tom yum. Następnie: sos rybny, sok z limonki oraz brązowy cukier. Gotuj 2 minuty i na koniec...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Zupa grzybowa

    Przygotowanie: Włoszczyznę i ziemniaki obrać, oczyścić, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Grzyby oczyścić, duże przekroić na połowę. Odłożyć kilka...

  • Za tobą udane grzybobranie? W takim razie sprawdź, co pysznego możesz ugotować ze swoich zbiorów! Fot. 123RF/Picsel Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny, nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy, pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny baryłkowaty kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej wśród drzew...

Zdjęcia na temat: zupa grzyby
Wideo na temat: zupa grzyby
  • Zupa grzybowa

    Możesz dodać świeżo zebrane grzyby leśne lub pieczarki

  • Przepis na marynowane grzyby

    Początek lata to początek grzybów w polskich lasach! Wtedy też stają się coraz łatwiej dostępne w sklepach - świetnie smakują w sosie grzybowym, jako dodatek do zup (np. krupniku), znakomicie jednak sprawdzają się jako przekąska - choćby w postaci marynowanych grzybów, które potem można wykorzystać w sałatkach czy innych daniach. Przyrządzanie marynowanych grzybów jest naprawdę proste, jednak w całym przepisie najważniejsze jest, by pamiętać o dokładnym sprawdzeniu przygotowanych grzybów, a...